Купуване на телефон от olx.bg
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Re: Купуване на телефон от olx.bg
при цена близка до пазарната не бих рискувал да го купувам по този начин
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Pagemakerboy написа:Това не е вярно! Прочетете ЗЗП, за да Ви стане ясно, че дори гаранционна карта не е необходима. Достатъчен е касов бон и/или фактура.
Моля те цитирай ми къде в ЗЗП пише, че не ти е нужна гаранционна карта, а само касов бон. Отделно, че имаш Общи условия на операторите, които те ограничават в известна степен и сигурно ще трябва да минеш през съд, за да ползваш гаранция.
- Pagemakerboy
- Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
- Двигател:
nurv написа:Pagemakerboy написа:Това не е вярно! Прочетете ЗЗП, за да Ви стане ясно, че дори гаранционна карта не е необходима. Достатъчен е касов бон и/или фактура.
Моля те цитирай ми къде в ЗЗП пише, че не ти е нужна гаранционна карта, а само касов бон. Отделно, че имаш Общи условия на операторите, които те ограничават в известна степен и сигурно ще трябва да минеш през съд, за да ползваш гаранция.
Цитирам ти веднагически ЗЗП, колега ;)
Чл. 125, ал. 4, т. 1, която гласи ДОСЛОВНО:
При подаване на рекламация потребителят задължително прилага и документите, на които се основава претенцията:
1. касова бележка или фактура;
Справка ТУК
http://www.kzp.bg/download.php?mode=fileDownload&p_attached_file_id=150
Хахах, какви общи условия, тук не говорим за услуга, а за устройство. Отделно, че например при ВИВАКОМ дори IMEI-a го има на самата касова бележка.
Изключвам от групата абсолютно всякакви смешници от типа на онлайн ПСЕВДО магазини, които в абсолютно нарушение на Закона пишат на СМЕШНИ и НЕРЕАЛНИ гаранционни карти, които НЕ СЕ признават от производителите, че гаранцията е поименна. Това е жалко, даже, щото хората им се връзват.
И не ти трябва дело, а една простичка жалбичка с входящо номерче в КЗП.
Отделно - ВАЖНО е да се знае, че предявяването на рекламация ТРЯБВА да се прави ПРЕД търговеца, а НЕ пред сервиз, защото последният не е упълномощено лице и реално не може да се претендира впоследствие за спазването на 30-дневния срок по ЗЗП.
- nurv
Колега, а по-горният раздел касаещ точно гаранция, а не рекламация как ще го тълкуваш?
Сега си погледнах, че моята Гаранционна карта в всъщност фактура и имам втора фактура към Интерамерикан.
Чл. 117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.
(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея.
Сега си погледнах, че моята Гаранционна карта в всъщност фактура и имам втора фактура към Интерамерикан.
- Pagemakerboy
- Двигател:
Търговската гаранция не замества правото на рекламация в срок от 24 месеца с касов бон. Има търговска гаранция на някои уреди, която надхвърля 24 месеца. Например LG предлагат мониторите си с 36 месеца гаранция. Да, тогава след втората година ти можеш да се позовеш на търговска гаранция, за да ползваш 36 месеца, т.е. 12 отгоре. В такава ситуация ти е необходимо да приложиш и двата документа.
За пример ще дам и Apple. Те покриват 12 месеца официална гаранция, давана от тях. За България единственият официален гаранционен сервиз на Апъл е Криейтив сентър.
И какво реално се случва. Купуваш си ти Iphone 5s, да речем и минават 12 месеца, след което той проявява дефект. Отиваш при Търговеца, от който си го купил, той уважава рекламацията и телефонът пак отива в Криейтив.Разходите за куриери натам и обратно се поемат от Търговеца. Ремонтът също (или по-скоро замяната, защото при хардуерен дефект Апъл не ремонтират). Важното е, че това не го плаща потребителят, който е защитен именно по ЗЗП. Ако ОБАЧЕ си купил Iphonа с фактура на фирма, имаш точно 12 месеца гаранция и нито ден повече. Там ЗЗП не важи.
За пример ще дам и Apple. Те покриват 12 месеца официална гаранция, давана от тях. За България единственият официален гаранционен сервиз на Апъл е Криейтив сентър.
И какво реално се случва. Купуваш си ти Iphone 5s, да речем и минават 12 месеца, след което той проявява дефект. Отиваш при Търговеца, от който си го купил, той уважава рекламацията и телефонът пак отива в Криейтив.Разходите за куриери натам и обратно се поемат от Търговеца. Ремонтът също (или по-скоро замяната, защото при хардуерен дефект Апъл не ремонтират). Важното е, че това не го плаща потребителят, който е защитен именно по ЗЗП. Ако ОБАЧЕ си купил Iphonа с фактура на фирма, имаш точно 12 месеца гаранция и нито ден повече. Там ЗЗП не важи.
Въобще не ми стана ясно какво си написал.Ако го купиш с фактура на фирма както си написал имаш само 12 месеца гаранция и нито ден повече.
В смисъл - ако го купиш за своята фирма ли имаш в предвид, или ако го купиш от фирма еди коя си ?
В обратния случай,да разбирам ако го купя като физическото лице Асан,или от OLX.bg получавам 2 години гаранция вместо една (визирам Аpple в случая) по закона за ЗЗП ?
В смисъл - ако го купиш за своята фирма ли имаш в предвид, или ако го купиш от фирма еди коя си ?
В обратния случай,да разбирам ако го купя като физическото лице Асан,или от OLX.bg получавам 2 години гаранция вместо една (визирам Аpple в случая) по закона за ЗЗП ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Гаранционната карта не е нужна. Достатъчна е касова бележка.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Тук отново дойде момента с неразбирането на разликата между търговска гаранция и право на рекламация.
Гаранцията се поема от търговеца - той я предоставя и решава колко да бъде, което се записва в гаранционната карта.
Рекламацията е право по закон на потребителя в срок от 24 месеца от покупката и за нея е необходим касов бон.
Т.е. което от двете е по-дълго - това е валидно според българското закондателство.
Ако има гаранция 5 години примерно и са минали 3 - тогава е нужна гаранционна карта, защото срокът за рекламация е изтекъл. Ако обаче си в първите 2 години имаш право на рекламация, за която не е нужна гаранционна карта, а само касов бон.
Гаранцията се поема от търговеца - той я предоставя и решава колко да бъде, което се записва в гаранционната карта.
Рекламацията е право по закон на потребителя в срок от 24 месеца от покупката и за нея е необходим касов бон.
Т.е. което от двете е по-дълго - това е валидно според българското закондателство.
Ако има гаранция 5 години примерно и са минали 3 - тогава е нужна гаранционна карта, защото срокът за рекламация е изтекъл. Ако обаче си в първите 2 години имаш право на рекламация, за която не е нужна гаранционна карта, а само касов бон.
- Pagemakerboy
- Двигател:
Росен2 написа:Въобще не ми стана ясно какво си написал.Ако го купиш с фактура на фирма както си написал имаш само 12 месеца гаранция и нито ден повече.
Имам предвид ако го купиш с фактура НА фирма, не ОТ фирма, то е ясно, че така или иначе магазините са фирми.
А olx.bg не може да ти издаде фактура, сайтът е посредник.
Наистина ли сложно съм го обяснил, извинявам се.
@Vlad777 Много точно и правилно го е казал.
- nurv
Добре, разбрах как стоят нещата. Обаче един реален случай. Имам телефон купен от търговската мрежа на оператор. На този касов бон не пише никъде за какъв телефон става въпрос, има само сумата. Разбира се този касов бон е прикрепен към Гаранционна карта. Ако отида обаче в магазина само с касовата бележка ми се струва, че няма да успея да си ползвам гаранцията. По написаното от вас излиза обратното, но ми се струва, че някой ще се вкара в беля ако разчита само на касова бележка, на която няма информация за техниката.
- Pagemakerboy
- Двигател:
Кой оператор, не е редно да пише само сума. Може ли да снимаш бележката и да я видим?
- nurv
Много се извинявам за подвеждащата информация. Снимах, но понеже е на почти две години и нищо не се вижда от снимката направена с телефона. Ще опиша вече фактически вярната информация. Имам три листа с един касов бон за 5.90лв.
Важно: Застраховката съм я закупувал допълнително.
Първи лист - Фактура оригинал за закупуване на застраховка, Обикновена към Интерамерикан на стойност 5.90 с касов бон.
Втори лист - Гаранционна карта, в която са описани телефона с IMEI на стойност 483.25 лв и застраховката на стойност 5.90. Тук срещу телефона в графата ед. цена пише 0.00лв и в графата Стойност пак пише 0.00лв.
Трети лист - описание на застраховката от Интерамерикан с IMEI кода на апарата.
Ползвах гаранцията преди 3 седмици, където, заради софтуерен проблеми (после го хванах) ми смениха тъч модула и подложки. Нямам касов бон за самият апарат понеже е на лизинг.
Още веднъж се извинявам за изцяло подвеждащата, дори невярна информация в предишните ми мнения.
Важно: Застраховката съм я закупувал допълнително.
Първи лист - Фактура оригинал за закупуване на застраховка, Обикновена към Интерамерикан на стойност 5.90 с касов бон.
Втори лист - Гаранционна карта, в която са описани телефона с IMEI на стойност 483.25 лв и застраховката на стойност 5.90. Тук срещу телефона в графата ед. цена пише 0.00лв и в графата Стойност пак пише 0.00лв.
Трети лист - описание на застраховката от Интерамерикан с IMEI кода на апарата.
Ползвах гаранцията преди 3 седмици, където, заради софтуерен проблеми (после го хванах) ми смениха тъч модула и подложки. Нямам касов бон за самият апарат понеже е на лизинг.
Още веднъж се извинявам за изцяло подвеждащата, дори невярна информация в предишните ми мнения.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”