Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вреди?
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Re: Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вред
Нищо му няма на мотора и както каза forski,на тия няшите кошници на 300,500,700 хиляди какво да им пазим. Карай и не си мисли глупости колега. Хубаво масло и антифриз и ще ти служи вярно.Няма да се тръшкаме за тия каруци на 20 години я, хората ги изхвърлят ..вие ги прибираме и така вече 24 години :)
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Благодаря за мненията колеги
А иначе си правя извода, че много хора не си правят труда да прочетата постовете преди да пишат, били те и само на една страница.... ако още някой спомене 10-15-20 годишен "кош", "кошница" или друго ще е направо за първи път

А иначе си правя извода, че много хора не си правят труда да прочетата постовете преди да пишат, били те и само на една страница.... ако още някой спомене 10-15-20 годишен "кош", "кошница" или друго ще е направо за първи път

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Аз не мога да разбера как се кара бензинова кола без никаква газ, или по-скоро защо?
Използваш високите обороти докато колата е на смукач, колко време караш така, няколко минути предполагам, но защо, с каква цел?
Чак в такова зверско задръстване ли влизаш че чак на първа без никаква газ, или е някакъв експеримент
Използваш високите обороти докато колата е на смукач, колко време караш така, няколко минути предполагам, но защо, с каква цел?
Чак в такова зверско задръстване ли влизаш че чак на първа без никаква газ, или е някакъв експеримент

- Haralampi
Да - точно такова - движение с 5 км/ч или колкото са. Нито е да спреш, нито да караш по-бързо. Да я бутам ли или да карам на полу-съединител?
Или междинния вариант - не е за първа (че да я карам на 2500 оборота), а за втора е колкото да е без газ.
Или междинния вариант - не е за първа (че да я карам на 2500 оборота), а за втора е колкото да е без газ.
swir4o написа:Това не е правилния начин на шофиране. Много хора оставят автомобила да работи на място 1-2 минути и тогава потеглят. Според д-р Ханс- Рюдигер Етцолд, инженер по автомобилна техника във VW, работата на място на мотора сутрин при студен старт вреди на 3 неща:
- на разхода на гориво
- на екологията
- на доброто смазване.
Относно оборотите на мотора, докато стрелката на температурата не започне да се движи, не е добре да превишават 2000
Безаварийно каране!
Гениално ...няма що.Нали на маслото му трябват около 30сек да омаже всичко до горе..на студен старт и потегляне няма смазване....това за смазването отпада...За разхода на гориво друго си е да тръгнеш на по малки обороти 900-1000 друго е да тръгнеш на над 1500...което си значи повече гориво отработено.За екологията наистина го има това правило в Германия ...може и даже глоба да отпереш ако си стоиш сутрин и чакаш да позагрее.forski е прав.Кара се малко по спокоино със оборотите и това е.Чак пък без газ....какво му пазите на двигателя при положение че е със масло менте ....захабени валове...тръгнали сигменти..Типична кола нов внос на 135000км...

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Вълчан написа:Гениално ...няма що.Нали на маслото му трябват около 30сек да омаже всичко до горе..на студен старт и потегляне няма смазване....това за смазването отпада...
Това не знам откъде го измисли... ама ако беше истина вече две коли щях да хвърля.

Нито е да спреш, нито да караш по-бързо. Да я бутам ли или да карам на полу-съединител?
Може би най-малкото зло си избрал. Аз бих карал на 1-ва предавка с 2000 оборота пред това на втора без газ. На мнение съм, че на 1-ва с 2000 оборота се щади повече мотора, отколкото на втора с никаква газ.
- Haralampi
А, ето именно в това се състоеше върпоса ми :))) Стигнахме пак до основното в ситуацията и кое е по-малкото зло :)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Изчетох цялата тема. Лично аз първите 200 300 метра ги изкачвам на втора скорост по много стръмна улица, защото живея в ниска част,а градът ни е баири и спускания. Карам на втора по баира с 1000 оборота на минута. Винаги и зима и лято,а същата улица я спускам на първа предавка с лека спирачка пак на 1000 оборота в минута. Паля слагам колана, пускам музиката и тръгвам -това са 20, 30 секунди. И винаги на 2500 сменям предавка, иначе съм карал и на трета без газ по равното. Колата е от профила.
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
И с 1000 оборота на която и да е предавка няма проблем. Маслото е гъсто на студен мотор и налягане бол. 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Може би най-малкото зло си избрал. Аз бих карал на 1-ва предавка с 2000 оборота пред това на втора без газ. На мнение съм, че на 1-ва с 2000 оборота се щади повече мотора, отколкото на втора с никаква газ.[/quote]
Това пъ от къде го измисли ...
как се кара бензинова кола на 2-ра с никаква газ?
Какво им щадите толкова на тия мотори, това да не е сапун че да се изтърка, най много да скъсиш живота на съединителя, нищо повече. Какво ще му стане на двигателя, ще блокира ли...
Това пъ от къде го измисли ...

Какво им щадите толкова на тия мотори, това да не е сапун че да се изтърка, най много да скъсиш живота на съединителя, нищо повече. Какво ще му стане на двигателя, ще блокира ли...

- Haralampi
1000 оборота на втора по баир нагоре.... интересно... и то атмосферен бензин...
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Ниските обороти на студено не са проблем, нали затова са маслата с малки първи числа. На студено карам с 50 на пета, всичките си коли съм карал така градско и не съм имал проблеми с мотора. Зимата, като запалиш и си изчистиш стъклото за 30-40 секунди, можеш спокойно да тръгваш и да караш с 2500-3000 оборота, имаш достатъчно мазане, ако си с правилното масло.
И на студен мотор разходът на бенз не е литър на час, с туба, в която е сложена помпата, съм го засичал!
И на студен мотор разходът на бенз не е литър на час, с туба, в която е сложена помпата, съм го засичал!

Само да вметна, че 2000 оборота при нафтата не са като 2000 при бензина и го пропускате този момент. Иначе аз бих казал с моята печка с около 2000 оборота си карам докато загрее до 80 градуса някъде
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
Бе да не размиваме темата ама бензинова хонда на 1000 оборота в баир атмосферка не го усеща... Да не ме подхванете сега... Ама понеже се чудите а то си зависи от колата.
- Vidol Nikolov
- Автомобил: Jetta 1.6
- Двигател: PN
Точно пък атмосферните малки Фв мотори на 2000 са си в силата.
Вентото го карам и на 5-та с 35км/ч с 900 оборота и нищо му няма
Вентото го карам и на 5-та с 35км/ч с 900 оборота и нищо му няма

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”