Питане-температурата на чипсета ? Последно въпросче :)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Питане-температурата на чипсета ? Последно въпросче :)

Мнениеот Stivi » Пет 12 яну 2007 18:55

Преди няколко дни ми изчезнаха всички USBта на компа. Понеже е купен от София реших първо да го занеса при местните момчета да го погледнат ако е нещо дребно да не го влача до столицата. Та те го пуснаха и след като поработи малко казаха че проблема е в чипсета понеже много греел,трябвало да е с нормална /почти телесна температура/ а на моя не можеш да си задържиш пръста повече от 5сек. ! След това го занесох вече в София /фирма Info computers/ където казаха че такова дъно вече едва ли може да се намери и ще ми сложат контролер PCI to USB за да си имам 4 порта /вече е при мен и работи/, а като питах дали това греене на чипсета /Intel/ не значи че скоро дъното съвсем ще замине ми отговориха че е нормално да е горещо. Та въпроса ми е на кое от двете места са ме излъгали :wink:

Понеже в темата стана въпрос за по добро охлаждане и презалепване на радиатора пускам 2 снимки да се види кое точно грее понеже на него няма вентилатор или радиатор и не съм сигурен дали добре съм обяснил! Става въпрос за това квадратното зеленко нещо /на едната снимка е долу вдясно/ дето на него пише Intel :

Изображение
Изображение :oops: :oops:

Последна промяна от Stivi на Вто 16 яну 2007 16:20, променено общо 2 пъти.

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Питане-температурата на чипсета ?

Мнениеот didoriginal » Пет 12 яну 2007 19:04

Stivi написа:Преди няколко дни ми изчезнаха всички USBта на компа. Понеже е купен от София реших първо да го занеса при местните момчета да го погледнат ако е нещо дребно да не го влача до столицата. Та те го пуснаха и след като поработи малко казаха че проблема е в чипсета понеже много греел,трябвало да е с нормална /почти телесна температура/ а на моя не можеш да си задържиш пръста повече от 5сек. ! След това го занесох вече в София /фирма Info computers/ където казаха че такова дъно вече едва ли може да се намери и ще ми сложат контролер PCI to USB за да си имам 4 порта /вече е при мен и работи/, а като питах дали това греене на чипсета /Intel/ не значи че скоро дъното съвсем ще замине ми отговориха че е нормално да е горещо. Та въпроса ми е на кое от двете места са ме излъгали :wink:

:shock Нормално е чипсета да грее. Проблема може да е софтуерен, не хардуерен. Като вкараш устройство в USB-тата то успява ли да се захрани (да светне), пък дори и да не се открива от Win-a? Най-вероятно са те набутали да си вземеш PCI->USB карта...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 12 яну 2007 19:13

Не изобщо не реагират нито устройствата който включвам нито ПЦто! А за контролера не съм давал пари понеже хванах последните дни на гаранцията :) Сега вече си имам USBта така, че това не ме притеснява въпроса ми беше дали да го мисля това греене или е нормално.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 12 яну 2007 19:15

Много си зависи от модела на дънната платка. Примерно nForce4 за Intel процесори грее като печка и това си е нормално. Много по-вероятно е или да ти се е прецакал някой драйвър, за да не бачкат USB-тата, или да си ги "опукал" като си включвал някоя джаджа, която не се захранва от USB (външно DVD-RW примерно, принтер и т.н.) ...

Ако само това ти е дерта, по принцип PCI USB 2.0 Controler струва около 7-8$ и може да се постави нов, ако вградените ти USB-та са изгорели. Много вероятно в такава ситуация да не ти признаят гаранция, защото за да изгори USB единствените варианти са от включване на устройство през незанулен контакт или неправилно включване на usb кабела към PC-то (наобратно) - и в двата случая гаранцията не се признава :cry:

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Съб 13 яну 2007 0:51

Абе слагаш вентилаторче на радяторчето на чипсета и готово, аз съм така! :idea: А за USB-тата отделно , ако ти са изгорели с отделни портове,а ако не работят пробвай и от биоса да бътнеш, много е вероятно от там да са на disable!

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Съб 13 яну 2007 1:43

Съвет от мене е да си смениш "дъвката" под радиатора. Смени я с паста за процесори (само да не е синята на Титан) и от там насетне сложи и вентилатор на радиатора. Трябва да заспи.

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 13 яну 2007 1:59

Сещия проблем на Атлон 1 гига - пържеше до 83 градуса, компа забиваше, рестартираше и периферията изчезва....

Решението - по мощен вентилатор, за предпочитане 2

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 яну 2007 17:39

Уточнението е над снимките :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 14 яну 2007 17:45

Не би трябвало проблема да ти е от греене южния мост, но ако искаш може да му монтираш радиатор с вентилатор - има модели с лепка - струват 4-5$, провери по IT фирмите в града.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 яну 2007 17:56

musura написа:Не би трябвало проблема да ти е от греене южния мост, но ако искаш може да му монтираш радиатор с вентилатор - има модели с лепка - струват 4-5$, провери по IT фирмите в града.

А,то в момента няма проблем всичко си работи и ако е нормално този "южен мост" да е горещичък няма да го мисля повече !

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Нед 14 яну 2007 18:04

случвасе от южния мост имал съм такъв проблем
намери си голиам радятор от пентиум 2 (старите те са само радятор без вентилатор) стежи си едно парче колкото чипсета и с термо лепенка го залепи когато е голям няма нужда от перка а и е по тихо все пак
иначе при мене проблема беше че тунера на ПС слота след 30 минути гледане забиваше и само с радятор се оправи не загрява толкова
а Южния мост са варзани ХДД, УСБ, ПС, и при голям товар нагрява

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 яну 2007 18:18

Ок,значи ще му слагам радиаторче !

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Нед 14 яну 2007 19:25

От снимката дето си сложил виждам че дъното ти е с Интел 865 схемен набор .... при хъбовите архитектури дъна USB контролера се намира в т.н. I/O Controller Hub (ICH) в твоя случай в ICH5/ICH5R, при мостовите архитектури е в т.н. Южен мост..... та специално е нормално да грее, но не и до степен да не можеш да си държиш пръста на него ..още по малко след 5 секунди работа ....... в този смисъл ако си дал на късо някой от USB портовете е възможно да си прецакал тази част от Хъба в която е USB контролера. ....така че ...... радвай се че дъното ти все пак функционира, защото там са още звука, PCI контролера, Sata контролера, а да и Биос-а е вързан към него посредством LPC шината която замени ISA за бавни периферии ...... на тая шина са още т.н. legacy устройства управлявани от чип някъде по дъното ....той е един за флопито, серийните портове и клавиатурата

...карай с това дъно ако/докато се развали и си добави УСБ 2.0 контролер на отделна PCI платка :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 16 яну 2007 16:22

Намерих си едно радиаторче от което да си изрежа парче колкото за този мост и пастичка си взех само че не знам процедурата на топъл елемент ли се прави или да изстине?? И колко пастичка да сложа,има ли значение дебелината на слоя ?

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Вто 16 яну 2007 16:33

Stivi написа:Намерих си едно радиаторче от което да си изрежа парче колкото за този мост и пастичка си взех само че не знам процедурата на топъл елемент ли се прави или да изстине?? И колко пастичка да сложа,има ли значение дебелината на слоя ?
много тънко трябва да намажеш :wink: и е най-добре да е само в центъра :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”