Продажба на скутер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Продажба на скутер

Мнениеот terek » Вто 16 сеп 2014 18:43

Колеги предстои ми продажба на скутера 50сс.
Какви са процедурите за да го продам.
Под 350 кубика май не е нужно да се ходи при нотариус.Какъв договор трябва да използвам,скутера се води на майка ми и след като скутера е придобит по време на брака им,баща ми трябва ли и той да се разписва?
За отписването предполагам че ми трябва на ксерокс големия талон и копие от договора.
А на купувача големия и малкия талон,договора ,платен данък и застраховка.(Да вметна че на мотора не му е правена застраховка защото няма кой да го кара,и евентуално купувача ще си направи)

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Продажба на скутер

Мнениеот anonym0us » Вто 16 сеп 2014 18:57

Застраховка не ти трябва при нотариуса, трябва ти платен данък, за текущата година, или ако нямаш такъв, ще те накара да му представиш платени данъци за 4 години назад.
Ако мотора е на майка ти на името, трябва и баща ти да се разпише (Ако имат брак)
Другите неща са елементарни, но е важно да прехвърлиш мотора, на името на купувача, и от там насетне нещата са ясни, отписване от КАТ, от данъчното и т.н

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Сря 17 сеп 2014 16:43

Колега,аз продадох тази година скутер 50кк.и направих следното.Попитах в КАТ дали е възможно без нотариус,защото за купувача са допълнителни разходи и се дърпаше.Отговора беше ДА,до 350кк може с двустранен договор без нотариус.Бланки за договора изтеглихме от интернет.Пак не вярвах,че може и попитах в данъчното.Отговора също беше положителен.След това отидох отново в данъчното с вече подписан договор и попълних една декларация.Именно с нея ми го отчислиха.Това е.Действай спокойно./Нищо,че е придобит след брак,в договора не се споменава за съпрузи,нито пък в данъчното питат./

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 17 сеп 2014 17:33

Така е . Дори може и в свободен текст да е . Да се вижда какво е ( ДПП ) , продавач ( собственик , име , ЕГН . лк номер , адрес ) , МПС-то което се продава ( вид , марка , модел , данни по талон , рама , двигател ) , купувач- и неговите, подписи , дата и място . Да има платен данък и гражданска актуална .
М/у другото и за ремаркета автомобилни ( и за товарни ) до десет тона общо тегло е пак така ( да не бъркам нещо )

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Сря 17 сеп 2014 17:44

И аз така разбрах ,договор само между продавач,купувач(данни),данни МПС.Това че, е женена не ми беше ясно дали данните на баща ми трябва някъде да се вписват и по какъв начин.Изтеглил съм си примерен договор за МПС ще използвам него.
Сега притесненията са ми че, не мога да намеря малкия талон а без него предполагам няма как да го продам.
Някой имал ли е такъв проблем и можели примерно да се извади дубликат в КАТ.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”