проблем с етажна собственост , но на руски език

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
golf_td
Автомобил:
Двигател:

проблем с етажна собственост , но на руски език

Мнениеот golf_td » Чет 18 сеп 2014 17:28

Колеги , моля някой да ми обясни за какво става въпрос - първо на български не мога да си го изясня добре, второ след това като чисто правен въпрос също не ми е много ясно.Домоуправителя в кооперацията , в която живея е руснак и ми е пратил мейл, в който бегло разбирам , че става дума за желание за съдебен процес срещу един от собствениците на апартаменти - в случая става дума за 4 апартамента на един собственик Същия не е плащал няколко години общи такси - за чистачка , асансьор и т.н. Той твърди , че по закон имал право да не плаща нищо , след като почти не е живеел там ( показа някаква извадка от закон за точния период) и каза , че може да го докаже по нищожните (или липсващи) сметки за ток и вода.Но все пак от своя добра воля е решил да плати 50% от всичко , което му се изисква. Но домоуправителя не отстъпва и иска да го съди. Пратил е на мен писмо със извадка от закона за етажна собственост ( но на руски) , както и едно съобщение , в което бегло разбирам че ми се иска съгласието дали да го дадем под съд този въпросен собственик , който не плаща - моля кажете дали да се съгласявам с това , какви са опасностите , има ли някакви други тънкости в този закон , които не се споменават , ето и писмото: ( на мястото на името на неплатилия съм поставил многоточия)всъщност ми е пратил и повторно писмо , в което ми е казал , че щом не съм отговорил една седмица значи не съм съгласен.

ОБРАЩЕНИЕ

Гр..... 08.09.2014

На собрание от 15.08.2014 был рассмотрен вопрос о подаче документов в суд на ............. Собрание решило, что бы оформлением документов в суд на................. занимался Узлов А.
................. не оплатил 2360.00 Bg. Для подачи документов в суд нужен адвокат желательно гражданин Болгарии. Стоимость услуг адвоката, расходы на ведения дела порядка 1000.00 евро. Суд может длится более года. Я дважды беседовал с ............. Он утверждает, что согласно Болгарским законом может не платить, но он готов оплатить 50%.
Привожу выдержки из «Закон об этажной собственности» Раздел ІІ. Статья 6. (1) Собственники обязаны: пп 9 и10
9. Оплачивать расходы за капитальный, текущий и срочный ремонт, за реконструкцию, переустройство и обновление общих частей здания соразмерно идеальным частям в них, которыми они владеют.
10.Оплачивать потребительские расходы за содержание общих частей;
Мне кажется, все должны платить на равных условиях. Прошу за интересованных лиц обратиться к Узлову А. тел. +7-926-221-5848 тел. 886026649 Email: uzl1950@mail.ru, solna_31@mail.ru. Мне нужно, что бы хотя бы пять собственников подтвердили готовность принять участие в оплате судебных расходов и перечислить мне 200,00 евро, что бы можно начать дело. При выигрыше обязуюсь предоставить отчет о затратах и вернуть перечисленные деньги. Остальные пойдут на содержание дома.
На 06.09.2014 в кассе дома минус 72.00 Bg. За август 2014г я из личных средств оплатил за лифт 72,00 Bg. Наш дом остается без поддержки на период 2014-2015.
Если в доме не найдется 5 собственников готовых рискнуть 200,00 евро, предлагаю всем поступить, как делает мудрый .......... не вносить деньги на содержание дома.
С уважением, Управляющий дома ул. ..... 31 /Узлов А./
08.09.2014 г.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: проблем с етажна собственост , но на руски език

Мнениеот dobrin » Чет 18 сеп 2014 18:15

И е така, и не съвсем.
Първо, ако не живее там не дължи нищо за поддръжка, но дължи вноски във фонд Капитални ремонти.
Второ, трябва решение на Общото събрание, а не просто пет човека да са съгласни.
1000 евро за адвокат са много за такова дело и за посочената сума.
А, и всичко трябва да е на български език.
И по-добре да вземете 50% и да не се занимавате с дела.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Чет 18 сеп 2014 18:25

ами аз като се замисля и аз не съм там постоянно , в такъв случай и аз мога да кажа , че не дължа нищо - но пък тогава тези пари, които се събират натежават на всички останали , тоест ние трябва да го носим на гърба си. Странен закон - в крайна сметка дали живееш или неживееш там общите части са си общи и трябва да се делят по-равно според мен, аз съм на първия етаж , но плащам и за асансьор , който не ползвам. Но асансьора спира и на първи етаж - следователно и това плащам дори и да не искам

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 18 сеп 2014 20:31

Закон за управление на етажната собственост написа:Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
...
9. заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;
10. заплащат разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата;
...
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост
Чл. 51. (1) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите.
(2) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон:
...
11. "Разходи за управление и поддържане" са разходите за консумативни материали, свързани с управлението, за възнаграждения на членовете на управителните и контролните органи и за касиера, както и за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и други разноски, необходими за управлението и поддържането на общите части на сградата.

Не е никак странен законът. Напротив - няма логика да плащаш за нещо, което не ползваш. Ако живееш там по-малко от 30 дни - не плащаш. Ако пък отсъстваш повече от 30 дни в годината, ОС може да реши за времето, през което отсъстваш, да плащаш по 50% от таксите за управление и поддържане. Пак уточнявам - става въпрос за Разходите за управление и поддържане, не и разходите за Ремонт и обновяване, които се плащат от всички, независимо дали живеят там.

Потребителски аватар
boraajm
Автомобил: VW BORA VAR.TDI.Comfo.Black met.
Двигател: AJM 2000

Мнениеот boraajm » Чет 18 сеп 2014 21:08

И аз живея в комплекс и съм касиер на етажната собственост.Тарикатите руснаци се изхитриха и плащат само за времето което са на почивка.Разделят годишната вноска на 12 и ми плащат мижави пари които не стигат за нищо.А басейна ни е 450куб. и харчи по1200лв на месец -ток вода и химикали а имаме и 2декара тревни площи.И аз се замислям за по строги мерки за тарикатите/руски свине/!Или ще им оставя басейна сух за следващия сезон и трева до шията.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 18 сеп 2014 21:15

Всичко е въпрос на решение на етажната собственост. Просто трябва да вземете решение, касаещо точно тези такси, свързани с басейн и т.н. И всичко ще е ОК.

Georgi Vutov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi Vutov » Чет 18 сеп 2014 23:33

При нас е така : Имаме частен домуправител и през годините в който не е бил ползван апартамента плащах по 4лв такса ,не знам за какво е , може би за ремон и подръжка, но в блока ремонт не е правен никога. Да не говорим , че е пълна мизерия ( въпреки , че е нова кооперация ) , да не говорим че изгорелите крушки си ги сменям аз , защото за да се обадя ще ми стува колкото една нова крушка и ще чакам сигурно 1-2 седмици да ми я донесът. Тогава идва въпроса аз защо плащам?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 20 сеп 2014 18:37

Откажете се от тях тогава и изберете друг.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”