Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Мнениеот ktamen » Пон 22 сеп 2014 16:35

Espero написа:С тия 2км на ден хич не ти трябва да правиш нищо.Карай си колата и не се занимавай с глупости.Има само 1 нещо.Щом е студена да не я настъпваш.Всичко друго е за коли който се карат много повече и то в задръствания.

Колегата я кара само студена, ако не я настъпва турбото ще се напълни с кюмюр. Може би трябва да си смени маршрута с някой по-заобиколен. Или да смени колата за някоя без турбо.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 22 сеп 2014 17:15

Или да си вземе бензинова, но ако смята да кара пасата, за два километра пробег, няма да е добър резултата. Гледай поне един път в седмицата да излезеш на извън градско да я покараш да си вдигне работната температура и 2-3 пъти я изрязвай на 4-та до 4000 оборота и задържай по 10-тина секунди(отново повтарям след като си вдигнал работна температура, което не се постига много трудно моята б5-ца доста бързо си достигаше 90-те градуса) и няма да имаш проблеми с турбото. Не ти препоръчвам да я режеш на 2-ра за да го продухваш, няма смисъл.

Потребителски аватар
yanio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yanio » Пон 22 сеп 2014 17:26

Едва ли човека си е купил колата само за да ходи до работа с нея. Все някъде ще успее да я продуха. А това нарочно да си удължаваш маршрута , за да може да ти загрее колата е направо смешно :D
А ако наистина колегата кара по 5-6 км на ден , с парите които е дал и ще даде за напред по колата , би могъл да ходи с текси до работа години наред :)

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пон 22 сеп 2014 17:30

Това с удължаването на маршрута наистина е безполезно, но поне един път седмично трябва да я разходи, толкова 10км няма да съборят никой. Аз моята цяло лято я карам из Омуртаг(ми то целия град е 3км дължина) излизам на околовръстния път и я разхождам и да ти кажа отпушва стабилно черно първия път като я настъпя. Не може само на ниски обороти.

Последна промяна от gr_kanev на Пон 22 сеп 2014 18:35, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Пон 22 сеп 2014 17:58

Нещо много се стегнахте.Тва са коли да ни вършат работа на нас бре а ме да им слугуваме.Караите си колите и не се заигравайте с глупости.Каквото ще се счипи ще се счупи.На 15 + години каво искате от теа кошници.Нови няма да станат.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пон 22 сеп 2014 18:24

Много се кефя на коментари като твоя, ми дай като се отпускаме да земем и маслото да не сменяме. Много ти е лесно да го кажеш като притежател на 1z защото ги няма тия проблеми. Истината е че за такива кратки разстояния на градско автора е избрал грешен автомобил, но не критикувай другите за това че се опитват да си поддържат колите.

Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Мнениеот iliyan nikolov » Пон 22 сеп 2014 19:07

А колега няма да я сменям.То аз още не съм и се нарадвал както се казва :)А не ми се иска да имам дизел без турбо.Количката ми харесва,все пак аз съм си я избирал!С моя стил на каране само времето ще покаже какво ще се случи.Е не всеки ден я карам само по 2 км в едната посока,ходи се и на по далечни места,но като цяло това е положението!Скоро мисля да й сменя антифриза,че сегашния ми се струва доста стар а казанчето ми беше доста мръсно отвътре и все още не съм успял да го изчистя както трябва.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пон 22 сеп 2014 19:42

Моята кола е със същия мотор. 60 000 км съм и навъртял откакто съм я купил...турбо не съм чистил никога. Издувам я когато се сетя а това не е често и проблем за сега нямам. Купил си си мотор здрав като бик и непретенциозен, най добрия от всички за нашата действителност особено подходящ.. Да ти е честита колицата и много да те радва.
Само едно ще ти кажа....забравяш бензинистанций от типа лукоил, защото това затлачване е от голямо значение с каква нафта караш. Поглежадай я и масълце да има....на 10 000 около кило гори нормално. И не купувай много скъпо масло, само се набутваш. Нещо от рода 7-8 лева литъра наливно и си напред много. :c020
Лек път и много безаварийни. :th_up

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 22 сеп 2014 20:42

drago_tr написа:забравяш бензинистанций от типа лукоил
Нещо не ми стана ясно това ....в какъв смисъл забравяш ? А и коментара ти за маслото нещо...и той куца , на тез пари масларниците ти продават М10Д ( е не чак буквално , ама...) важен е вискозитета му , а в случая на колегата - определено доста важен , щото се кара в кофти режим на мотора .

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Вто 23 сеп 2014 5:50

Traytor написа:Много се кефя на коментари като твоя, ми дай като се отпускаме да земем и маслото да не сменяме. Много ти е лесно да го кажеш като притежател на 1z защото ги няма тия проблеми. Истината е че за такива кратки разстояния на градско автора е избрал грешен автомобил, но не критикувай другите за това че се опитват да си поддържат колите.

Всеки сам си избира.Аз съм си избрал това за да седна зад волана и да карам а не да я мисля.Отварям капака за да проверя маслото и антифриза.И що моята да не е поддържана?Как го реши това?Мога да ти гарантирам че е в перфекно здраве.Можеш и сам да се увериш.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Вто 23 сеп 2014 9:12

Стилът ми на каране и пробега ми е подобен на колегата - автор на темата. В този ред на мисли, не бих си позволил да му давам съвети, но бих споделил как стоят нещата при мен: Сутрин и вечер имам по около 3 км. пробег в населено място, в което се извършват основни ремонти на пътната мрежа - разбирай първа, втора, първа, втора. На първата година се прецака геометрията - наложи се сваляне на турбото и почистване ( от 100 до 200 лв. в зависимост къде и кой прави ремонта). Наливам хубаво и СКЪПО масло, точно защото колата се кара предимно студена. "Охлюва" ти прави до около 200 000 об./мин. Нали се сещаш какво ще му се случи на студен мотор с калпаво масло (разбирай неподходящо за твоя автомобил) - просто няма добро мазане и с времето започва да вие на умряло. Там ремонта е в пъти по-скъп. В този ред на мисли не прави компромиси с маслото. След почистването на турбинката започнах да си сипвам хомеопатични дози добавка на Castrol TDA (посочени от производителя). Лично аз не усещам разлика в динамиката на мотора (вероятно, защото всичко си ми е наред - то няма как от 101 к.с. да стане 120 к.с. :mhihi ), но в никой случай не вреди. От време на време слагам и бездимно двутактово масло - също в хомеопатични дози - мазането на мотора е на първо място. Винаги и при всяка възможност "продухвай" мотора с повечко обороти за по-дълтго време (в рамките на разумното. Сам ще усетиш как.). Гледай това да става при добре загрял двигател. При по-дълъг пробег на високи обороти, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, преди да угасиш мотора го остави на празен ход за 1-2 минути. Целта е да спадне температурата, основно в турбокомпресора, защото при тези обороти на охлюва, за които ти говорих, се развива неприлично висока температура :mhihi . Работата на празен ход за това време ще позволи охлаждането на турбокомпресора. В заключение ще кажа, че на няколко места срещам мнения за това, че след като се направи студен старт не е необходимо да се стои на място, а да се потегля веднага. Е, аз лично не спазвам тези съвети и като запаля мотора си го оставям около минута преди да потегля. През зимния сезон дори и повече, защото нали се сещаш - палиш колата, излизаш и почваш да чистиш сняг, чакаш докато парното духне топло да отопи стъклата и прочее.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Вто 23 сеп 2014 11:20

Espero написа:И що моята да не е поддържана?

Не съм ти казал че колата ти не е поддържана. Просто се възмущавах на това че критикуваш нас задето опитваме да поддържаме турбото в добро здраве.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Вто 23 сеп 2014 13:56

През зимния сезон дори и повече, защото нали се сещаш - палиш колата, излизаш и почваш да чистиш сняг, чакаш докато парното духне топло да отопи стъклата и прочее.

Това ми е много интересно да видя кога ще стане, при студен дизел и минусови околни температури (без печка) :Mr Green Fun

Инак моето верую за поддържане здравето на дизеловия двигател:
- качествено и според сертификата масло, примерно за помпа-дюза двигател, сертификат 505.01 или 507.00, за твоя двигател също е добро това масло, 5W30 вискозитет.
- качествена нафта от нормална бензиностанция, не от тубите, ужким току-що заредено на ОМВ :mrgreen
- паля, и тръгвам, без да форсирам. Карам смесено, 2/3 извънградско, 1/3 градско, и понякога на дълъг път, а и при екстремни ситуации, форсирам умерено за повече време. 215К км на тази ми кола, масло 5W30, 507.00, нула проблеми, да чукна на дърво.
- при спиране и гасене на двигателя, винаги изчаквам 20-30 секунди за охлаждане на турбината.
И това е, нищо извънредно.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Вто 23 сеп 2014 15:53

Нямам печка и може да ти се стори странно, но при -15 С, духа топло на 45-тата секунда от запалването. Подчертавам усеща се - не горещо, а леко топло. Оказа се, че имам подгревни свещи на антифриза. Тази сутрин, след като запалих, постоя около 30-40 сек, след което потеглих. След около 100 м. пробег пуснах и имах парно :th_up .

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Вто 23 сеп 2014 16:09

Браво тогава, моите дизели не са имали такива екстри, може би защото не са произведени за страни със студен климат...

Върни се в “Дизелови агрегати”