Въпрос за нет, рутер и липсата на нет

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Въпрос за нет, рутер и липсата на нет

Мнениеот Pichaga » Сря 24 сеп 2014 21:49

Здравейте колеги
Нета ми на село е дървесно-лампов лан :mrgreen
Рутера ми е D Link GO RT N150-евтиния за 30 лв, но върши работа

Наскоро смених доставчика и се почна
Нета от само себе си изчезва, рестартирам рутера и се оправя в 99% от случаите. Дотук добре. Но много често нета се прецаква докато няма никой в къщи. Ония дървари ми звънят и ме молят да рестартна рутера, защото съм блокирал нета на цялата улица след мен. Когато няма никой си е проблем, кой да го рестартне :banghead . Идват, откачат ми кабела и после се разнясаме с викове и крясъци по мегдана.
Според тях виновен е рутера ми, нещо тяхната мрежа с Д линк не се разбирала :confused :rolleyes
Предложиха ми да си купя нов :newsm66 този правил мизерии

Та на въпросът: Писна ми от тях, но няма да се отърват лесно от мен, та може ли да са прави и наистина рутера да ми прави мизерии или проблема е при тях? Идеята е следващият път да изляза и с технически аргументи, а не само с юридически :scare3
Предложих им да ми дадат рутер, но те не са очаровани от тази идея :mrgreen . Скъп няма да купя, защото това е трети, който гори следствие гръмотевични бури

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Въпрос за нет, рутер и липсата на нет

Мнениеот radotom » Сря 24 сеп 2014 21:55

От предходния на теб рутер да си вържат нататък... хммм... 'магистралата', а на теб да ти пуснат само клон и да си си самостоятелна крайна точка.
Какъв им е проблема? :dontknow Освен разхода за нов УТП-кабел, който да те прескача
Тогава каквото и да се случи при тебе, засяга само теб!

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Сря 24 сеп 2014 22:00

ММММ топологията е звездообразна и винаги си самостоятелна крайна точка.

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Сря 24 сеп 2014 22:06

Става въпрос за друго,колега...тези модели рутери на д-линк са в голям процент дефектни и започват да правят проблеми дори от чисто нови.В определен момент рутера започва да не работи коректно и бърка цялата мрежа,т.е. спира интернет достъпа и на други клиенти в локалната мрежа, а и не само.И да се прави разлика между суич и рутер.Най-вероятно трасето на фирмата не минава през клиента и клиента си е вързан като абонат от определен суич.С изключването на клиентския кабел от таблото на оператора последния решава проблема и на другите свои клиенти,които нямат интернет достъп заради "флуудващ" рутер.И това не е нещо необичайно.Доста често явление е при оператори с мрежа под DHCP протокол.И това взе да става доста често явление напоследък с появата на всевъзможни модели рутери,кой от евтин по-евтин.Колегата да си вземе един Д-линк 524 54Мбит джи стандарт дето бяха актуални преди повече от петилетка и ще спрат проблемите.Или някой Д-линк ДИР-615 примерно.това са последните що-годе качествени рутери от достъпния клас на Д-линк.

Потребителски аватар
DanZki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DanZki » Сря 24 сеп 2014 22:40

Pichaga написа:Здравейте колеги
Нета ми на село е дървесно-лампов лан :mrgreen

:mhihi

При другия доставчик със същия руСтер ли беше ?Как раздават ип-тата - DHCP,PPPOE?Казаха ли какъв е точно проблема идващ от теб?

Пп виждал съм един 1043нд ,който след токов удар започна да флуди юнашки и съответно се наложи смяна,че маалата остана без нет :drunk

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Сря 24 сеп 2014 22:58

Колега бъди сигурен, че проблема ти е в рутера, ако не вярваш бодни кабела директно в компютъра и ако имаш нет, и не ти прави проблем нет-а близките 24 часа, решението го знаеш на проблема. Имало е проблеми и с мрежови карти Тепелинк, които също правят този проблем, да бъгват цялата система, и трасето забива. Колко сме се мъчили да открием проблема, но след като изкл. всеки абонат по-отделно проблема се реши съвсем случайно. Техния проблем, се решава лесно, режат ти кабела и приключват, не си мисли, че ще ти се молят да останеш абонат, при положение, че проблема е само при теб с нет-а. Дефакто само нов рутер те спасява. :icon_lol

Потребителски аватар
DanZki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DanZki » Сря 24 сеп 2014 23:00

Или LAN to WAN ,ако проблема е в порта,но там вече трябва и друг фирм.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 25 сеп 2014 6:42

Вариантите са два:
1. Счупен рутер - флууд. Мисля този модел точно беше, който се държи странно понякога. Интересен проблем ми се случи с два такива за последните два месеца. При преминаване от DHCP към PPPoE просто спират да работят :screwy Колегата ми ги взе и смени фърмуера им чак тогава се оправиха, явно софта им е бъгав :mhihi
2. Closed loop - може да се появи и от дефектен абонатен кабел (както и от дефектно мрежово устройство) - примерно някои от зелените и оранжеви жила се допират - остарял кабел, паднала изолация и т.н.
Опитай направо в лан-картата и виж как ще е. Щом ти го спират, значи наистина има причина :beer

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 25 сеп 2014 18:37

Яснооо, благодаря ви. Явно ще го сменям :(

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 25 сеп 2014 21:16

Ше требе мамо да се набуташ с трийсетина парици за нов рутер, тъп линк 740 примерно, та и да се скапе да не те е яд.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 25 сеп 2014 21:20

Преди да купи рутер, нека опита директно с компира. Да не се окаже, че кабелът е изгорял и с паднала изолация и дава "накъсо" между 1-2-3 и 6 то жило на накрайника...

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Съб 04 окт 2014 10:24

Да не правя нова тема и аз да попитам за избор на рутер.
Значи ситуацията е следната:
В момента съм с рутер TP-Link TL-WR740N v.4 ъпдейтнат до последната версия за модела.
Лаптопа ми е Fujitsu Siemens s7220 с WIFI карта Intel WIFI Link 5300 AGN
Като закача лаптопа по LAN и направя тест на страницата на Speedtest.net , стрелката се изправя на 80Mbps на download i 100Mbps на upload.
Не е така обаче когато се закача на рутера по Wi-fi на разстояние една педя от рутера. Показва ми около 23Mbps на download и 50Mbps на upload
Та въпроса ми е нещо по настройките ли да бръкна на тоя рутер за да се вдигне скороста по WI-fI което ме съмнява да стане, или да си търся нов стабилен рутер.
Въпроса ми е какъв да бъде рутера и какво да гледам за да имам стабилна и бърза WI-Fi връзка. Това е важно защото в къщи основно се ползва само тя, а това сечене на сигнала на повече от 50% никак не ме удовлетворява.
Ще съм благодарен да споделите мнение :bowdown

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 04 окт 2014 10:30

Вариантите са няколко. Погледни си настройките на ви-фи картата на лаптопа. Възможно е да има някоя настройка на ви-фи картата на лаптопа, която пречи. Друг вариант е в близост да има и други рутери и да си пречат леко. Тоя модел конкретно съм го виждал с очите си поне на спийдтест да "вдига" до 70-80мбит/сек, разбира се лаптопът беше на метър от него де :mhihi
Най-добре тествай с торенти. Малко спийдтестът понякога ме е карал да правя така :eek

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 04 окт 2014 10:42

Аз съм на една педя от тъпия рутер.
Да, зоната в която съм има и други рутери, сменях каналите но ефект нямаше.
А колкото до настройките на картата....там малко ми не е ясно какво да щракам да не омажа хептем нещата :gruebel

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 04 окт 2014 16:57

Взех от приятел един друг рутер Tp link по висок клас 300Mb и направих проба. Скоростите където показваше бяха идентични като с моя 150мb рутер. Разлика никаква.
Направих и нова преинсталация на компа да не би това да скапва нещо системата но уви...отново без резултат. с Win7 съм.

Къде ли може да се крие проблема? :rolleyes

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”