Най-добрият пожарогасител за кола?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: Най-добрият пожарогасител за кола?

Мнениеот silent » Пет 26 сеп 2014 18:31

genevaboy2 написа:
silent написа:С прахов пожарогасител се пръска без да се прекъсва пръскането при гасене на пожар....и въобще не се пробва предварително ..защото може и да умре преди да стигнеш до огъня....Това е поради спецификата на тоя тип пожарогасител ако е с пяна или СО2 не е проблем да си го пробваш от време на време , но праховия не.

Сори че съм леко офф.

Колега , ако пожарогасителят е проверен , зареден и с пломба, няма да умре преди да стигнеш и задължително трябва да се провери дали работи преди да атакуваш огъня, не зависимо какъв тип е. Пожарогасител не се пробва от време на време , понеже ако ти потрябва, може вече да няма нищо. Напомням, че пожарогасител БЕЗ пломба трябва да се смята за празен, даже да не изпръскан целия, трябва да се закара да го заредят, проверят на ново, и сложат пломба, която подтвърждава че не е ползван и е пълен. Става дума, за пожарогасителите като моя от по горния пост. Тези тип спрейове не ги броя хич за каквото и да било. Поне, така са ме учили в пожарната (от 11 години съм доброволец) и на курсове по ползване на пожарогасител. Сега, аз съм леко от друг свят където противопожарните норми изобщо за много строги. Но един пожарогасител да е проверен, с пломба и пълен би трябвало да въжи на свякъде.

Изображение

Пожелавам на всички да си имате такъв , но никога да не го вадите !!!

Колега ползвал съм истински прахов пожарогасител преди 15-тина годинии....една уазка се беше запалила...изгасих я но беше много малко огънчето...натиснах веднъж втори път последователно и на третия път нямаше никой...имаше прах но нямаше налягане...когато ходих да го заредя човека ми каза че когато спреш да пръскаш праха не позволява да уплътни клапана и затова газта която създава налягането за нула време излиза и прави пожарогасителя негоден...така че не си измислям нито се правя на интересен с пахов ожарогасител натискаш веднъж и държиш или докато изгасиш огъня или докато свърши без прекъсване.....колкото до другите пожарогасители при тях няма този проблем...така че е абсурдно да пробваш и след това да отиваш да гасиш с прхов пожарогасител...недей да подвеждаш така хората...защото и аз от незнание направих същото и добре че огъня беше малък иначе нищо нямаше да свърша....

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Пет 26 сеп 2014 18:58

Според мен е искал да каже да се пробва ,когато ще гасиш.Пробваш на разстояние и отиваш в боя.Ако си прекалено близо и се окаже че не работи какво правиш.Пърлиш си космите и бягаш.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пет 26 сеп 2014 20:03

hristodj написа:Според мен е искал да каже да се пробва ,когато ще гасиш.

Е, какво има да се пробва - или ще работи или няма да работи. :mrgreen
В първия случай гасиш, във втория се оттегляш. :a045

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пет 26 сеп 2014 20:15

Колегата hristodj е пояснил какво съм искал да кажа , пробва се преди да гасиш, за да не стане гореописаното. Ако след 2 или 3 натискания е нямало никой, значи пожарогасителя не е бил много наред според мен.

И смятам че не пиша за да заблужадавам хората (мисля че след 11 години в пожарната, колко и да е доброволна, си имам друга работа), а да споделя опит. Колко от нас са ходили на спецялни курсове където да ги обучат как се борави ? Аз имах шанса да отида 2 пъти на такъв курс , от бившата работа и с пожарната. И на двата, различни инструктори са ми казвали и карали да ги пробваме какъвто тип и да са , преди да атакуваме огъня.

Пак повтарям че пожарогасител трябва да бъде пълен и с пломба, която гарантира че не бил под налягане и е пълен. Няма ли пломба, бегай на далече. За моя от горния пост, всеки 3 години ми званят от фирмата дето ми го е продала и отива за проверка на налягане, зараден ли е, трябва ли да му се смени някоя част и нова пломба ако старата нещо се е скапала. А дръпната ли е ръчката на горе, означава че е под налагяне и само във тази фирма могат да я свалят и заредят разбирасе.

Поздрави и носете пожарогасители , НО дано не ви се налага да ги вадите. А ако все пак се наложи, дано са исправни и работещи.

Бест !!!

liubutu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liubutu » Пет 26 сеп 2014 22:39

Аз ходя да гася автомобили почти всяко дежурство. Колегата genevaboy2 е абсолютно прав. Той знае тези неща защото има професионален опит. Друг е въпроса, че повечето хора не знаят как да боравят с пожарогасител ако ще и 100кг. да е , а някои дори не знаят дали имат.
За конкретната ситуация мога да кажа , че пожара се е разраснал до размери при които е невъзможно да се погаси с пожарогасител. Такива пожари ги удрям само с пеноструйника и пенола.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 27 сеп 2014 23:42

plameney написа:
Vidol Nikolov написа:Пич,тръгне ли да гори спасение няма,виждал съм го с очите си.Повярвай ми ,стане ли...илзлизай и бягай.Няма добър ,всички са малки и неефективни при пожар.

Напълно съгласен.Миналото лято на пътя Бургас Несебър,спряхме да гасим едно БМВ.Два прахови малки за момент спряха огъня но само за момент.Изгоря до край колата.От страх ли от какво не знам хората на около не си направиха труд да помогнат а коли и хора имаше много.

Хмм, преди няколко години изтекоха сигурно 20мл бензин от спукан маркуч, от топлината се стопи пластмасовата тръба за вакуума на сервото, обърка горивната смес и гръмна газовата през кихалката, хвърли огън през калниците и ми опърли лявата ръка която бях подал през прозореца, време - неделя след обяд, място - околовръстното на столицата до паметника където изгоряха войничетата преди години, отбих встрани, спрях крана на газовата бутилка, отворих леко капака и поради липса на друго угасих огъня с тениската и един литър минерална вода. Извадих късмет, че кихалката раздуха горимите материали като слами, косми и други боклуци, а и бензина е бил колкото е имало в 15см 6мм маркуче, та успях да угася.
Коли покрай мен минаха сигурно над хиляда, никой не спря. Три жени возех с мен, един час не мога да им събера багажа из поляната за да си тръгнеме, оправих колата с парче маркуч един метър от бриколаж и една ролка тиксо да си изолирам изгорелите кабели до изпарителя и газовия клапан.
След дъжд качулка си купих еднолитров пожарогасител и му следя налягането, но съм се зарекъл при първа възможност да измонтирам в багажника един поне 6 литров и недай си боже видя че е необходим задължително ще спра

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 28 сеп 2014 0:12

Има едни пожарогасители, които са пълни с вода, натрива бикарбонат и ампула със сярна киселина. Те не са ли по-ефикасни от праховите?

Потребителски аватар
genevaboy2
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пон 27 окт 2014 18:46

От днес сме с подобрена пожарна безопасност , допълнена от още един по малък пожарогасител, 2кг прахов,
инсталиран под шофьорската седалка:

Изображение

Изображение

(http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=83&t=324773&start=270)

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 27 окт 2014 21:21

в кауфланд са пуснали прахови пожарогасители за 11 кинта -> заслужава си.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 27 окт 2014 22:38

От кауфландските си бях взел, наложи се да гася запалени по Заговезни гуми, пръсна два пъти и умря. Манометъра показва налягане, вътре се усеща, че има прах, но не пръска. Заредих го миналата седмица, смениха и манометъра, който беше запецнал случайно или нарочно по средата на зеленото :biggrin

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Вто 28 окт 2014 6:49

хмм... вчера купих два служебни, но не сме ги пробвали. определено не е хубаво това, което си написал, колега. дано е въпрос на дефектна бройка.

t18
Автомобил: VW EcoUP
Двигател:

Мнениеот t18 » Сря 29 окт 2014 9:12

Колегите liubuto и genevaboy2 са абсолютно прави. Този пожар няма как да бъде загасен с пожарогасителите, които масово се намират в нашите автомобили. Сами можете да видите колко време отне на пожарникарите да овладеят огъня.

Моите съвети в такива ситуации са:
1. Обадете се на 112
2. Погрижете се за собствената си безопасност
3. При опитите си да помогнете насочете усилията си в отдалечаването на хората, не в гасенето на огъня
4. Ако все пак ще гасите използвайте всички налични пожарогасители едновременно, не един по един

Потребителски аватар
genevaboy2
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пет 22 апр 2016 21:57

От вчера сме с проверени и заверени пожарогасители.

Пича от фирмата която се занимава с тва дойде до работа , взе ги за проверка и ми ги върна.

Изображение

Пожелавам на всички колежки и колеги, пожарогасителя да е като 50 годишна жена - винаги готова, но никога търсена !!!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 22 апр 2016 22:42

От толкова години стаж, пожарогасител имам не повече от 1 година. За видеото на първата снимка може да кажа, че една лопата в багажника помага също така. Да копаш пясък(пръст) и да хвърляш върху огъня.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 25 апр 2016 9:21

http://www.ankos.eu/ags11-1.html Ето това или по-големите му събратя е идеално за автомобил. 11-1 може да се постави в двигателния отсек . Само трябва да се преглътне цената му.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”