genevaboy2 написа:silent написа:С прахов пожарогасител се пръска без да се прекъсва пръскането при гасене на пожар....и въобще не се пробва предварително ..защото може и да умре преди да стигнеш до огъня....Това е поради спецификата на тоя тип пожарогасител ако е с пяна или СО2 не е проблем да си го пробваш от време на време , но праховия не.
Сори че съм леко офф.
Колега , ако пожарогасителят е проверен , зареден и с пломба, няма да умре преди да стигнеш и задължително трябва да се провери дали работи преди да атакуваш огъня, не зависимо какъв тип е. Пожарогасител не се пробва от време на време , понеже ако ти потрябва, може вече да няма нищо. Напомням, че пожарогасител БЕЗ пломба трябва да се смята за празен, даже да не изпръскан целия, трябва да се закара да го заредят, проверят на ново, и сложат пломба, която подтвърждава че не е ползван и е пълен. Става дума, за пожарогасителите като моя от по горния пост. Тези тип спрейове не ги броя хич за каквото и да било. Поне, така са ме учили в пожарната (от 11 години съм доброволец) и на курсове по ползване на пожарогасител. Сега, аз съм леко от друг свят където противопожарните норми изобщо за много строги. Но един пожарогасител да е проверен, с пломба и пълен би трябвало да въжи на свякъде.
Пожелавам на всички да си имате такъв , но никога да не го вадите !!!
Колега ползвал съм истински прахов пожарогасител преди 15-тина годинии....една уазка се беше запалила...изгасих я но беше много малко огънчето...натиснах веднъж втори път последователно и на третия път нямаше никой...имаше прах но нямаше налягане...когато ходих да го заредя човека ми каза че когато спреш да пръскаш праха не позволява да уплътни клапана и затова газта която създава налягането за нула време излиза и прави пожарогасителя негоден...така че не си измислям нито се правя на интересен с пахов ожарогасител натискаш веднъж и държиш или докато изгасиш огъня или докато свърши без прекъсване.....колкото до другите пожарогасители при тях няма този проблем...така че е абсурдно да пробваш и след това да отиваш да гасиш с прхов пожарогасител...недей да подвеждаш така хората...защото и аз от незнание направих същото и добре че огъня беше малък иначе нищо нямаше да свърша....