За сватба - пари(колко) или подарък?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: За сватба - пари(колко) или подарък?

Мнениеот Traytor » Пон 29 сеп 2014 17:44

anonym0us написа:а да го надписваш малко кофти. :mrgreen

Всеки го надписва по някакъв начин. Това което е решил той със златото е добре, както каза и той, златото е добра инвестиция. Прахосмукачки и микровълнови, това е ала бала. Пари или злато, колкото до куверта да се покрие, обикновено родителите плащат сватбата.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 29 сеп 2014 17:47

Абе, това с надписването, за мен е "селски манталитет" дано не се засегне някой. Все едно да си напишеш името на плик-а с парите, да знаят от кой е, защото видиш ли има 4 бона в него. :stumm
Да златото си е спомен за цял живот, и да не го носят, пак си е имущество, което си държи цена.
Но всеки сам си знае. Аз подаръци не правя, а давам пари. Давам избор, на младоженците да изберат какво да си купят/подарят. Имах мой колега, който събира пари от сватбата, и си купи кола с тях :h020
А това, че родителите плащат сватбата, е малко пресилено. Може да са им дали пари на лизинг :mhihi Всякакви родители има. Но както прецени момчето, така да направи.

п.п Само да не му текне, да даде празен плик, ще избие младоженците, барабар със свекървата :mhihi

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Пон 29 сеп 2014 18:19

Минимум умножаваш куверта по 2.Ако ходиш със половинката си и кувертите са 2x40 оставяш поне 150лв.Естествено ако си по добре финансово може и да ги закръглиш на 200лв но това е максимума.Все пак по важно е уважението към организаторите на това събитие.

Потребителски аватар
Rad3v
Автомобил: Vw Golf 4 TDI
Двигател: ARL 2000g
Контакти:

Мнениеот Rad3v » Пон 29 сеп 2014 18:26

Юни месец правих сватба, като изключим родители + близки роднини болшинството от гостите даваха по 50лв на човек, все пак казваш, че е твой добър и близък приятел може да му дадеш и 500 ако искаш ти си преценяваш :)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 30 сеп 2014 9:21

Пари в плик - те знаят най-добре за какво да си ги похарчат! :th_up

Потребителски аватар
qm_parket
Автомобил: Nissan Navara 2.5Dci
Двигател: D40

Мнениеот qm_parket » Вто 30 сеп 2014 9:27

Още 1 предложение за подарък: гифткарта.
Какво мислите? Понеже лично аз ги правя, та се замислям - на картата пишеш пожелание, на картона - също, а самата карта е зареждам с някаква сума и те могат да си я похарчат някъде.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Вто 30 сеп 2014 9:53

Щом е близък приятел е добре нещо, което да се запомни - подарък или ваучер за пътуване, почивка. Под подарък имам предвид някакъв сувенир.
Тия простотии с микровелета, миксери, тостери и тв-та отдавна са отживелица според мен. В днешно време дори да сключат брак двамата партньори са прекарали някакъв период заедно и си имат всичко необходимо.
Парите в плик са най-лесното нещо, минимума е 100лв. обаче на човек (според мен).

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Вто 30 сеп 2014 14:19

qm_parket написа:Още 1 предложение за подарък: гифткарта.
Какво мислите? Понеже лично аз ги правя, та се замислям - на картата пишеш пожелание, на картона - също, а самата карта е зареждам с някаква сума и те могат да си я похарчат някъде.

Добър подарък е, но ги задължаваш да си купят нещо от магазин. Във всички магазини приемат и доплащане, но не може да се теглят парите. Ако държиш да си купят нещо за спомен картата определено е за теб. Изглежда много добре, има много хубави картички заедно със нея. Бягхме на сватба преди два месеца, а преди 1 седмица се ожених и аз :)
Според мен абсолютния минимум е по 50 лева на човек. Няма как куверта да е по евтин, и вече според възможностите, но най-стандартната сума за сватба според мен е 100 на човек. Все пак целта е младоженците да имат един старт в живота.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Вто 30 сеп 2014 18:44

Три пъти съм ходил и на трите пъти по 200лв дадох и бях сам .

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 30 сеп 2014 21:02

Бе сложи 20лв. ма не си пиши името на плика.... :biggrin :mhihi :icon_lol Пък дори и да не остане доволен никой не го е карал да те кани на сватба... :11

Потребителски аватар
onazi
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9 TDI

Мнениеот onazi » Вто 30 сеп 2014 21:15

Парите заминават, а монетата или монетите остават за спомен. Ако решиш мога да ти помогна, че дори и с каталог. :th_up

sportul написа:Три пъти съм ходил и на трите пъти по 200лв дадох и бях сам .

И аз оставям по толкова и задължително букет или хубаво вино - вместо букет. :c020

Потребителски аватар
qm_parket
Автомобил: Nissan Navara 2.5Dci
Двигател: D40

Мнениеот qm_parket » Чет 06 ное 2014 15:06

Купихме картичка от JUMBO, сложихме 200 лв, една кошница с цветя за 15 лв и това беше.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 06 ное 2014 15:23

instantaccess е дал много хубав пример....един ваучер за почивка примерно от 3-4 човека да се вземе...е такъв подарък ако получа аз на моята сватба зарязвам купона и изчезвам с такси веднага :Mr Green Fun

Според мен е обидно да отидеш на сватба и да си платиш само за това, че някой ти е сложил нещо на масата....за това хората предупреждават с покани 1-2-3 месеца предварително...и в повечето картички пише, че еди до коя си дата младоженците чакат отговор, естествено за да си направят сметка....за тия 1-2-3 месеца ще се събере една добра сума за новата двойка...все пак живеем във времена в които е трудно. Преди година наши комшии на по 22 и 24 годишна възраст направиха сватба...не беше кой знае колко голяма около 70 човека....вечерта като се прибрахме и почнахме да разопаковаме подаръци и така нататък се шашнах от селянията на хората които бяха поканени...дали имаше 10% от пликовете в които имаше малко над 100 лева не знам...Ще ме извинявате ама с 30-50 лева да идеш на сватба :eek
Аз не претендирам, че съм заможен и така нататък...тогава взимах едни 500-600лева заплата от които чисто са оставали около 250....и все пак за тези 2 месеца след като получих поканата отделих едни 2х100 да имат хората...да са щастливи...Та накрая излезе, че нищо не са на + горките...Сега верно не трябва хората които са поканени да им правят сватбата...ама не е и уместно да са голи като пушки на другия ден :mhihi ....то разбирания всякакви има, но както са казали повечето колеги едни 100 левчета на човек си е добър "подарък" от гледна точка на времената в които живеем :th_up

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Чет 06 ное 2014 20:34

Лошото е да си от страната на булката :wild Да но не се окажете от тая страна :mhihi Аз на моята сватба съм имал пликове всякакви от 12човека плик със 100лв вътре,до такъв от баща ми с 1500лв.,много му се радвах :biggrin Лошо е като няма никой в пликовете,най малкото е да си платят разходите според мен :th_up
ПС...2007г.

Потребителски аватар
dnn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dnn » Чет 06 ное 2014 21:55

:bounce :bounce
Но ако имаш възможност за златото, това е най-добрия вариант. Златото ще те отличи малко или много от камарата хора които ще му дадат пликчета с пари.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”