Въпрос за Touran

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
Потребителски аватар
burn0ut
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за Touran

Мнениеот burn0ut » Пет 03 окт 2014 14:14

Здравейте, колеги! Въпроса ми е следния - харесали сме един Touran 1.9TDI 105hp 2004година, за първоначално обслужване (ремъци, ролки, масла и т.н.) долу-горе колко излиза като цена? Има ли слаби места двигателя, купето ? Благодаря предварително :smile :love.vwclub

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за Touran

Мнениеот Kalin72 » Пет 03 окт 2014 16:01

Железен двигател, стига някой "майстро" да не се е учил върху него...няма слаби места. И колата като цяло е безпроблемна, като пак важи казаното за "майстора" - разбира се, двойномасовия маховик е консуматив, не е евтин-2К лева за смяната му, заедно с труда, рпи дилъра, но може да се замени с качествен и оригинален плътен. Хубаво е за отговорни части да се пазарува от дилъра.
Смяна ремъци, ролки, водна помпа!, масло и филтри - към 600 лева, пак при дилъра. Съветвам те само ангренажа и водната помпа да смениш там, а масло и филтри сам. Филтри - по-евтини и ОЕМ филтри от Шкода. Масло - задължително сертификат 505.01 или 507.00. Никакви компромиси, вискозитет 5W30.

Потребителски аватар
burn0ut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот burn0ut » Пет 03 окт 2014 17:24

Благодаря за изчерпателния отговор, колега! :) Много полезна информация, дано не се наложи да се сменя скоро, но и това да стане, сигурно на плътен ще се мине ... Да стане покупката, другото - каквото сабя покаже :-D

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 03 окт 2014 18:30

Kalin72, незнам защо в доста теми налагаш едно масло, което не е лошо, но..... докато обслужвах гаранционно ми наливаха само Volkswagen Special Plus , а то си е Кастрол 5в40 и за мен това е най-доброто масло за ФВ.
Смяна ремъци, ролки, водна помпа!, масло и филтри с труд при "дилъра" 1024 български лева броих

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 03 окт 2014 20:05

Точно тук не съм споменал марка, само сертификат и вискозитет :)
Знаеш ли с кое масло се зареждат колите на Фолксваген в заводите им? Пентосин. И няма как да знаеш какво точно масло е това Volkswagen Special Plus. Защото може да е пакетирано от Пентосин, но може и от Арал, може и от BP...

манол
Автомобил: Фв туран
Двигател: BMN 2007 г

Мнениеот манол » Пет 03 окт 2014 21:46

За тези дето не са обърнали внимание - на капачката за наливане на маслото не случайно е щампвано фабрично ,,Кастрол". :th_up Двигателят 105к.с. гори като този 170к.с., но на извънградско, не на магистрала, изпреварванията трябва да са добре обмислени. Точно в първата модификация има някои дребни, но не евтини болести, които в модела от 2007г. са изчистени. Ако ще купуваш от официалните дилари части и консумативи и ги слагаш при тях - приготви големия джоб. Части може да си вземеш и то на добри цени и от други магазини, и да ти ги сложи добър твой майстор - 1,9TDI е добре известен двигател.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 03 окт 2014 21:50

За тези дето не са обърнали внимание - на капачката за наливане на маслото не случайно е щампвано фабрично ,,Кастрол"

Просто "Кастрол" са си платили за рекламата :) Но отдавна Кастрол не е маслото, което е за првоначално зареждане на VW. Откъде го знам, ами от първа ръка във Фолксваген маркетинг-а :)
Както и да е, не е това най-важното. Просто слагай качествено и по спецификация масло. И качествени филтри.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 03 окт 2014 22:39

Преди време познат ме попита какво ми е мнението за този Туран със 105к.с., предложих му да си купи Шаран 2 със 131к.с. Послуша ме и е много доволен , даде доста пари , внесе го от немско , много запазен и добър . Товари си предоволно домочадието със сичкото багаж отзад :biggrin
Да се върна отново на Туран-а , седалките отзад са .."детски" поне на мен така ми се струват , за дребосък са , да ме извиняват колегите :redface Иначе фасонлия го дава , ама...Предполага се , че купувачите на такива коли имат други критерии , за разлика от тези на клас. автомобил - тип Голф . Но Туран е повече фасада , отколкото практичен . Спирам, успех колега с покупката , ти си знаеш какво се търси , не налагам мнение :redface

Потребителски аватар
burn0ut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот burn0ut » Съб 04 окт 2014 9:27

И Шарани гледах, но много големи ми идват вече, нямам нужда чак от такъв калибър автомобил. А до дилъра едва ли ще стигна - джоба ми не е толкова дебел, а и имам майстори под ръка (хора, на които имам доверие). Понеделник или вторник ще пътувам за оглед, дано стане работата :)

манол
Автомобил: Фв туран
Двигател: BMN 2007 г

Мнениеот манол » Съб 04 окт 2014 15:57

Един съвет. Ако можеш вземи един от твоите майстори да я погледне, покарайте я и т.н. Ако в близост има официален сервиз на ФВ - закарай я да видите сервизна история, закачете я за да видите грешките и т.н. Не се стиска за 30-50лв., за да не побелееш преждевременно. Може само и по ВИН-номер в предсавтелството да ти кажат историята на колата.

Потребителски аватар
burn0ut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот burn0ut » Съб 04 окт 2014 19:16

Сервизна история как могат да ми изкарат, ако примерно е внос от ... Швабско примерно и е без сервизна книжка?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 04 окт 2014 22:43

По ВИН-а .

Потребителски аватар
burn0ut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот burn0ut » Нед 05 окт 2014 9:25

Супер, в интернет знам че има декодери на ВИН номера, ще ми изкарат ли същата информация като дилъра? И последен глупав въпрос, заклевам се, къде е ВИН-а при Touran? :-)

Потребителски аватар
vankat-2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vankat-2 » Нед 05 окт 2014 9:41

samo_pechka написа:Преди време познат ме попита какво ми е мнението за този Туран със 105к.с., предложих му да си купи Шаран 2 със 131к.с. Послуша ме и е много доволен , даде доста пари , внесе го от немско , много запазен и добър . Товари си предоволно домочадието със сичкото багаж отзад :biggrin
Да се върна отново на Туран-а , седалките отзад са .."детски" поне на мен така ми се струват , за дребосък са , да ме извиняват колегите :redface Иначе фасонлия го дава , ама...Предполага се , че купувачите на такива коли имат други критерии , за разлика от тези на клас. автомобил - тип Голф . Но Туран е повече фасада , отколкото практичен . Спирам, успех колега с покупката , ти си знаеш какво се търси , не налагам мнение :redface

Ти кое караш от двете????

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 05 окт 2014 10:38

samo_pechka написа:Преди време познат ме попита какво ми е мнението за този Туран със 105к.с., предложих му да си купи Шаран 2 със 131к.с. Послуша ме и е много доволен , даде доста пари , внесе го от немско , много запазен и добър . Товари си предоволно домочадието със сичкото багаж отзад :biggrin

Ради, ми шарана колко е удобен, като зад шофьора пода е равен заради резервоара? На 1.90м човек направо му бият коленете в брадата. Шарана единствено е по-голям и друго абсолютно нищо. Туран-а е класа напред

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”