Рекламация на iPhone 5 към Мтел

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Re: Рекламация на iPhone 5 към Мтел

Мнениеот Иван Шопов » Чет 17 юли 2014 10:28

Създадох НОВА ТЕМА във форума на "Мтел", в която описах цялата ситуация.
Ако желаете, прочетете я и изкажете мнението си. Подадох жалба и срещу така нареченият "екип на форума" и ще проследя с интерес доколко ще вземат мерки.
Знам, че водят досиета на клиентите си, в които са описани досегашни жалби и решени казуси. Толкова ли не могат да разберат, че нямам навика да се отказвам, когато съм прав?

Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Шопов » Чет 17 юли 2014 16:14

Преди малко ми се обади Модератора Злати. Чест му прави, че сам звънна за да обясни решенията си, за което получава моите адмирации.
След дългия разговор стигнахме до извода, че е редно обществото (демек форума) сам да преценява дали дадена тема е полезна или не и вероятно нещата ще си дойдат по местата.
Все още очаквам отговор кой ми изтри личната комуникация. Получих уверенията на Злати, че не е той и му вярвам - това е опция, достъпна за Администратори, но не и Модератори.
Е, темата си стои, ще изчакаме отговор.

Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Шопов » Пон 11 авг 2014 18:09

Най-накрая се получи дългоочакваният отговор от КЗП.
Не знам дали е за смях или за плач, но на дълго и на широко обясняват, че не могат това или онова.
Е, не знам и защо не взимат отношение относно това, че "Мтел" веднъж казват, че са ремонтирали апарата (сменен "контрол модул" каквото и да значи това), а втори път, че са го заменили (има надлежен протокол за замяната).
Утре следва посещение на КЗП от мен и юрист, а след това - дело в СГС.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 25 авг 2014 12:41

https://ssl.apple.com/support/iphone5-battery/
Явно и там е светнала лампата :c020

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Чет 04 сеп 2014 12:28

И аз се опарих. Вчера взех айфон 5С от Мтел. Оказа се, че тъч скрийна не работи като хората /известен проблем по форумите/. И разбира се - телефона не може да се замени с нов, а се вкарва в сервиз. Срок - 30 дни. Изплащането си върви разбира се. Било политика на епъл да не заменят телефони. Всеки друг телефон можело да ми го заменя в тридневен срок. Така че, чао епъл /това ми е трети айфон, мислех си и за макбук/, най-вероятно и чао Мтел /след 15 години абонамент/. Жалби не знам дали има смисъл въобще да пиша. Едит - след консултация със КЗП - право на търговеца е да реши дали да ремонтира уреда или да го смени. Закон!

Последна промяна от drmilendd на Чет 04 сеп 2014 15:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
opsi4
Автомобил: BMW E91 06
Двигател: Yamaha FZ6 S2 09

Мнениеот opsi4 » Чет 04 сеп 2014 14:59

Мойте поздравления за Иван Шопов, дано има повече хора като него! :bowdown :bowdown

Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Шопов » Пет 03 окт 2014 11:16

Мина доста време, през което не написах нищо ново, защото се налагаше да изчакам някои административни срокове след проведените разговори.

КЗП установи,че "Мтел" си противоречат в предадените документи. Веднъж споменават, че е "сменен контрол модул" и са върнали "старият апарат", а в последствие казват, че е "заменен". Бе установено, че първото твърдение е невярно, а второто е вярно, тоест апаратът е "заменен".
КЗП категорично установи и доказа (нещо,което беше описано и в жалбата), че "Мтел" са заменили апарата с различен от нов, а това противоречи на "Закона за защита на потребителите".

Това, което се случва и е необратим процес е:

1. КЗП е съставила акт на "Мтел", който е изпратен за връчване преди около 20 дни.
2. На базата на този акт, в срок до 6 (шест) месеца, директорът на КЗП е длъжен да издаде наказателно постановление. В този случай то ще бъде в размер от 500 до 3000лв, както предвижда закона.
3. В момента на официалното връщане на информация, че актът е надлежно връчен и приет от "Мтел" и съответните административни документи ще подам искане за достъп до преписката за да вкарам цялата документация в съда.

Още по-кратката равносметка дотук е:

1. Глоба, дължима от "Мтел" в бъдещето в размер на 500-3000лв.
2. Обезщетения или "отстъпки", които "Мтел" въпреки волята ми начислиха в размер на 150лв.
3. Сменен апарат, който след евентуалното решение на съда ще бъде върнат и възстановена цялата сума, заплатена за него + разходите по делото. Това поне очаквам аз, а дали ще се случи - решават съдиите.

Дори и по някаква причина съда да не уважи жалбата ми, разходите от минимум 650 до максимум 3150лв, направени от "Мтел", в сериозна степен компенсират нелоялното им отношение. Както се казва "Който плаща, той поръчва музиката", но в обратен ред. Решиха да ми/ни се подиграват - нека си платят.

Ще Ви държа в течение разбира се как вървят нещата и за в бъдеще.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 03 окт 2014 19:09

Ако всички бяхме като теб да си търсим правата докрай България щеше да е много добро място за живеене.

Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Шопов » Пет 28 ное 2014 18:12

Времето си минава, но развитието на случката продължава (в случай, че някой си е помислил, че съм се отказал).

След изпълнение на поредната процедура, днес получих от КЗП отговор, че съгласно закона за достъп до обществена информация, ще ми бъдат предоставени на хартиен носител и CD документите по административнонаказателна преписка във връзка с жалбата ми.

След заплащане на съответната такса и получаване на всички документи, влизаме в съда.

Писмото на КЗП може да видите ТУК.

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Пон 01 дек 2014 12:57

Браво г-н Шопов! Преди години имах подобен проблем... Като гледам няма да се откажете и това много ме радва! Трябва да си търсим правата до край и да не оставяме да се подиграват с нас. Пожелавам успех в съда
Поздрави

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 01 дек 2014 13:51

Имах подобни главоболия, само че с друг мобилен оператор. Взех си нов апарат "Huawei", но не случих и постоянно нещо правеше - аз го пращам за гаранционен ремонт, те ми го връщат. Веднъж дори реших да си направя бъзик и го пратих без да му има нищо - те обаче ми отговориха, че са го ремонтирали. Евала. На шестото изпращане, пуснах жалба до КЗП и след тяхна проверка ми беше предложено от мобилния оператор да ми заменят телефона с нов. Е, аз исках да ми възстановят сумата, тайно надявайки се, че този модел вече не се произвежда, но ударих на камък - имали някакви единични бройки в склада. Както и да е де, излязоха коректни - дадоха ми нов апарат, който не е имал проблеми - децата ми си играят и до ден днешен с него и добре, че е той, чеда им отвлича вниманието. Иначе по темата. Адмирирам постъпката на Шопов. Така трябва да бъде. Някой трябва да покаже на тези боклуци къде им е мястото. Успех колега и дано нещата се развият в желаната от теб посока.
Edit: Становищата на КЗП нямат задължителен характер.

Иван Шопов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Иван Шопов » Пон 08 дек 2014 16:10

Днес отидох да внеса таксата за достъп до обществена информация.
В сряда всичко ще е при мен и минаваме на фаза - СГС.
Извинете ме, че няма да публикувам копия от документи повече - мисля, че не е редно, докато трае делото.
Ако желаете - приемете думите ми на доверие, а първата новина в този дух е, че наказателното постановление на КЗП е факт.

Равносметката дотук е:

- смяна с рециклиран телефон (който работи и се ползва от сина ми);
- 150лв. (сто и петдесет лева) "отстъпки", които изрично отказах,защото договорът е променен без мое съгласие. Е, не можело, нямало как, та без моето съгласие сумата е приспадната от месечни такси;
- наказателно постановление от КЗП на стойност 2000лв (две хиляди лева) към виновния търговец, в случая "Мтел" ЕАД.

Простата аритметика показва, че нежеланието да се спазва закона е струвало на търговеца дотук над 2300-2400лв (смятам рециклирания апарат на нищожна стойност). Аз съм доволен, дори и да загубя бъдещото дело в Съда.

Имах разговор и с ръководни кадри от КЗП, на които благодарих за свършената работа. Обясних им, че вероятно много хора не вярват в тях като институция и затова един търговец може да спечели 50000лв (примерно) и да плати нищожни на фона на печалбата глоби. Споменаха, че много от потребители очакват от КЗП да издърпа ухото на търговеца и да им върне парите на секундата. Със сигурност са прави в тази насока.

Затова хора, казвам го от гледната точка на потребител и търговец едновременно - търсете си правата и не се отказвайте. Но ги търсете аргументирано, подкрепено с документи и законосъобразно. Може би тогава случаите на измами и нагло отношение към клиента ще започнат да намаляват, докато един ден всички се радваме на любезно отношение и сигурна доза коректност.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Пон 08 дек 2014 22:06

Г-н Шопов, стискам ви ръка за това, което правите.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”