RNS510 версия 8 за Източна Европа!

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
borri
Автомобил: VW PASSAT CC
Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc

Re: RNS510 версия 8 за Източна Европа!

Мнениеот borri » Пон 29 сеп 2014 21:47

да колега нормалное :th_up

Потребителски аватар
Rosenirs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rosenirs » Чет 02 окт 2014 21:49

Колеги бихте ли ми казали тъй като има доста версии на RNS 510 след коя е най добре да се търси? Обмислям вариант за смяна на радиото и ще съм ви благодарен ако ме насочите.

Потребителски аватар
xtoni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xtoni » Пет 03 окт 2014 8:30

Имам наблюдение на монтиран рнс510 1TO 035 680 F, следващите са букви P,Q,H и L
Те са от новите с led и hdd 40gb! По принцип на етикетите на навито от горе си пише година на производство! Залагай на всичко след 2012г :)

Потребителски аватар
maimo
Автомобил: GOLF 5 GTI
Двигател: AXX-2005

Мнениеот maimo » Пет 03 окт 2014 8:44

търси C или от там по азбучен ред,те са първите с лед екран

nasnik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasnik » Нед 05 окт 2014 17:26

това е линк с описание на английски за RNS 510

http://dfiles.eu/files/e909szrso

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Пон 06 окт 2014 8:24

Големите разлики между различните устройства са както следва:
- без буква или буква А - за тези устройства е рисково поставянето на нов firmware
- буква A и B - тези устройства са с луминисцентен осветител на екрана (между другото изображението е по-качествено) и много загряват
- буква C и нагоре до произведените през 2013 г. - практически разлика няма. Всичките са с LED подсветка. По-новите са с дискове от 40Гб, уж били и с по-бърз процесор - видима разлика няма.
- Устройствата произведени през 2013 и 2014 г. имат SSD вместо хард диск и по-важното - друг GPS приемник (този на RNS e допотопен следи макс.14 сателита). Те обаче изискват друг firmware, който не е общодостъпен (малко хора го използват). Както разбирам, на него не работело и видеото в движение.

По новите устройства са и много скъпи. Така, че трябва да се направи баланс между версията на устройството, цената и това колко е запазено/използвано.Според мен е разумна покупка на D до P версия на цена до 1000-1200 лева.

Потребителски аватар
Rosenirs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rosenirs » Пон 06 окт 2014 21:46

Благодаря ви колеги за отговорите. :beer

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Вто 07 окт 2014 10:05

Rosenirs написа:Благодаря ви колеги за отговорите. :beer

Попаднах на това: Aurora V7. Изглежда интересно. Само не зная как е качеството на звука.

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Вто 07 окт 2014 22:17

На всеки няколко месеца някой попада (открива), че има китайски устройства в корпус наподобяваш rns510 но по същество представляващи Android таблети.

Потребителски аватар
Piqndurnik

Мнениеот Piqndurnik » Сря 08 окт 2014 10:42

При положение, че изпълнява всички други функции, наличието на Android би било само плюс. За жалост това, горе е май с някакъв Windows (вероятно CE). Разните масови китайчета са просто шарени свирки, докато това (поне така го рекламират) се свързва с колата като пълноценен заместител на RNS. Оплакванията от "китайчетата" са преди всичко калпав звук. На тези основното им предимство е OSM-картите. Аз съм с RNS310 и лятото в България бях практически без навигация. Не че не става, ама като свикнеш веднъж с някои благинки...
Загледах ги днес отново. Фирмата, iCar-Tech GmbH, изглежда немска, с адрес в Берлин, изглежда сериозна, но в сайтът им има бъгове. Вероятно нещата се правят в Китай по поръчка. Видях, че имат няколко партньори за монтаж в региона, та като ми остане време, ще мина да поразпитам. Сериозно се замислям да заменя RNS-а с нещо тяхно. Като гледам, най ми хваща окото Alpha V800, но и цената си я бива.

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Пет 10 окт 2014 8:32

Piqndurnik написа:При положение, че изпълнява всички други функции, наличието на Android би било само плюс. За жалост това, горе е май с някакъв Windows (вероятно CE). Разните масови китайчета са просто шарени свирки, докато това (поне така го рекламират) се свързва с колата като пълноценен заместител на RNS. Оплакванията от "китайчетата" са преди всичко калпав звук. На тези основното им предимство е OSM-картите. Аз съм с RNS310 и лятото в България бях практически без навигация. Не че не става, ама като свикнеш веднъж с някои благинки...

1. Разликата между RNS 310 и RNS510 е "колкото от земята до небето". Да с RNS310 е трудно да се каже, че имаш съвременна навигация. Тя замества главно устройствата, които навремето не показваха карта, а само символи указващи в каква посокоа да продължиш (коя улица да хванеш на кръстовище).

2. Подобни заместители имитират "изпълняването всички функции". Между 30 и 70% от тези функции не работят или са недовършени. Софтуерната платформа, която използват, независимо дали Android - OS за телефони и масов шпионаж или нескопосания Windows CE по същество предполагат, че седиш пред дисплей и се взираш в неговите детайли, както и че използваш две ръце. В колата това не е така.

3. Не знам какво означава "OSM картите", но всички устройства и програми за навигации без руските (вкл. RNS510) използват картитена Navteq или Teleatlas (не говорим за "online" измишльотините на Гугле). Значимо изключение са само картите на Събин (OFRM/Geotrade), които представляват свръх-подробна и свръх-актуална карта на България и работят само на устройство на Garmin. Актуалната карта на RNS510 е актуална към 27.01 тази година и съдържа всички нови пътища, магистрали, ремонти и какво ли не до края на миналата година. Аз повече не мога да искам от тази карта/устройство (освен недостатъците посочени в началото на тази тема).

Потребителски аватар
Piqndurnik

Мнениеот Piqndurnik » Пет 10 окт 2014 10:45

pavel_andreev написа:...

2. Разгледай им сайта и специално това, за VW: http://www.icar-tech.de/html/index.php
Не ги познавам и не им правя реклама. Просто устройствата изглеждат добре.

3. OSM = OpenStreetMap http://en.wikipedia.org/wiki/OpenStreetMap често са по-подробни и по-актуални дори от "online измишльотините на Гугле". Да не гожорим за Navteq или Teleatlas, дето в актуалната си версия нямат промените по пътищата от миналата година. И това всичко е безплатно.
А възможността за ползване на Google Maps ти дава една безценна глезотия - виждаш реалната интензивност на трафика. В България няма TMC (Traffic Message Channel) и не си свикнал да го ползваш. Проблемът им е с актуалността - понякога ме предупреждава за несъществуващи задръствания или пък не показва всички. Дори имам съмнения, че понякога умишлено на съобщават някое задръстване за да не претоварят възможните обиколни пътища. В Google Maps това ти е в реално време. Можеш да го ползваш дори и където няма TMC (примерно в България - София, Варна и магистралите).

pavel_andreev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pavel_andreev » Съб 11 окт 2014 9:22

Отговарям "отзад напред".

"... В България няма TMC и не си свикнал да го ползваш ... Гугле трафик и т.н. ". Напротив свикнал съм да ползвам TMC, тъй като често шофирам в Италия, Франция и Белгия. Така, че от 2008 г. го ползвам в тези страни. В България трябва да има TMC до края на 2017 г. По-трудната част е направена и пътната информация се събира в Пътната агенция. Трябва да закупят апаратура и да излъчват тази информация през някоя от FM станциите с национално покритие. Не съм сигурен, дали Гугле поплъзновението е достигнало до обсебване на данни от Министерство на транспорта (Пътната агенция) или си имат някакъв свой начин за наблюдение. За мен изискването за непрекъснато 3G покритие (Интернет връзка) е крещящо нарушение на принципа за автономност приложим за всяко превозно средство и в комплект с неистовото желание на Гугле да следи и шпионира всеки жив притежател на андроидно устройство зачерква всичко каквото произвежда тази фирма (по-скоро агенция за глобално следене и шпионаж).

Що се отнася до устройството. То, като идея звучи добре, на картинка изглежда добре, но колкото по-близко идва до теб толкова повече се виждат проблемите. Преди него имаше друго "немско" устройство. Дори се продаваше и инсталираше от фирмата "Тояга" в България. След 4 години продаване и 2 версии от VW го изхвърлиха от пазара както се казва за "един ден". Смениха протоколите по CAN шината, за включване/изключване, прехвърлиха визуализацията на климатика върху устройството и някой други неща и фирмата тутакси спря да мпродава нови такива устройства и фалира. Освен това, бройката на продадените такива устройства е не голяма, а производителя няма интерес и възможности да ги развива/поддържа (за разлика от VW). Единственото предимство остава цената, но тя също е спорна за това устройство, защото въпреки "отворената улична карта" (мерси, прочетох Уикипедията и научих нещо ново) тази карта си се продава отделно от устройството, а се оказва, че повечето рекламирани функционални възможности също се продават отделно.

Що се отнася до Navteq и Teleatlas - аз също мислех, че картите им се обновяват бавно и трудно, докато успях да получа информация от хора занимаващи се професионално с това. В същност разполагат със сателите и полуавтоматизирани скенери и имат много подробна и актуална карта на почти целия Свят, но тя е прдукт, който те продават, а не раздават. Въпроса е какво и кога за последно дадена фирма предлагаща краен продукт - като iGO, TomTom, Navigon, Garmin, Apline, VW, Mercedes, Citroen и т.н. са купили обновление и колко то е продробно. След това следва, кога ще изтече тази информация например от iGo или VW - и тези карти достигат до нас с 6-18 месеца закъснение. Повечето "крайни търговци" имат регулярни "абонаменти", които предоставят новите данни от Navteq един или два пъти годишно. През последните години VW съкрати многократно времето за което такива данни се появяват в техните карти. Повтарям, че последната версия 11 за Източна Европа излезнала през февруари тази година съдържа 99% от БГ пътищата включително "магистралния бум" и "околовръстната експанзия" на дори незавършени още пътни участъци (поредицата колела по софийското околвръстно шосе). Единственото липсващо нещо е завършеното преди два месеца включване в А1 от Ахелой/Слънчев бряг. Няма населено място в което да няма информация за за названията и номерацията на улиците. Почти няма път по който да може да мине автомобил и който да го няма на тази карта.

Antoanboy
Автомобил: Passat B6 Variant
Двигател: 2.0 TDI BKP

Мнениеот Antoanboy » Пон 27 окт 2014 22:45

Към pavel_andreev: Както по рано в темата запитах за смяната на MFD2 с RNS510, е направих го! Сега имим проблема със звука на CD-ченджара, (малко “грачи“) тогава ми каза, че трябва да се разменят 2 пина на буксата на автомобила. Ако е удобно да погледнеш и да ми кажеш кои пинове, и с какъв инстумент се вадят най-лесно? Аз попрегледах схемите на двете навигации, и стигнах до извода, че може би ми говориш за пинове 2 и 3 на букса D(4)?
2 – AUX signal earth
3 – CD changer, audio signal earth
...благодаря предварително!
...,а и никой не ми беше споменал, че ще ми трябва адаптер за антената на радиото! :icon_lol

Antoanboy
Автомобил: Passat B6 Variant
Двигател: 2.0 TDI BKP

Мнениеот Antoanboy » Пон 27 окт 2014 22:53

И друго питане: Имам парктроник на автомобила, за да го пусна визуално през RNS-а (количка разстоянието) трябва ли ми друга приставка или през VagCom само настройка?

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”