Шистов Газ, какво е ? става ли за...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- airjohn
- Автомобил: 2020 Skoda Karoq
- Двигател:
Re: Шистов Газ, какво е ? става ли за...
Оня ден по ТВ показаха протести на граждани във Великобритания, явно добре платени агенти на Газпром. 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
На мен пък ми става болно като гледам, че едни и същи хора са против живачните термометри и са с две ръце за "енергоспестяващите лампи". Същите хора като чуят за колосалната употреба на ДХМО и отново са готови да тръгнат на протести.
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Никой не може да каже тук, от личен опит, дали шистовият газ е безвреден, или не! По-скоро, дали е безвредна технологията на добиването му! Но знам едно - щом има интервенция на такава дълбочина, ползвайки се милиони литри вода и други химикали, пресичайки ударно различни земни пластове, няма начин, да няма последствия! А те могат да са фатални и необратими! Хайде да се замислим - какво ще оставим на поколенията след нас? Дали, ако предците ни изсичаха така настървено горите ни, както се прави сега, бихме имали природа изобщо? Дали, заради някаква теоретична независимост от доставки на газ от друга страна, няма да си съсипем съвсем екологията? Това ли искаме да оставим на хората, които ще се родят след нас?
А за "независимостта" от чужди доставки, тя наистина е хипотетична, защото, имайки предвид продажните ни управници, дори и да се намери много газ, печалбите отново ще отиват в нечии корпоративни джобове, най-вероятно със западен, задокеански адрес! И нищо не гарантира, че ще е по-евтин, дори и по-скъпо може да излезе, на обикновените хора!
А за "независимостта" от чужди доставки, тя наистина е хипотетична, защото, имайки предвид продажните ни управници, дори и да се намери много газ, печалбите отново ще отиват в нечии корпоративни джобове, най-вероятно със западен, задокеански адрес! И нищо не гарантира, че ще е по-евтин, дори и по-скъпо може да излезе, на обикновените хора!
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Вярно за жалост . И аз имам в гаражите и складовете няколко лум.тела с по три пури...Поне не изхвърлям където ми падне повредените . Но в дома ми напоследък съм преминал ( където мога ) на диодни такива , доста добре светят .ktamen написа:На мен ...
П.п. това за водата

agumba написа:Никой ...

- relaxxx
- Автомобил: 4x4
- Двигател:
- Контакти:
Факт е че нашата малка и обругана държава може сама да задоволява енергийните си потребности за газ! До каква степен това е безопасно и какви поражения ще нанесе това на околната среда аз не съм убеден, че ние можем да кажем. 100% има платени руски клакьори и в САЩ и в UK и в Украйна и в Латвия и в Германия, да не говорим за България, където повечето са такива без да им се дава и стотинка (разбираемо впредвид тежката история с рашките).
- G3
- Автомобил: Vw Sharan 7M
- Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH
А руснаците как вадят синя газ пак с шисти или по друг безопасен начин?
- agumba
relaxxx написа:Факт е че нашата малка и обругана държава може сама да задоволява енергийните си потребности за газ! До каква степен това е безопасно и какви поражения ще нанесе това на околната среда аз не съм убеден, че ние можем да кажем. 100% има платени руски клакьори и в САЩ и в UK и в Украйна и в Латвия и в Германия, да не говорим за България, където повечето са такива без да им се дава и стотинка (разбираемо впредвид тежката история с рашките).
По същия начин, някой може да се изрази и по твой адрес - че си платен американски клакьор, един от многото, които искат да наложат разработката на подобни находища! Технологията е от САЩ, хайде да познаем, от един път, кой ще е главният печеливш? То и сега тока, изкупуван от американските тецове е най-скъпия в България, едва ли е нужно да си гений, за да знаеш, как ще е с шистовия газ! А това, че не си убеден за евентуалните поражения върху природата, е наистина силен и обоснован аргумент, само с една лекичка подробност - обикновено такива експерименти са необратими, тоест, когато се убедим на живо, дали е вредно или не, вече ще е твърде късно! Как си представяш, при тая наша малка територия, да се направят такива находища, къде ще стане това? Между две села ли, или върху плодородната земя на Добруджа, както се говореше? И да се похабят стотици, ако не и хиляди декари?
А колкото до "тежката" история с руснаците (предпочитам българското наименование, а не да подражавам на американския сурогат), не знам какво точно визираш, но не ти ли е хрумвало, че тука иде реч за природа, а не за политика, и има хора, неплатени от Русия, на които, също им пука за тази природа? Или, по американски образец, всичко трябва да платено, за да се каже?
- relaxxx
- Автомобил: 4x4
- Двигател:
- Контакти:
Що американски бе колега... газта в БГ ли ще я вадим или в Америка? И кво общо имат американците с нашата газ? Според мен даже не трябва да им даваме на американците да я помиришат газта... Проблема обаче е че трябва да използваме тяхна технология да я извадим.. не знам рунаците дали имат подобна, но ако имат нищо не ни пречи и руска да ползваме... Главния печеливш ще е БГ ако правилно си изиграем картите и не оставим смотаните ни политици да продадат газта на чужда държава или да откраднат печалбата. Така че според мен тази газ е наистина добър шанс за нас поне малко да отхлабим хватката... и да се превърнем в нормална европейска държава.
точно тая технология (добива на полезни изкопаеми) не се продава току така, а находищата се взимат на концесия. Т.е. идва TEXACO и почва да вади газ. От всичко, което извади и продаде, държавата я вземе 10%, я не. Другото е, че ще имаме възможност да купуваме газ от TEXACO на една идея по-ниски пазарни цени. На половин цена или без пари никой няма да ти го даде. Та реално средносрочно ще спестиме някой лев за сметка най-вероятно на природата в дългосрочен план. Да не говорим, че залежите ни май не са чак толкова много и по-скоро ще стигнат само за вътрешно задоволяване. Разбирам да сме с най-големите в света залежи, та с тия 5-10% да си оправим и природата и живота, ама ние не сме. Пък и за износ си трябва инфраструктура, каквото ние май нямаме. Та най-много да закърпим финансите на TEXACO (или която и ще корпорация да е, просто избрах тях, щото доколкто съм чел само американците са инвестирали и развили тая технология във времето).
Руснаците го вадят със сонди от находища, т.е. струпвания в подземни камери подобно на петролните залежи, от по-голяма дълбочина. Просто американците нямат такива газови находища и са разработили алтернативен метод, който дава възможност да се дърпа газ по по-достъпен начин от шисти, които са много по-разпространени, и сега го "продават". Сигурно има много черен PR и тн, но като оставим на страна България и източна Европа, гледам на картата разпределението на залежите, ми то много страни би следвало да имат интерес от този добив ама нещо си траят, пък ръката на ГАЗПРОМ не е толкова дълга със сигурност. Така че не знам, когато немците почнат да разбиват шисти, пак ще си говорим :)
Руснаците го вадят със сонди от находища, т.е. струпвания в подземни камери подобно на петролните залежи, от по-голяма дълбочина. Просто американците нямат такива газови находища и са разработили алтернативен метод, който дава възможност да се дърпа газ по по-достъпен начин от шисти, които са много по-разпространени, и сега го "продават". Сигурно има много черен PR и тн, но като оставим на страна България и източна Европа, гледам на картата разпределението на залежите, ми то много страни би следвало да имат интерес от този добив ама нещо си траят, пък ръката на ГАЗПРОМ не е толкова дълга със сигурност. Така че не знам, когато немците почнат да разбиват шисти, пак ще си говорим :)
- agumba
точно тая технология (добива на полезни изкопаеми) не се продава току така, а находищата се взимат на концесия. Т.е. идва TEXACO и почва да вади газ. От всичко, което извади и продаде, държавата я вземе 10%, я не. Другото е, че ще имаме възможност да купуваме газ от TEXACO на една идея по-ниски пазарни цени.
Точно така, никой няма да ни остави, ние сами да си разбиваме шистите, и да си дърпаме газ. И какви 10%, та от златните залежи, дадени на Дънди метълс, се взема под 1%! И ще стане така - американците ще вземат печалбите, а за нас остава погубената природа! Като са такива алтруисти, що не ни дават те газ, да ни го доставят от Америка, на по-ниски цени от руснаците? Американеца, щом му замирише на петрол, се хваща за кобура, и почва да сее "демокрация", защо мислиш, се направи войната в Ирак, арабската "пролет", и други подобни?
- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Малко допълнение към колегата VWGT, и двата вида газ се вадят от скали никъде под земята няма въздушни камери с газ или езера с петрол, при обикновенните сондажи газа и петрола излизат основно от налягането което е на тази дълбочина. Шистите са доста по плътни скали и газа не може да излезе от подземното налягане и за това е необходимо да му се помогне.
Добиването на газ по този начин е Престъпление срещу хората живеещи в този край;Какво общо има Русия с това.Тя ли ще се ползва от залежите.Кой експлоатира нефтените залежи и за какво са всички патаклами на този свят.Нима няма място за всички на тази земя

Последна промяна от Bioside на Чет 09 окт 2014 20:51, променено общо 1 път.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Тежка тема . Евтин газ със много висока крайна цена ( съсипана природа и икономика за района ) . Филма Газланд два пъти съм го гледал...ужасни последствия 

Не съм специалист и от това, което съм чел за обща култура нещата ги разбирам с мои думи така. Под въздйствието на налягането нефтът преминава през някои скали докато достигне до твърд и непропусклив пласт, под който се натрупва под налягане в нещо като резервоар. Същото е и с газа и обикновено там където има нефт, над него има и газ. Докато при шистовия газ, газът е в самите скали, т.е. нещо като аеро шоколад, от който, за да извадиш въздуха първо трябва да го смачкаш.
Нищо ,което се прави зорлем или принудително не е с добър край.И Така 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”