vw touran 1.9 TDI, въпрос за ДПФ филтър
-
- Автомобил: vw touran
- Двигател: bxe 2007
vw touran 1.9 TDI, въпрос за ДПФ филтър
Здравейте! Автомобила е 2007 год, стандарт ЕВРО 4. Въпроса ми е- аз дали имам такъв филтър фабрично и трябва ли автомобилите с такъв стандарт да имат задължително ДПФ филтър или може да се постигне ЕВРО 4 без ДПФ. Турана си върви много добре, не пуши при рязко настъпване на газта, не мирише на изгорели газове, но си мисля че нямам ДПФ защото като бутнах ауспуха ми се очерниха пръстите, а знам че като имаш ДПФ трябва отзад да е чисто и да не се цапаш, а и като сме вдигали колата при обслужване не съм виждал да има нещо след катализатора??? Или този ДПФ да не стои в самото буре на катализатора? Благодаря на всички.
Последна промяна от Й. Йорданов на Чет 04 фев 2016 19:14, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Фв туран
- Двигател: BMN 2007 г
Re: vw touran 1.9 TDI, въпрос за ДПФ филтър
Евро 4 стандартът е въведен от 01.01.2005г. и всички коли задължително са с филтър за сажди. При ФВ той е обединен в едно с другия филтър и се поставя непосредствено след турбината - между двигателя и купето. Ако има черно най-вероятно нещо не сработва както трябва, но ако не светят лампи на таблото не се притеснявай.
Следи си нивото на маслото...че докато се усетиш е минало максимума на щеката.А самият факт че при контакт не ти светва лампичка на ДПФ и при запалване да изгасне.....
От скоро ли я имаш.

-
Ами не ми сверят никакви лампи по таблото, а маслото го следя и не мърда на долу а как ще мине максимума без да доливам ? Имаме я от 6-7 месеца и наистина, че като дам на контакт не светва лампа за ДПФ каквато е посочена в сервизната книжка.
П.С. Аз лично си мисля , че като се даде на контакт не трябва да свети тази лампа и после да изгася, а само ако има някаква повреда или се запуши този ДПФ.
П.С. Аз лично си мисля , че като се даде на контакт не трябва да свети тази лампа и после да изгася, а само ако има някаква повреда или се запуши този ДПФ.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
1.9 TDI (90 и 105 коня) на ВАГ са Евро 4 без Филтър за твърди частци.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Андонов е прав, моята е 1.9 дизел, 2008ма година, и няма ДПФ.
-
Andonov написа:1.9 TDI (90 и 105 коня) на ВАГ са Евро 4 без Филтър за твърди частци.
Kalin72 написа:Андонов е прав, моята е 1.9 дизел, 2008ма година, и няма ДПФ.
Благодаря за отговорите момчета. Това наистина е интересно за ВАГ автомобилите как постигат евро 4 без ДПФ. Нали за тези след 2005 год. било задължително да го имат

И м/у друго сега се чудя как е по-добре за самия автомобил, да има или да няма ДПФ филтър???, защото тези които имат съм чувал, че ги махат.
Й. Йорданов написа:Ами не ми сверят никакви лампи по таблото, а маслото го следя и не мърда на долу а как ще мине максимума без да доливам ?
Маслото може да мине над максимума, когато двигателя влезе в режим на регенерация. Ако това стане то се сменя, защото се е смесило с нафта.
За двигателя е по-добре да е без филтър, но здравето е по-важно от куп желязо, което и без друго след някоя година отива за скрап.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”