Забавен интернет, на моменти прекъсва

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Забавен интернет, на моменти прекъсва

Мнениеот eng » Пет 10 окт 2014 19:53

Колеги имам проблем с интернета.На моменти е супер, но в последната една седмица "насича" здраво, в някой случай бави с отварянето на страниците.Например news.bg го отваря за 30-40 секунди.Имам рутер, който е ето такъв модел : http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR740N, на две години е вече. Особено много ме дразни, като гледам нещо в you tube и започне да мисле на половината клип и накрая крашва и ми изписва грешка.
Мрежовия кабел влиза в рутера, от рутера през друг кабeл в комп-а.Забелязвам обаче, че проблемите са идентични с тези на комп-а и на лаптопа ( който приема чрез уайър лес сигнал ).
ИМа ли начин да разбера дали проблема е в рутера или в самия доставчик?
P.S. В момента нет-а е добър, слушам и радио онлайн и ето това са данните:
85,76 Mbps - Download
92.55 Mbps - Upload
P.S.2 На моменти обаче няма никакъв нет за 2,3 че и четири часа а никъде не ми изписва че нямам нет, нито че има изваден кабел или нещо подобно, страницата на спиидтест-а ми я отваря за 10 минути и като я отвори мисли по още десет и показва скорост на даунлоуд от 0.5 mbps.
ИМам усещането че тъпо линка ми прави некви магарии.

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Re: Забавен интернет, на моменти прекъсва

Мнениеот Калоян Кирилов » Съб 11 окт 2014 20:35

Според мен е доставчика. :gruebel

п.п - Само не разбрах, това че прекъсва интернета ли го прави "забавен"? :mhihi

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 14 окт 2014 14:01

Когато се "забави" интернета, разучаваш следните неща:
    вътрешния IP адрес на рутъра - обикновено го пише в статуса на връзката на компютъра като Default gateway
    IP на Default gateway - трябва да го видиш в настройките на рутъра - там където се показва "външното" IP би трябвало и Default gateway да фигурира
    IP на DNS сървъра - там, където пише default gateway в рутъра, трябва да го пише и него
След това отваряш Command prompt и пишеш (командата се спира с Ctrl + C, аз изчаквам към двадесетина "пинга"):

Код: Избери всички

ping -t <вътрешния IP адрес на рутъра>

Aко има загубени пакети (Изписва > 0% loss) - проверка на връзката до рутъра (но предвид, че и по WIFI е същото - самият рутър може да "забива")

ping -t <IP на Default gateway>

Aко има загубени пакети до gateway:
    Kабелът за интернет?
    Проблем при доставчика
    TP-Link-ът може да се бъзика нещо

ping -t <IP на DNS сървъра>

Aко има проблем - най-вероятно е от доставчика. Пробвай долното временно:

ping -t 8.8.8.8

Aко има проблем - питай доставчика.
Aко нямаш проблем - "кажи" на рутъра да използва за DNS примерно 8.8.8.8 и 8.8.4.4 (на Google сървъри) и пробвай дали ще тръгне интернета както трябва.

Ако те съмнява TP-Link-ът, мушкай кабела на доставчика в компютъра (стига да няма разпознаване по MAC адрес) и виж какъв е резултатът от горните неща.
По принцип на тези устройства може да им се сложи OpenWRT/DD-WRT, което може да помогне в случай със забивания на рутъра, получаващи се обикновено от теглене на торенти и от сорта неща - личен опит точно с такъв рутър, но така и не стигнах до слагане на OpenWRT.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Вто 14 окт 2014 16:23

Колега много благодаря за подробното описание.Вчера мис ложиха нов рутер ZyXel :mhihi , промяна особена няма, пак прекъсва, пак забива.Вдигнах им скандал и ги чакам да вземат някакво решение, ако не ще има по-голям скандал и шут.
Не мога да сложа кабела директно в комп-а защото трябвало да се смени мак адреса, аз пробвах но нищо не стана.
Та така ..........................., промяна никаква.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 15 окт 2014 15:57

Кофти кабелна връзка някъде по трасето на провайдера ти.
Кажи им да си го оправят.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 16 окт 2014 13:06

vasstop написа:Кофти кабелна връзка някъде по трасето на провайдера ти.
Кажи им да си го оправят.

Явно наистина е така, защото пипаха некви кутии по улицата и са нет-а е като ............ S8 :mhihi
Явно не е била причината в рутера, чудя се дали да претендирам да ми върнат стария тъпо линк или да карам с тоя измислен рутер, който обаче има предимството да е чисто нов.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Чет 16 окт 2014 18:20

Те такъв същия беше и моя рутер. Като види зор, забива и се рестартира сам на около 60Mb/s на сваляне. Веднага го замених с нов, някаква тенда 300Мb за 30 лева на промоция от кауфланд. Държи се за сега добре.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”