Въпроси относно попълване на автобиография

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
bolyarin
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпроси относно попълване на автобиография

Мнениеот bolyarin » Вто 14 окт 2014 8:12

Добро утро и здравейте. Благодаря на всички. :smile
Отговарям подред.
Push,
В моето положение за каква работа мога да кандидатствам и то в чужбина, освен за такава от най-ниско ниво. Започвам от дъното. Чистач, продавач, такива.... ще пусна и за помощник готвач и шофьор, обаче за това последното едва ли ще ме огрее. Макар и с чиста шофьорска книжка имам само B категория, нямам личен автомобил и съм със стаж само едни 30 часа от кормуването. (междудругото на стар Голф 3-ка :smile взети и двата изпита от първия път. Като си събера пари първата ми кола ще е голф 3-ка, това пак за междудругото. :smile )

Myrshavija,
Ясно, трия ги тогава, за да не се набиват на очи празните полета, а и да не е много дълга. За описването нямам приятели а и нашите не могат да ме опишат и казват, че не знаят. То и не трябва да се описваш, не видях такова поле.

Instantaccess,
На 26 съм...скоро 27. Да не е нормално да нямам стаж, но много хора са като мене, не съм само аз. Аз не успях да съчетая работата с учене, наблегнах на ученето. Завърших с хубави оценки, но нещо не виждам ползата сега от това. Приеми че нямам стаж. Нямам опит. Нямам практика. Нищо не мога. Барман не мога да работя, а и няма кой да ме вземе без стаж и опит по това. Иска се да можеш да контактуваш с хората, да не си дърво и мълчалив, а аз трудно ще се пречупя, и на тия години вече. Кой ще ме чака и търпи? Бях по скромен по време на следването, не от отраканите и оправните. Сега съм по добре но вече е трудно. Междудругото имам двама познати които са малко над 30 и нямат никакъв стаж. На издръжка от родител в чужбина. Но все пак трябва да има изход и за всички, нали? А не само с многоточие....
Нямам компетентности, ще опиша езиците само (английски а може да вметна и руски), и от дипломите магистър и бакалавър само. Без средно. Шофьорска книжка също и компютърни умения. Друго няма. Не съм семеен. Не женен. А и коя ще ме вземе безработен........
В свободното си време разхождам кучето и се занимавам с глупости на компютъра. Наистина нямам какво да напиша. А не искам да лъжа.....
И защо да не разчитам на готови бланки, като формата е само един, за цяла Европа – Europass стандарт. Знам само за тях. Няма никакви “комбинирани”. Това от къде го измисли?

Drmilendd,
Мерси, знам го това, с малко име и фамилия ми е имейла. Пиша и грамотно нямам проблеми с това. Въпроса е, че в джобса съм пуснал към 500 CV-та за във Велико Търново и от 500 места се обадиха само от едно за интервю. От една застрахователна компания, където на интервюто ме питаха нямам ли познати които да доведа да се застраховат.....искаха да убедя и леля ми да дойде да се застрахова, както и всички роднини и близки които имам. Застраховката беше 70 лв. Е как да убедя леля ми да дойде да си застрахова нещо като това е 1/3 от пенсията й?! Какво ще яде и как ще изкара месеца.... Хората нямат пари за храна и едва свързват двата края, живеейки бедно, тия как си представят да дойдат хората да се застраховат? Условието което ми поставиха беше да убедя минимум по трима човека на месеца да се застраховат, това е за тях, а вече всеки човек над 3-тия който убедя да се застрахова парите вече са за мен. А ако не успея да убедя нито един трябва да извадя пари от моя джоб и да им платя. Т.е. не докарвам нито един за цял месец – дължа им 240лв. На граждански договор е. И всичко си е ок според него, законно било. Не ти вървят никакви осигуровки. Няма трудов.
Така че отчаял съм се от положението и не виждам изход, освен чужбина. Още повече като чета в нета какво става у нас.

777,
Напиши в гугъл ,,europass cv” и от първия сайт си изтегли документа Europass CV (празна бланка и инструкции) . Това е официалния документ ,,Автобиография CV” който се използва в цяла Европа. Разгледай я.
Няма такива неща каквито си мислиш "Роден съм на 01.01.19ХХ година в град Х... Основното си образование завърших в...". Не може да разтягаш такива локуми. Всичко си е разграфено и написано и ти само попълваш.

Vlad777,
Без правописни грешки ми е. Попълвам и двете – тази на английски и на български. Сигурен съм. Нямам проблеми с това. Навремето даже съм кандидатствал в унито с бг тест, така че всичко е ок с това. Проблема ми е друг, както видя, нямам никакъв трудов стаж/опит/обучение. Нямам какво да напиша в тези графи. Не искам да лъжа и да пиша не верни неща. И няма свободен текст. Мотивационно писмо не се иска. Само имена,адрес, тел и CV. А с моето полупразно CV какви шансове имам. Дори и грамотно написано.

Какво да променям всеки път в CV-то като освен образование, компютърни умения, езици и шофьорска книжка, друго нямам какво да напиша. Като ще кандидатствам за чистач или продавач как да напиша че съм бил такъв и имам опит, като аз не съм бил никакъв и нямам абсолютно никакъв опит в нищо. Не съм работил никога. Да се отказвам не става, колкото и да съм с малки шансове.

Ще кандидатствам директно към имейли на работодатели в чужбина, а също и в два собствени сайта на две чужди фирми, където има подробно инфо за фирмата с какво се занимава и т.н. а за кандидатстване се иска освен имена, адрес, тел, и да се прати само една автобиография CV. Мотивационни писма не се искат.

777 и myrshavija, за мотивационното писмо съм на вашите мнения. За в чужбина никъде не видях да се иска такова. Ще пращам само CV до имейлите на няколко работодателя в чужбина. В обявите си пишат, че искат само CV. Също и на два чужди сайта където от там директно може да кандидатстваш има си меню да се изпрати само автобиография, само това се иска, нищо друго.

VWGT,
Грамотно ще са написани, дори и тази на английски. Нямам проблем с това. Учил съм навремето. Мога да пиша грамотно и без правописни грешки. Не съм от новите поколения сега, които пишат думи в множествено число с "й" накрая. :smile А ЕС форматът си е един. Няма какво да конструираш и оформяш. Всичко си е написано, само попълваш празните полета. А аз половината ще ги изтрия. Така че няма да имам кой знае какво да напиша. Освен нещата които изредих по горе (образование, обучение, дати, компютърни умения, езици и шофьорска книжка.)
А това за копи/пейст от нета не те разбрах. Europass стандарта си е един и само попълвам полетата с моите данни. Какво мога да копирам от нета?:) Кандидатствам само онлайн, нямам автобиография на хартия.

За интересите окей, ще вметна футбол, волейбол, шах. Мотивационно писмо не се изисква. Поне за в чужбина никъде не видях поне един работодател да го иска....
Вероятно трябва да напиша някакви неща от тоя род примерно:
“Това, което ме привлече е фактът, че обявената от Вас позиция е в областта, в която имам желание да се развивам. Желанието ми е да работя в млад и динамичен екип. Интересът ми бе породен и от това, че във Вашата компания се предлага желаната от мен длъжност. Висшите ми образования и личните ми качества дават основание да вярвам, че бих могъл да допринеса за по-ефективната работа във Вашата фирма. Вярвам, че ще разгледате моята кандидатура. Ще се радвам да обсъдим професионални ми опит и квалификация. Очаквам да се свържете с мен на телефон...... Гр.Велико Търново С УВАЖЕНИЕ:........”
Ако е нещо такова Окей..... но това май са си заучени фрази.......истината е, че всеки отива да работи заради парите. Ако ще си за нискоквалифицирана работа, надали ще може да допринесеш с нещо като мияч на чинии или чистач. Или пък да си усъвършенстваш някакви лични и професионални качества и да растеш в йерархията :smile

Накрая ще кажа, че не съм бил никога в чужбина, нямам роднини или познати зад граница които да ми помогнат с уреждането в чужда държава. Но ако от някъде се съгласят да ме вземат, заминавам... Ще трябва да се рискува. В България няма бъдеще за мен. Годините вървят и нищо не се случва. Вече дори и не пускам в джобса след тия 500 СV и нулевия резултат. А и като чета по форуми и сайтове хора с квалификации, стаж и опит не могат да си намерят работа в България. А какво остава за мен.... :icon_sad Бедността, мизерията и безработицата сред хората се увеличава. Младежка безработица над 40%... И ще става все по лошо. Ако си извън София си жив-умрял.
А и вероятно вече не мога да работя в екип. От седене вкъщи се затъпява :confused не мога и да контактувам като че ли вече с хората от много седене пред компютъра и липса на социални контакти с хора на моята възраст. (изключвам родителите). Не мога цял живот да седя на издръжка на родителите, достатъчно са дали по образованието, затова ще трябва да рискувам и да се доверя на чужденци......
С английския се оправям, само писането ми куца но едва ли ще ми трябва за ниско квалифицирана работа. Целта ми е да се задържа година, две, на работа от дъното, да свикна със страната и живота там и после да си намеря по хубава работа. Набелязал съм Норвегия, Швеция, Дания, Великобритания, пък дали и къде ще стане не знам.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 14 окт 2014 9:14

Вълчан написа:Ти може да не харесваш мотивационо писмо...но другите които избират човек -да..и на много места задължително я изискват..Иначе не разглеждат молбата или остава на заден план..Така че това мнение е излишно.... :mhihi

Има 2 възможни причини да се иска мотивационно писмо:
1) Малко по-голяма фирма, която има отделен човек за подбор на кадри (HR - което не ми допада като понятие). В такъв случай вероятно той/тя гледа да отбие номера отвсякъде и за да не я обвинят, че не си "върши работата" като другите си казва - така се прави, ще искам и аз (мотивационно писмо);
2) Искат ти мотивационно писмо - прилагаш или не прилагаш. Прост тест колко си управляем и готов да правиш дори неща, които смяташ за глупост. Зависи от длъжността - ако е да си сервитьор или помощник на някого, може да е добре да си изпълнителен без собствено мнение.
А за текста в стил "Роден съм на ХХХ" - беше пример какво значи АВТОбиография, а не просто биография. Съкращението CV не включва "авто".

Потребителски аватар
radi_b4
Автомобил:
Двигател: ACK

Мнениеот radi_b4 » Сря 15 окт 2014 6:31

Също съм на мнение, че мотивационното писмо е пълен шит. Мотивационно писмо за погребално бюро, да речем. Дайте пример. :lol:

По въпроса с биографията, внимавайте какво попълвате и ако има нещо неясно, проверете в гугъл. За да не стават смешни на ваш гръб каламбури, като отбележите шофьорска книжка - да, а иначе притежавате ли сумпс - не.

Вчера точно го видях. Жена беше, но все пак...

bolyarin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bolyarin » Сря 15 окт 2014 11:42

Какво е това сумпс?
Сега го видях в гугъл, свидетелство за управление на МПС. Е то не е ли едно и също с шофьорска книжка? Шофьорската книжка какво е? Точно същото е. Или иначе казано Driving licence(s)

В CV пише притежаватели - Да
и Въведете категория, напр.:
▪ B

Като се говори за едно и също каква е тая излишна драма че не разбрах?

Иначе ме притеснява една приказка която чух наскоро, че който не е успял в България няма да успее и в чужбина. Вярно ли е? А и при 45% младежка безработица на хора до 29 г. какво са виновни те? Това си е от държавата която не е създала условия за работа и нови работни места.
А в CV-то да слагам ли снимка? Ако да, паспортна до раменете става ли?

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 15 окт 2014 13:28

bolyarin написа:Иначе ме притеснява една приказка която чух наскоро, че който не е успял в България няма да успее и в чужбина.

Значи 1-2 млн емигрирали млади от България сигурно просят по улиците в чужбина и подлъгват роднините си и те да се прецакат? Мен ме притеснява наивността, а с която разсъждаваш по това, което си чул.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 15 окт 2014 19:12

@ bolyarin Съвет - изчезвай от тази страна.Тука нещата няма да се оправят.С всяка изминала година става все по зле. Насочи се към гледане на деца, възрастни хора - търси обяви. Важно е да се хванеш някъде

Последна промяна от kris11 на Чет 16 окт 2014 9:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Сря 15 окт 2014 21:36

И тая държава кой ще я оправи, като съветваш младите да изчезват?
И за какво е харчил парите на тяхните няколко години? Да иде да трие гъзове?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 16 окт 2014 0:00

my 2 cents:

Никой не се е родил със стаж, всеки човек е имал първа работа. Виждам, че си го повторил 5 пъти поне досега, затова първо акцентирам на този елемент. От това следва да се фокусираш върху работа, за която не се изисква задължително стаж. Не видях да казваш какво си завършил и в каква сфера искаш да се развиваш (може би съм пропуснал), затова по-нататъшни съвети са малко или много философски, но все пак:
- защо не потърсиш някаква us/uk бригада? От една страна ще видиш реално работна среда, от друга си знаеш, че това е временна работа и го няма притеснението "аз цял живот спасител на басейн ли ще бъда", от трета се прибираш с някакви спечелени от теб пари, което работи добре за самочувствието ти, от там и за цялостното ти представяне на следващо интервю, има изследвания в тази област
- защо не потърсиш фирми, предлагащи неплатен или нископлатен стаж? По-полезно е от седенето вкъщи
- само във ВТ ли кандидатстваш? Горчивата истина е, че големите градове и по-специално София предлагат много повече шансове

И малко по-практично - бих те посъветвал да ползваш темплейта като структура, а не като темплейт (форма, лишена от съдържание). Тоест ти ще си направиш формата, съобразно конкретните специфики. Като ти липсва опит можеш да наблегнеш на образованието, като кандидатстваш за спортен журналист ще напишеш изрично как се интересуваш силно от спорт, следиш прояви и имаш сериозни познания по еди какви си спортове и т.н. Силно препоръчвам краен формат на файла - PDF

п.п. мотивационното писмо е голяма глупост, за някаква по-експертна длъжност пък направо е забранено така да се каже, тъй че не го мисли сега

Georgi Vutov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi Vutov » Чет 16 окт 2014 1:17

До maxpayne

А знаеш ли , че за да замине на такава бригада му трябват поне 5 000лв за да си я плати? И я го вземат,я не! Плюс това няма да изкара кой знае какви пари. Който е отишъл на такава бригада никога не би повторил. Така казват " Втори път няма да отида , но поне свят видях" това са думите на поне 15тина човека който са заминавали за бригади.Човека е на 27 години и предполагам иска да се издържа сам вече, а тези неплатени или нископлатени стажове.... Кое му е по-полезното от седенето вкъщи? Освен , че няма да му плащат или ще му плащат малко ами и ще робува.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 16 окт 2014 9:17

По-добре да работи нещо отколкото съвсем да бездейства. 1. Трупа познанства и може да намери връзка за прехвърляне на друга работа; 2. Стоенето действа зле на психиката, освен ако не чете и се учи на нещо сам. Предвид бездействието на 27 явно няма склонност към самообучение, така че отпада това оправдание. Прочетох нещо за пуснати 500 молби за работа... Ако е вярна бройката, нещо не е наред...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 16 окт 2014 9:27

110afn написа:И тая държава кой ще я оправи, като съветваш младите да изчезват?
И за какво е харчил парите на тяхните няколко години? Да иде да трие гъзове?

А ти виждаш ли някаква светлина ?? Постоянна смяна на правителства и партии,ежби и яко крадене. За съжаление аз не виждам в переспектива да се оправят нещата в нашата държава.

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Чет 16 окт 2014 9:34

Georgi Vutov написа:Човека е на 27 години и предполагам иска да се издържа сам вече, а тези неплатени или нископлатени стажове.... Кое му е по-полезното от седенето вкъщи? Освен , че няма да му плащат или ще му плащат малко ами и ще робува.

ама евала колега, аз мисля че като ходим да им се бутаме по интервюта не е много оферта, всички трябва да си стоят вкъщи и да чакат да дойдат другите хора да им предложат работа, все пак те имат нужда някой да им свърши работата, разбирай тяхната си им работа дето те немогат сами да си я свършат. Не ги разбирам защо се хващат за нещо с което немогат сами да се оправят, пък после търсят хора които да им работят, значи като можеш да изкопаш доматите значи няма да изкопаш и чушките, проста математика, безхаберници ..... пълни минуси.
Чакай чакай тва първо, второ правят стажове за хора без опит, аз човек без опит непознавам, лично аз имам опит във всякакви свери, сега вярно вишото още несъм го дозавършил, ама то това е толко критерий колкото да съм работил нещо изобщо, ама ще го добутам и тогава вече съм цар, кви стажове вееее тея луди ли са, тва пак казвам си е тяхната работа дето те сами немогат да си я свършат.

после ще напиша и за бригадите :eek

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 16 окт 2014 10:45

Колега karakonjul, като гледам правописа Ви, за "вишето", само харчите парите на родителите си.
Има разлика между:
Аз ходя на училище
и аз уча в училище.
Лошото е, че много младежи и девойки само ходят на училище.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 16 окт 2014 11:16

bolyarin написа:

Ако ще ходиш към Европа, спази си ЕС формата тогава, то това и е идеята, да е универсална за съюза.
Много по-големи шансове има да си намериш работа на място, така само по CV, от България, без стаж ... не е невъзможно, ама не знам доколко реалистично е. Мотивационното ти е последна грижа. Проучи хубаво страната, в която смяташ да се пробваш и действай. Потърси инфо за различните програми за заетост на имигранти, условия и тн.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Чет 16 окт 2014 14:06

Ето сега и аз да кажа на какво съм ставал "свидетел". Дори и да напишеш перфектната автобиография в доста случай, особено в по големите фирми за хубавите длъжности си вземат техен човек (на някой човек), което е фирмена тайна, че ще работи на даденото място. Та този човек знае, че мястото е негово, пише си биографийката, явява се на интервюто със всички останали, но си знае, че ще е той и накрая го наемат :Mr Green Fun . Та знай, че връзките имат много по-голяма тежест от трудовия стаж и дипломите. Работя в голям завод и знам как стават нещата :a045

Върни се в “ОФФ-Топик - други”