Ускорителна лента

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Ускорителна лента

Мнениеот StrEagle » Сря 22 окт 2014 17:23

Що е то и има ли почва у нас.

Аз ли не знам как да карам, защото много се ядосвам на някой, като застане в началото на лента, предназначена специално и само за него, и чака трафика идващ по нейното продължение да спре..

Изображение

И седи и чака ли чака..

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Ускорителна лента

Мнениеот anonym0us » Сря 22 окт 2014 17:30

Ако съм разбрал правилно, този с червената кола, трябва да се включи в лентата в ляво. Но ако има трафик и не позволява включването да стане безопасно, е нормално да чака. Но всичко е до ситуация. И аз съм чакал, когато има 3 коли една зад друга, и карат доста бързо. Има начин да се шмугнеш, но това е до шофьор. Ако реагира бързо, и вкара колата в прекъсвач и се изравни с тяхната скорост няма да има проблем.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Сря 22 окт 2014 17:36

Ето че и тук има такива :mhihi Не трябва да се включва в лентата в ляво,а да си ускори в неговата,но всичко е до ситуация :biggrin

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 22 окт 2014 20:06

Въпрос на лична преценка е. Не виждам защо човек да се нерви за такива дребни работи.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Сря 22 окт 2014 20:13

phantom_ написа:Ето че и тук има такива :mhihi

Много добре знам, за какво говориш, но не винаги ускорението помага да се включиш в движението, защото съм попадал на темерути, като те види, че почваш да навлизаш и не спираш да го Изчакаш, той натиска повече газ-та и за да се включиш трябва да го засечеш, или да му отбиеш скоростта. А примерно моя стил на шофиране няма нищо общо с неговия! Той кара по-пътя с предимство със скорост 120км/ч аз на ускорителната лента карам с 80км/ч и за да вляза пред него, трябва да направя яко стъпкане на колата. И смятам, че няма смисъл, да го правя, след като навляза пак трябва да намаля, за да спазвам ограничението. Затова написах, че всичко е до ситуация. Но всеки разбира различно нещата. И на всеки му е криво, когато някой спре да чака там. Ем представи си, че идва ТИР, и кара доста бързо, пред него ли ще се шмугнеш!? :confused

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот Dushan » Сря 22 окт 2014 21:10

Има и по страшен вариант. Когато чакат и след това навлязат директно в ляво с 10 км/ч и точно в този момент аз се появя с примерно 50км/ч. Винаги съм се чудел защо, ЗАЩООО? И точно на такива ускорителни ленти в София, в пиковите часове има задръстване, защото ускорителната лента не я използват за ускорение... Никой не иска от тях прекъсвачи или подобни, а просто да карат без да спират.
Тази тема е подобна на това как в задръствания спират на 4 метра от колата пред тях. На зелено вместо да се изнесат бързо се бавят по няколко секунди или карат с 10км/ч - какво толкова че има километър опашка зад тях...

Потребителски аватар
brazy
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.9TD AAZ 1993
Контакти:

Мнениеот brazy » Сря 22 окт 2014 21:29

И мен ме дразни това ,че спират, но съм се убедил че и да им свиркам или премигвам ако шофьора пред мен е с книжка от зайо байо няма оправия ( не претендирам ,че съм голям шофьор ама поне лентите е хубаво да знаеш какви са и за какво са ).Пресен пример ( пресен пресен колко па да е пресен :gruebel ) от преди 3-4 дена идвам от бул.Ситняково и се качвам на Цариградско, а пред мен жена :scare3 и естествено нейният опит зад волана не и позволи да продължи в ускорителната лента ами най-културно наби спирачките и бях принуден да и присветкам. Тя явно огледалата не ги ползва много много или си помисли , че някой я снима с апарат , но продължи да седи свирнах,пак светнах ама какво да го правиш то овца :dontknow (да не се обиждат колежките има жени дето са много по шофьори от някой пичуе) накрая като тръгна ,се засили с уникалните 2-30 км/час и реши ,че точно това е момента да се включи без мигачи :newsm66 . Бях меко казано потресен, но хора всякакви .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 22 окт 2014 21:31

Реална ускорителна лента в бг съм виждал само по магистралите. В градски условия са си ленти за престрояване, но като цяло маркировката много малко хора я гледат. На 7ми км стават мега задръствания заради такива ... репи.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 23 окт 2014 8:38

Ами всеки шофьор си има стил на каране,едни са на принципа "аз да му изскоча пред него пък той ще намали къде ще иде" ,други предпочитат да изчакат достатъчно свободно място за да се включат без да изпадат в стресови ситуации ! Кофти е когато се падне "бързак" каращ след "колеблив" ,но това не му дава право да свири,псува и извършва други присъщи на балканския манталитет действия :a045

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 23 окт 2014 8:56

и все пак, когато има цяла лента с разделителна маркировка празна само за него, да спре и да се оглежда в страни, е все едно на прав двулентов път, някой който иска да смени лентата, да спре, за да се огледа дали по другата лента не идва кола. Колкото и да не си "бързак" ще се напрегнеш :)

пак е до маркировка, просто никой не я гледа (щото и на много места я няма де). В центъра на софето на няколко места я оптимизираха, така че да пооправят конструктивните безумия на платната, ама 90 % от хората вече втори, трети месец си карат "по-спомен".

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 23 окт 2014 9:45

VWGT написа:и все пак, когато има цяла лента с разделителна маркировка празна само за него, да спре и да се оглежда в страни, е все едно на прав двулентов път, някой който иска да смени лентата, да спре, за да се огледа дали по другата лента не идва кола. Колкото и да не си "бързак" ще се напрегнеш :).

Само дето тези ускорителни ленти в града може да са дълги примерно 100м. а не като в примера ти за двулентов път и ако има колона на главния път като не спреш в началото ще спреш след 100 метра да чакаш което не е голяма разлика :) А има и доста такива които за теб са ускоряващи донякъде ама после за тези на главния път стават намаляващи за да се отклонят в дясно /на пътни възли/ и тогава ще е интересно като се засекат двама бързаци кой кого ще изпревари :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 23 окт 2014 10:14

то за това трябва да се прави разлика м/у ускорителна лента, чието предназначение е ти да се влееш в движението и ленти за престрояване, когато важат правилата за смяна на лента в двете посоки.

Ускорителната лента трябва да е достъчно дълга, за да може човек да се засили достатъчно до скоростта на потока, без да е Фитипалди. В софето дигнаха скоростта тук там от 50 на 80, ама дали промениха дължината на ускорителната лента... Пълно е с разни пресечки около Мола на Цариградско, които имат реално 20-50 м, за да стигнеш 80 км/ч, а и свършват рязко я в спирка, я в друга изходяща лента. Та там е ясно, че в един момент ще се спре.

Но в същото време си има и сравнително нормално направени платна за престрояване, където имаш време да си ускориш, огледаш и престроиш. Примерно 7-ми км, слизащите от Цариградско посока Дружба и идващите от Младост посока Цариградско. Ако трафика си върви с разумна скорост, много рядко става задръстване, но като се появи някой който се оглежда и ослушва за влак и гледай кво става на Цариградско. На картинката на колегата е показана точно такава ситуация.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Чет 23 окт 2014 13:25

И аз винаги съм се чудил какво кара хората да спират в ускорителните ленти. Още 1 пример. Кръговото на 4 - ти км. на Цариградско. Тръгваш ти да се ускоряваш, някой бастун рещил, че преди да влезне на цариградско ще спре. Биеш спирачки, и после се чудиш как да влезнеш между коли и дори рейсове движещи се с между 50 и 80 км/ч. Същата глупост и като се качваш на Цариградско от румънското посолство, и като цяло отвсякъде. :screwy

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 23 окт 2014 13:29

То в БГ няма как да се включиш, понеже е пълно с тъпанари...От месец горе долу съм в Германия и тук задължително всеки който види, че някой иска да се включи в движението пуска ляв мигач и се преустроява в лява лента за да се включа примерно аз в движението....култура :c020
Сега наистина инфраструктурата ни е крайно зле, и повечето ускорителни ленти са пародия, но и тук не е цвете....отвратителни са им някои ускорителни ленти....влизаш в много остър почти обратен завой и имаш някакви 50-60 метра за да се включиш в движението веднага след завоя...но хората като видят, че има кола в ускорителната веднага се преустрояват и ти правят път...Много е относителна и ситуацията както каза един колега...понякога е гадно, тъй като в лявата лента може да има кола и става малко шит...но това е положението :11
Едит: gugu тая ситуация е и малко по-горе като влизаш от Цариградско към Дружба и летището :mhihi

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 23 окт 2014 14:57

Като цяло много обобщавате, което е неправилно. На пътя има всякакви водачи, от такива като взели вчера книжка, такива които са възрзстни, жени, хора без опит... Не може да се очаква, че всеки може да вземе на момента адекватна реакция при интензивен трафик, избират да спрат понеже не се чувстват уверени и е възможно да създатат ПТП и да убият някой. В крайна сметка пътищата са за всички, имайте малко повече уважение към по-неможещите. Голяма работа като спрете и тръгнете, важно е всеки да отиде за където е тръгнал. Ето колегата по-горе каза как в Германия хората имат култура на поведението, нищо общо с дивия селски манталитет по нашите пътища. icon_idea

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”