2.0TDI след 2008г е Common Rail, 140 коня. Карах го на 2009 Jetta TDI точно на DSG автоматик. Впечатлението ми от двигателя на 131500км беше повече от перфектно. Палеше си от 1/4 оборот на минусови температури. Икономичен и изключително динамичен в комбинация с DSG-то. Като цяло тази комбинация за мен е перфектната, НО:
Някои от произведените DSG кутии имат дефектни температурни сензори (не на двигателя, а за маслото в кутията). При афектираните кутии, когато този сензор отчете "прегряване", кутията преминава на неутрал и моментално се губи предавателно движение. Това може да бъде доста опасно, но ако се има в предвид - предполагам, че не би било проблем. Решението е да се смени въпросният сензор с нов. Не мога да кажа дали сензорът е в самата кутия или е изведен отвън... Ако е отвън - лесно, ако ли не - проблем. Лично на мен не ми се е налагало никога да го търся, тъй като не съм се сблъслвал с този проблем.
За мен това е най-добрата комбинация между двигател и кутия. (не забравяй, че DSG-то си е почти ръчна кутия с автоматизирани предавки, което допринася за разход сходен на този който дават тези коли с ръчни кутии). Другите 2 комбинации не съм ги имал и не знам какво да кажа.
Имах обаче 2012г Ford Focus на 47 000км. Продадох го преди половин година. Колата НЕ МИ харесваше изобщо като изработка и като качество. Моят двигател беше бензинов с директно впръскванe. Кутията беше същата технология като DSG-то на VW - двъ-съединителна без хидравличен трансформатор. Просто Форд не го наричат DSG, а PowerShift. Като цяло нямах оплаквания от към мотор, кутия и динамика, но изработката не ми харесваше. А и все пак беше на 47 000км. Не знам дали на 100 000 не бих имал проблеми с мотор/кутия. С 1 изречение - не си купувай FORD. Казвам го НЕ като VW сектант, а като човек който е имал 2 чистак нови форда. Другия ми беше
2010 Fusion - американския с 2.5Л 4цилиндров мотор и 6-степенен нормален автоматик. Не са хубави коли.
Лично аз не съм карал никога 1,4ТSI, но моето мнение е, че измежду бензиновите нямаш по-добър избор! Голямо желание имам да го пробвам и аз този мотор със 150-те кончета на 2012 Голфара 7-скоростно DSG...ммм