За парното - пада такса сградна инсталация !

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Re: За парното - пада такса сградна инсталация !

Мнениеот fly_free » Чет 30 окт 2014 17:34

земи са спри

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Пет 31 окт 2014 0:22

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 31 окт 2014 2:05

Това с капачките е съвсем вярно или поне има хора, които се хвалят с него. Който не разбира какво се случва и защо се прави предлагам да прочете повече за термодинамика:mhihi

А иначе тази нова постановка, ако приемем, че е вярна, ще вдигне сериозно сумите на ползвателите на ТЕЦ, тъй че повод за радост няма.

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Пет 31 окт 2014 10:08

fly_free написа:земи са спри

Виж какво бе младеж, когато изразяваш дадена тема бъди готов да защитиш позицията си с действителни факти, а не с неясни преразкази от типа: "имам един приятел, който слага капачки на тръбите и така се топли без да плаща", или "в нашия блок говорят, че съседът от третия етаж сменя радиаторите и нарежда капачки по тръбите..."
За да приключим темата с капачките нека ти изясня: варианта с увеличаване на топлоотдаваната площ щеше да работи, само ако допълнително разсеяната енергия се добавя от външен източник. Т.е. трябва да има обратна връзка при която в случая с парното трябва разтвори допълнително блендата и да се прехвърли повече енергия въвъ вътрешния кръг. (Блендата се намира в абонатната станция и се регулира от техниците. Тя определя какво количество топлина ще се прехвърли от външния кръг във вътрешния через топлообменника.) В случая тази бленда е твърдо настроена и не добавя липсващата енергия. Тогава важи другия принцип че настоящата енергия се разсейва по-бързо и процесът заглъхва. Т.е. апартамента не става 22 градуса..
А колкото до капачките и други подръчни методи, можеш да постигнеш обратния ефект - да забавиш естествения топлообмен на така съществуващата инсталация. Прочети техническата част в моята тема:

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=421980

И другия въпрос за кражбите, който непрекъснато се лансира от мазната мутра от техем. При такова говорене за масово крадене на топло защо още няма хванат и осъден за кражби? Ето ти отговора: ако има кражби те са единични колкото да се давт за пример пред наивници, а не масово явление, което надува сметките в блока. Тук единствените крадци са топлофикацийте.

Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Мнениеот fly_free » Пет 31 окт 2014 11:09

Колега ,малко ти липсват познанията по физика.Топлината, според един от законите, върви винаги от по- топлото към по- студеното тяло.Та ако температурата на тръбите е по- ниска от температурата на околния въздух ,то те ще приемат топлина.По висока ли е -те ще отдават топлина до момента на изравняване на температурите. Капачките увеличават площта на контакт между телата.Дали разликата е 1 градус или повече, то този закон работи.Това ,че ти физически не го усещаш, е отделен въпрос.Блендата в подстанцията регулира дебита на топлата вода-респективно регулира колко време ще ти се охлажда водата при циркулацията.Сравни го с термостата на колата -колкото по отворен е толкова по бързо се охлажда.
С това смятам да сложим точка на безсмисления спор.
по здрави

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Пет 31 окт 2014 12:09

fly_free написа:....

Ти си неспасяем случай! Нямаш никаква представа от тази материя. Писанията ти са нивото за бабите на село - "другите не знаят как се слагат капачки и ползата от тях, само аз знам, ама няма да ви кажа щото съм много културен". Айде нема нужда! Иначе е добре, че си влизал в часовете по физика, но щеше да е по-добре ако си и слушал.
Айде чао! Няма да ти отговарям повече защото се убедих, че няма смисъл. А и осрахме хубавата тема.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 31 окт 2014 22:17

ila написа:... Прочети техническата част в моята тема:

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=421980

И другия въпрос за кражбите, който непрекъснато се лансира от мазната мутра от техем. При такова говорене за масово крадене на топло защо още няма хванат и осъден за кражби?...

Няма техническа част в твоята тема, само популистко-лаладжийска и донякъде политическа. И няма хванат/осъден, защото загубите от такива кражби са за сметка на добросъвестните клиенти, а не на топлофикациите, както сме го дъвкали неведнъж. Хайде да почакаме и да видим дали този номер с отказването наистина ще мине или ще е поредната адвокатско- журналистическа партенка, ако мине, практически това ще означава фалит за топлофикациите.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пет 31 окт 2014 22:30

Добре де защо се приема като константа, че спрелия парното си съсед стои на студено и нарушава топлообмена на цялата сграда видиш ли...
А ако се грее на ток, дърва, газ, нафта, кюмур или на стари гуми...
Докато пуснат парното и той си палне кюмбето целия блок трябва да му плащат щото ги топли.
България е единствената държава, която мрази поданниците си.
Хора, бегайте!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 31 окт 2014 22:54

golfer написа:Добре де защо се приема като константа, че спрелия парното си съсед стои на студено и нарушава топлообмена на цялата сграда видиш ли...

Приема се за константа, че топлофикациите компенсират голяма част от загубите, начислявайки ги на абонатите си посредством такса сградна инсталация. Топлозагуби по вертикалните щрангове, кражби от съседи, златна тоалетна чиния на Вальо Топлото и т.н. В момента, в който тези разходи се стоварят на гърба само на хората, които още не са откачили радиаторите си цялата система ще се срути като Кооперативна Тъ...ееее, няма значение :rolleyes

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 01 ное 2014 10:37

Докато не се измисли някакъв закон който да дава право на група от полицаи и представител на дружеството за дялово разпределение да влизат по апартаментите на хора "отказали се" от парното и да проверяват дали пък случайно не правят някакви шашми няма да се оправи работата. Като знам колко е изобретателен българина в начините да крадне нещо си представям какво творчество се вихри :mhihi За съжаление това няма как да стане затова е много добре ,че накрая Европа реши да освободи хората от това крепостничество дето и в средните векове не го е имало. Като вземат да остават без абонати току виж измислили как да си платиш само това което ползваш !

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Съб 01 ное 2014 11:55

Е, колеги, не си го мерете на кой му е по-....

темата е как хората които искат да не ползват услугите на Топлофикация да се откажат от тя.
Моля ви, не я обръщайте на махленски приказки.

Аз също искам да не плащам сградна инсталация, парното съм го спряла.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Съб 01 ное 2014 15:30

Единственият законен начин да не плащате тази такса сградна инсталация е да откачите цялата сграда от ТЕЦ-а. След това локално парно за цялата сграда или спасяване поединично, климатици, газови печки и т.н. Но истината е че малко хора искат да си спират тец-а защото е най-хубавото от всички модели отопление. Аз съм бил много години на тец, но си построих къща и съм с локално парно. Излиза по-скъпо като месечен разход от тец-а или горе-долу същия, за същата топлина в жилището, освен това разправията е огромна, при теца само лежиш на топло и нищо не се иска от тебе освен да плащаш. Тази такса сградна инсталация дефакто в повечето случай си плащате топлото, нищо не губите - топли стени от съседи, щрагове, топли входове, освен в някой по-редки случай.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пон 03 ное 2014 1:19

То верно, че много скубят, ама я си купете къща, купете си всички радиатори, тръби, обезвъздушители и още куп щуротии, бойлер на ток също е нужен и потдържайте това нещо, съобразявайте се кога да се изкъпете, щото топлата вода в бойлера не е безкрайна, дайте три бона за въглища ама на куп, всекидневно чистене на сгурия и пепеляци, отделете за въглищата и котела две стаи, плащайте всеки месец за топлата вода към петдесетина лева ... Айде сега недоволните в двустайните апартаменти да ви видя къде ще отидете и как ще я карате

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 03 ное 2014 1:32

Цялата ситуация е много прецакана от вертикалните кръгове в по-старите сгради. Освен това идеята на централното топлоподаване е всички или поне над един определен процент да го ползват. Тогава на всички е топло. Да искаме да НЕ плащаме общи части, да си спираме парното, щото моят апартамент е един много топъл и не ми трябва на мене тая капиталистическа екстра и т.н. нарушава този баланс, от което страдат всички по веригата, щото както icoico правилно отбеляза на ТЕЦ-а и е все едно кой колко плаща, стига да си събере начислената сума от дадената абонатна станция. Хората си мислят, че прецакват Вальо Топлото като си байпаснат индивидуалните топломери, но всъщност просто крадат от своите съседи.

Ако изключим факта, че ония мизерници крадат от нас по няколко различни начина и приемем хипотетично, че топлофикационните дружества работят честно, то единствения справедлив начин би бил да не може да се отказваш от парно и да плащаш на кубатура.

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Пон 03 ное 2014 6:11

Преди три години, навивах целия вход да си спрем парното. Не успях да събера необходимите тогава 75%. За тристаен апартамент сметките ми бяха около 250лв. с топлата вода. Преборих се тъй като беше изстекъл срока на топломерите да ги сменим и който иска да си махне радиаторите. Това наложи всички да покажат какво имат в къщи. Всички които бяха против спирането имаха двойни кранчета. Някой бяха с радиатори с пломби на крановете от 90 те години. Всеки знае колко лесно се развиват. От абонатната кажи речи всеки имаше ключ. След изчистването на тези проблеми много съм доволен. Плащам средно 40-45лв. сградна инсталация.
Доволен съм защото тръбите докарват въздуха до към 18-19 градуса. Не слагам капачки , просто зад тръбите тапет от стиропор с алуминиево фолио и работи. Е естествено наблегнал съм на вътрешна изолация с гипскартон и вата. Вече не искам да се отказвам от сградната инсталация.Така средно месечно ми идва 100-120лв. зимата. Няма с какво да затопля използваните средно 6-7 кубика вода и да имам 18гр. за тия пари.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”