Passat B5 V5 къде се намира номера на двигателят ми ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Тракийски
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: V5

Passat B5 V5 къде се намира номера на двигателят ми ?

Мнениеот Тракийски » Вто 04 ное 2014 18:05

Здравейте,

искам предварително да се извиня ако това не е мястото за такава тема или вече подобна съществува, но случаят ми е малко спешен.
Преди по-малко от седмица си закупих от Варненска автокъща, VW , модел Passat, B5, производство в края на 1999 г. с петцилиндров образен двигател. Засега съм прекалено бос, но май това означава надписа V5 на задната му част. Автоматична трансмисия. Внос от Австрия.
Много ми се искаше да покажа една 2 снимки на това красиво творение след като го регистрирам, но ето къде идва проблема ми.
Днес по време на техническия преглед в КАТ Бургас, механиците не успяха да намерят къде е номера на двигателят. /Тук ще вмъкна една скоба, специален поздрав за КАТ Бургас, В транзитния талон издаден от КАТ Варна в графата номер на двигател е упоменато "Без номер". Очевидно съгражданите ми подлагат на сериозно съмнение документ издаден от колегите им. Дали го правят за да има с кой да се заяждат или в опит да си свършат съвестно работата оставам да прецените на вас./
Въпросният механик към КАТ, който проверява за Номера на двигателя ме прати последнователно в два сервиза, където да ми съдействат да открием върху коя част на двигателя е записан. В нито един от двата не успяха да помогнат. В единият колата беше вдигана на стенд, а в другия единият от майсторите в продължение на 2 часа стърга всяка част от двигателя до която може да се достигне без да се разглабя основно колата. На хората им беше мъчно за мен, а на мен за тях.
В крайна сметка, след телефонен разговор, от оторизирания сервиз на VW Бургас ми казаха ,че може да ми издадат удостоверение подписано и подпечатано, в което се упоменава номера на двигателят ми. Но, което наистина ме разби, не могат да гарантират ,че служителите на КАТ няма да искат да го видят лично.

Молбата ми към Вас е следната:
Може ли някой да ми каже къде би могъл да се намира този номер и възможно ли е въобще той да бъде достигнат от служител на КАТ по време на технически преглед.
Днес станах в 7 за да свърша работата по регистрацията колкото се може по-бързо. Върнах се вкъщи в 5 следобед и седнах пред компа за да търся някакво инфо. Единственото ,което намерих е ,че номера на двигателят се намира под колекторните тръби и достигането му без да се разглабя двигателя е невъзможно. Незнам дали е вярно и незнам какво да правя с родната бюрокрация ако това е така.

Предната ми кола беше Рено "клио", когато в петък вечер се качих на този Passat за да го закарам от Варна до Бургас разбрах каква е разликата между родното "кола" и западното "автомобил" и защо шофирането понякога е удоволствие. Това е зов за помощ. Помогнете ми да се порадвам на тази прекрасна кола.

Предварително Благодаря за отделеното време и моля да бъда извинен ако съм създал неудобство на администраторите.

П.П. Засега планът ми е, ако установя, че номера на двигателят не може да се види без да се разглабят части от него - карам Passat-а в оторизирания сервиз, издават ми удоствоерение и на КАТ ще им кажа, че това е удостоверение от VW ,ако искат лично да видят номера , да разглабят колата и ако трябва ще се съдим после като видим какви са щетите от тяхната работа.
За друго просто не се сещам. Очевидно в България шофьор любител означава и механик любител, и инспектор по автомобилният транспорт любител. Неволята ни е и майка, и баща.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Къде се намира номера на двигателят ми ?

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 04 ное 2014 20:29

По-добре ще е ако я регистрираш без номер.
Щом е от Австрия гарантирам ти,че номера е корозирал и за това не го виждат и механиците.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 04 ное 2014 21:36

И ти какво си виновен,че ония травестити не могат да и намерят номера?Пишат ти без номер и готово.Доста коли внос от Австрия са с корозирал до неузнаваемост номер.Аз ако съм им вдигам един скандал или искам да говоря с началника на КАТ.Въобще не им се връзвай.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 04 ное 2014 21:43

И аз това се чудя какъв им е проблема да регистрират колата без номер... Имам толкова познати с регистрирани коли с двигатели без номера, а и също на втората ни кола внос от Словения не можаха половин час да намерят номера и така си я регистрираха. :rolleyes

Тракийски

Re: Passat B5 V5 къде се намира номера на двигателят ми ?

Мнениеот Тракийски » Сря 05 ное 2014 0:34

Звучи изключително абсурдно, нали ?

Вчера ми обясниха, че можело и да ми откажат регистрация, ако не мога да намеря номера. Затова възнамерявам да отркрия, по някакъв начин, доказателство, че номера на двигателят или е корозирал или се намира на недостъпно място място и да им поставя въпроса по следния начин - или регистрирам колата без номер на двигателя, както впрочем е вписана и в транзитния талон, а струва ми се и в Австрийския / пише Mottornummer (type) AGZ и абсолютно нищо повече, освен характеристиките на самия двигател - кубатура и прочие , или да ми издадат един писмен отказ и ако се налага ще се съдим с целият медиен панаир, който чувствам като свой граждански дълг да организирам.

Незнам дали е вярно, но един познат ми сподели, че в чужбина това с подобни прегледи на номерата е отживелица. Хората в КАТ там си имат компютри и цялото досие на колата се проверя чрез тях. Поради тази причина не е необходимо номерата на двигателите да са на видни места.
Ако това е така, то очевидно тук нашите служители компенсират наличието на подобна апаратура с труда и нервите на собствениците на МПС-та.

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот novatora » Сря 05 ное 2014 9:28

Моят б5.5 също е регистриран без номер на мотора. Колата е внос от италия. Досега съм нямал никакви проблеми и при преминаване на няколко граници. При теб става нещо абсурдно.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 05 ное 2014 10:18

Лятото регистрирах Октавиа-та,един час джамбазина се мъчи да ожули номера,да бъде готова колата за пред КАТ.Е не успя.
Там началника сложи подпис и я регистрирах без номер на мотор.
И го питам оня симпатяга,на каналите,Защо аджеба,дирите номер,като в цял свят това е резервна част.
"Ми знаеш ли братче,по принцип си прав.Но я си представи какви извращения ще почнат,в 1000 кубиково Поло,ще почнат да слагат 2,7 БиТурбо.
:facepalm :facepalm :facepalm

Тракийски

Мнениеот Тракийски » Сря 05 ное 2014 11:20

А той, катаджията , този двигател, може да го различи от фабричния на "Поло"-то само по номера , така ли ? :icon_lol

Тракийски

Мнениеот Тракийски » Пет 07 ное 2014 18:20

Моят казус се реши по типично български начин. Със споменаването на две имена изведнъж шестима техници от КАТ се размекнаха, като да не казвам какво и проблема изведнъж се реши страхотно бързо. Оказа се ,че един вид то за мое добро се правело това, но като не съм искал, незнам си какво ....
След няколко минутно търсене най-старият лешояд се опита да се направи ,че е намерил къде е и започна да ми обяснява едва ли не колко малко разбирали в серивзите, особено оторизираните на Фолксваген, къде се намират серийните номера. Разбира се посочи някаква напълно чиста плочка, където си личеше, че никога не е имало номер, а и не можа да обясни защо в Австрийския талон не фигурира номера на двигателят. Може би и колегите му в Австрия разбират толкова малко, колкото във Фолксваген. По едно време дори измъкна, че той този двигател фабрично нямал номер ...просто не ми се коментира това.
Изводът: Не се срамувам да призная, че използвах връзки не за да се облагодетелствам по някакъв начин, а за да не ме правят на идиот. У нас дори самата идея да те уреждат е, по някакъв странен, начин сбъркана и извратена. Излишно е да споменавам какъв удар по самочувствието на човек е да се мъчи цял ден да се сети на кой да се обади за да не се мота с дни между прищевките на хора, които явно злоупотребяват с правомощията си, обличайки ги в зле написан нормативен акт. Нито съм свикнал да ползвам контакти за щяло и нещяло, нито някога съм си представял, че ще го направя за нещо толкова безсмислено, н о уви.
3 дни разправия се решиха за 5 минути.

Благодаря на всички за куража.Надявам се от сърце никой да не минава през моите проблеми. Не бяха нещо кой знае какво, но определено могат да скъсат нервите на човек.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 07 ное 2014 20:14

Лошото е,че тия по каналите в КАТ се имат за богопомазани.
А още по-лошо е,че голяма част от тях са наследство от преди 10.11.1989г.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 07 ное 2014 20:29

Един чичко като регистрирахме А3-йката в Монтана толкова се напъваше да намери кода на двигателя и над половин час гледа, шкури и търси... Питах го дали знае къде да гледа, понеже аз не знаех и той ме увери, че пък знаел, което тотално си противоречеше на цялата идилия с "чесането" на двигателя от всяка една страна с една пръчка и малко увита шкурка накрая. :banghead Грам не мога да го проумея, при положение, че А3 8L е тооолкова масова кола и асматика AGN се монтира и на много други модели и марки - да кажеш да вкарам Bentley ясно да се чудя и търсят! Както и да е, мъките минаха и го писа без номер двигател, но пък негов друг колега толкова нагоре постави пластмасата за задния номер, че сега не мога да мръдна плафончетата за да подменя крушката :banghead. Нали не мога да пипам нита и сега какво правя - като спрат колата фиш, че няма номера осветление и съм аз виновен предполагам!? :censored2

Тракийски

Мнениеот Тракийски » Съб 08 ное 2014 9:28

Колега , нямам думи. Мен ако питаш, твоят казус си заслужава устно или най-добре писмено запитване до регионалната дирекция на КАТ в твоя район. И съответно жалба при липса на отговор. Това е затворен кръг на глупостта, в който могат да те вкарат само такива хора.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Съб 08 ное 2014 17:13

С тия там няма оправия.И моя заден номер го бяха сложили супер на криво а и на всичкото от горе го хванали на средните дупки на пластмасата и краищата се бяха разперили отвратително.Решението е разпробиване на нита от вътре без да се засегне външната му част.Нагласвате си номера както ви харесва и после самия нит го лепите с малко безцветен силикон и това е :cool

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Съб 08 ное 2014 18:23

Санде, май свършиха игрите и с нитовете. Преди месец регистрирах в София и нита е пластмасов

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Съб 08 ное 2014 18:38

Kak така?Не е ли вече алуминиев :gruebel Не подлежи ли на разпробиване :smile

Върни се в “Passat”