пасат 97 б5 1.8 125кс проблем с температура
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
Re: пасат 97 б5 1.8 125кс проблем с температура
За колко време или км загрява до 90 градуса?
Проблемът е че не загрява и ако не се лъжа се опитвам да диагностицирам проблема. И мисля че проблемът е връзването на газовата, някой чете ли какво пиша :)
- krasio00o
нали се беше оправилаatanasof написа:Смяна на термостат и проблема е решен! :) Благодаря
atanasof написа:krasio00o написа:Имаш ли някакъв проблем?При мен са свързани към маркучите за парното.
Ами имам, колата трудно и бавно загрява(вдига градуси по табло) при студено време и току що сменен термостат(от по евтините). Парното е на макс. Според мен това връзване е грешно! Логиката ми е че казанчето стои изолирано по принцип докъто се отвори големия кръг и системата се нуждае от допълнително охлаждане. Докато при това връзване на изпарителя, системата постоянно минава през разширителния съд, дори на 30-40 градуса
Колега, я се замисли малко! Казанчето е разширителен съд и това му е предназначението - да "обира" разширяването на охладителната течност от -20 до +90 градуса. По твоята логика малкия кръг трябва да функционира без казанче, нали така? Без да съм специалист, това не ми звучи логично, разширяването неминуемо има нужда от отдушник. Още повече - ти си с ГИ и най - вероятно автоматично превключва на газ при 40 градуса. Положението на изпарителя е важно при обикновена газова уредба и тогава се връзва директно след двигателя. При сутрешна температура от около 0о моят Пасат загрява до 40о след около 1 - 1.5 км. При теб какво е положението?
А ако парното ти е на макс, няма как двигателя да се затопли за минута и половина.
Колега така го обясни че и сам не се разбра какво искаш да кажеш! Моля само за компетентни мнения защото без това доста ме объркаха. И малките деца знаят че казанчето се затопля с големия кръг! аз в момента нямам голям и малък. Айде познай защо!?
- KGL
- Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
- Двигател: CUAA 2016
- Контакти:
Мисля че наистина малкия кръг не минава през казанчето, чак като се стопли минава към него!
Да, нали затова е термостата. Отваря големия кръг при определени градуси за да охлади системата, а кръга е вързан за разш съд. Чакам още компетентни мнения по темата.
- krasio00o
През казанчето не циркулира антифриз освен този който се връща през малко маркуче за обезвъздушаване за това има само един голям маркуч.Казачето служи за резервоар за антифриз и разшерителен съд.
Къде е вързан маркуча на казанчето, не е ли част от големия кръг?
- krasio00o
Вързан е за маркуч който отива от водната помпа към радиатора и има някакви разклонения за блока или нещо подобно ,гледам ги по схема сега и малко се бъркам кое къде точно отива.Голям кръг имаш едва когато ти отвори термостата и започне да ти върти водата през радиатора.Термостата при отваряне на големия кръг затваря малкия за да може водата да минава през радиатора за се охлади.
Преди да отвори термостата големия кръг, водата в разширителния съд би трябвало да е студена и оттам да не циркулира антифриз. Това разбира се преди да отвори големия кръг. Това така ли е? Някой може ли да го потвърди със сигурност
- krasio00o
В разширителния съд вода циркулира в много малко количество това което минава през маркучето което обезвъздушава системата(тънкото маркуч отгоре на казаначето) без значение отворила ли големия кръг или не.Я кажи пак до колко градуса ти загрява колата и за колко време или км стига тези стойности.
Май съм се изказал неподготвен
Като ровя в чичко Гугл излиза, че казанчето е част от големия кръг ... Може би 2 -3 л антифриз не се разширяват чак толкова в малкия кръг. Преди малко с фенерче погледнах моят ГИ и маркучите на охладителната система. Казанчето определено е вързано успоредно с големия кръг - малкото входящо маркуче е вързано с металната тръба, която е в близост до щеката и по която течността влиза в радиатора. По - широкият долен маркуч от казанчето е вързан с долния изходящ от радиатора. Сега се сещам, че старите БМВ 5 - тици нямат отделно казанче, а то е вградено в горната част на радиатора.
А за изпарителя - както можах да видя в тая плетеница, като че е поставен между главата на двигателя и радиатора на парното. Т.е. антифриза, който излиза топъл от двигателя, минава първо през изпарителя и след това отива в посока радиатора на парното.
Все пак, колега, ако изпарителя ти е топъл при 40о, то антифриза циркулира през него и проблемът не е там. Уверен ли си, че новия термостат работи нормално? Провери пак дали радиатора не е топъл още в началото.

А за изпарителя - както можах да видя в тая плетеница, като че е поставен между главата на двигателя и радиатора на парното. Т.е. антифриза, който излиза топъл от двигателя, минава първо през изпарителя и след това отива в посока радиатора на парното.
Все пак, колега, ако изпарителя ти е топъл при 40о, то антифриза циркулира през него и проблемът не е там. Уверен ли си, че новия термостат работи нормално? Провери пак дали радиатора не е топъл още в началото.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Извинете ме за намесването но,ако термостата блокира и не отвори големия кръг и колата почне да прегрява.Къде ще отиде това разширяване на антифриза?И от къде ще избяга налягането в системата?