Относно душманите.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Re: Относно душманите.

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 17:14

Не съм сигурен как точно се прилага закона за гаражите и техните собственици, но принципно човек спира на улицата която е обща в случая и си плаща и данъци и куп други неща, гаража се намира на тротоара в повечето случаи, излиза, че който има гараж получава и паркомясто от улицата а както всички знаем за да имаш такава привилегия трябва да платиш в общината, и да ти сложат знак, който посочва номера на автомобила, иначе ми се струва без законно това.....
На какво основание аз трябва да се съобразявам на надпис написан с блажна боя "Не паркирай тук" или "Пукам гуми", това е еквивалентно на стол или каса от буркани сложени на улицата пред магазин който си пази по незаконен начин място!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 05 ное 2014 17:23

doaiena написа:На какво основание аз трябва да се съобразявам

Освен на основание малкото здрав разум може и на основание член 65:

Чл. 65. Паркирането е забранено пред входовете на гаражи, паркове, училища, театри, кина, заводи, предприятия и други места, където се налага влизане или излизане на пътни превозни средства.

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 17:40

Първо бъркаш "члена",.... правилния номер на закона е "чл.98, ал.2, т.2 от ЗДвП"
Фактически който има гараж получава и паркомясто на улицата без да плаща за него, така ли?
Нещо се губи връзката, трябва да има узаконяване на гаража, не може просто една врата с ширина колкото да влезе кола в него, и това нещо да го превръща в гараж...
Трябва да има документи, законни табели и платени данъци за този гараж, ако ли не това е просто една врата с надпис "Не паркирай" или "Пукам гуми"

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 05 ное 2014 17:49

Мне...не получава паркомясто, а ИЗХОД и ВХОД, който се използва icon_idea

Последна промяна от vucata на Сря 05 ное 2014 17:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Сря 05 ное 2014 17:49

На нас точно това ни е проблема, че нямаме колегиалност, и никой не мисли за другите! (Не казвам конкретно за пишещите в темата, а образно казано). И аз имам гараж, и колата ми е вечер вътре. Но когато се наложи да я паркирам на улицата, я паркирам ДО гаража. Е на кого пречи тогава, на комшията душманин, който иска да се шири, и да си паркира като шейх с пустиня! По-принцип ако си малко досетлив и уважаваш човек, трябва да паркираш минимум не по-близо 3 метра от гараж. За да може човека при излизане от гаража, да има място да излезе спокойно и да има къде да остави колата да затвори гаража, а не да запушва улицата. (Изключвам вариантите с автоматичните врати) Но както се казва, всеки си има различно виждане за нещата. По тази логика, като всеки си плаща данъка може да си прави каквото иска, и да си спира където иска!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 05 ное 2014 18:11

Цитата е от член 65 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата. Сега гледам, че има последваща промяна в правилника, но въпросният текст е все още там (естествено)
doaiena написа:Фактически който има гараж получава и паркомясто на улицата без да плаща за него, така ли?

Не, не получава, освен в един много частен случай, когато гаражът е единичен и не е в синя/зелена зона.

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 20:50

Щом не можеш да спреш свободно пред гаража излиза, че получава и място пред него за което не плаща, изключение прави гаражите които са законни със всичките документи, табели, съответни платени данъци итн...
Иначе на какво основание трябва да се спазва надписа "Пукам гуми" и "Не паркирай", понеже някой има широка врата към улицата, тази екстра трябва да се заплаща!
Утре някой с гараж, ще каже, че не мога да премина по тротоара понеже там има гараж!!!!!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 ное 2014 20:58

Аз останах с впечатление, че тук коментираме законни гаражи, а не изсипани контейнери на общинско място...

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 21:05

Ако никой не посочи и покаже какви данъци плаща в общината също така не покаже с какви законови табели е посочен гаража на улицата,.... Та Стефчо,... много си прав говорим за кофи за боклук с надпис "пукам гуми"......

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Сря 05 ное 2014 21:21

doaiena написа:Ако никой не посочи и покаже какви данъци плаща в общината също така не покаже с какви законови табели е посочен гаража на улицата,.... Та Стефчо,... много си прав говорим за кофи за боклук с надпис "пукам гуми"......

А платения данък да си залепя на гаража нещеш ли? Теб май не са те карали сам да си спукаш гумите :mhihi

Това в кръга на "майтапа" разбира се. В случая ти като частно лице не си и няма как да си контролния орган по гаражите. Спри пред моя и ще си търсиш колата на наказателния - гаранция ;)

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 05 ное 2014 21:43

doaiena написа:Иначе на какво основание трябва да се спазва надписа "Пукам гуми" и "Не паркирай", понеже някой има широка врата към улицата, тази екстра трябва да се заплаща!

Ако говориш за незаконни гаражи, то бих се съгласил, че собствениците им не могат да имат претенции към спазването на член 65 или 98 (който и да е актуалния сега) и да изискат репатрирането на автомобила. Близо до моя офис например (БЦ, Полиграфия съвсем близо до Орлов мост) има поне един "гараж" - постройка, която собственикът незаконно е издигнал в двора си и няма необходимите документи. Знам, щото той самия се е "похвалил". То там в целия квартал останаха само ненормалници, ама това е една друга тема. Но ако той викне КАТ никой няма да му поиска документ, че постройката му е законна, просто ще ти репатрират автомобила. Пък вече ти ако искаш да оспорваш репатрирането си е един отделен процес.

А относно мястото на улицата, което собственикът на гаража реално ползва необезпокоявано - това важи само ако гаражът е самостоятелен (иначе ще запушва съседите си) и ако не е синя/зелена зона (щото иначе му трябва стикер, пък за какво му е стикер, като си е купил гараж). И в двата случая не виждам къде е проблема, а надявам се ще се съгласиш, че самостоятелните къщи с гаражи са рядкост в проблемните за паркиране райони. Там около "Иван Асен" е едно малко изключение. Това е местното Приморско за мен - слагат се чували с пясък, кашпи, бутилки вода, столове и т.н. по улицата от местните пияндета :mhihi

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 21:44

groznika написа:
doaiena написа:Ако никой не посочи и покаже какви данъци плаща в общината също така не покаже с какви законови табели е посочен гаража на улицата,.... Та Стефчо,... много си прав говорим за кофи за боклук с надпис "пукам гуми"......

А платения данък да си залепя на гаража нещеш ли? Теб май не са те карали сам да си спукаш гумите :mhihi

Това в кръга на "майтапа" разбира се. В случая ти като частно лице не си и няма как да си контролния орган по гаражите. Спри пред моя и ще си търсиш колата на наказателния - гаранция ;)

Това, че хората не си знаят правата не значи, че си прав, може и да си намеря колата в наказателен паркинг, но бъди сигурен, че ще си търся правата и ще се видим в съда 100%
..Не ме познаваш и бъди сигурен, че няма кой да ме накара сам да си спукам гумите!

Спирам да пиша в тази повече, щом държите да царува беззаконието, говорете си по между си кой колко е тарикат.....

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Сря 05 ное 2014 21:51

doaiena написа:Това, че хората не си знаят правата не значи, че си прав, може и да си намеря колата в наказателен паркинг, но бъди сигурен, че ще си търся правата и ще се видим в съда 100%
Не ме познаваш и бъди сигурен няма кой да ме накара сам да си спадам гумите!

Аз това го видях случайно. Бабаити всякакви. На финала всеки си намира майстора :mhihi
Що се отнася до съда и моя гараж, само ще си загубиш парите и времето :biggrin
Има наредба, има и нарушител (паркиращия пред гаража). Викам ти паяка, изнасят те, а ако възникне спор в съда и по някаква незнайна причина не изпиеш студената вода, то претенциите ти могат да бъдат само срещу паяците, кат и общината. Демек ще ми накривиш... веждата на гоуфО :mhihi

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Сря 05 ное 2014 21:55

Принципно спора беше, че 99% от гаражите са незаконни, и никой не е длъжен да се съобразява с тях, не съм казал, че толерирам спирането пред гаражи, освен в случаите когато те са не законни!

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Сря 05 ное 2014 22:00

doaiena написа:Принципно спора беше, че 99% от гаражите са незаконни, и никой не е длъжен да се съобразява с тях, не съм казал, че толерирам спирането пред гаражи, освен в случаите когато те са не законни!

Как познаваш кой гараж е законен и кой не? Изключваме самоделките и бетонените отливки изсипани по градинките и в междублоковите.
Аз живея в относителния център и незаконни гаражи не съм видял. Всички са част от сгради, входове на блокове, подземни паркинги и дворове на къщи. Тези неща се уреждат с общината в повечето случаи още на ниво проект.
Тука по махалата постоянно пъплят някакви от инспектората и ако те хванат да си слагаш конус пред входа жална ти майна. Представям си да те хванат за незаконен гараж...
Та, в този ред на мисли... 99% не звучи сериозно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”