Какво според вас е най-хубавото масло... въпроси, отговори..

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Re: Какво според вас е най-хубавото масло... въпроси, отгово

Мнениеот w_smith » Чет 06 ное 2014 6:07

И аз ще добавя нещо – Oil & Manufacturing - Conspiracy? No, it’s Basic Economics
Аз мисля, че тук сме интелигентни хора и не убеждавам насила никой в нищо. Все пак хубавото на хората е, че всички сме различни и все още имаме право на лично мнение.
Освен това много от споменатите не са рейсинг масла, за бутикови съм съгласен.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 06 ное 2014 7:18

А бре момци, какво мислите за маслата на Приста, като изключим цената - някой пробвал ли е с такова масло?Бях чувал/чел някъде, че гаранционно в Тойота обслужвали колите с Тексако, което си е русенска "сглобка".
Аз реших да направя няколко смени с различни масла от Мотула на който съм голям фен за 10в40 става въпрос.
Направих 2 смени с тотал - с първия Тотал никакви драми, лятно каране смених го на 11к. (попринцип сменям на 8к.), но се очертаха големи преходи и нямаше как.Доволен съм, купувано е тук от форума.Направи ми впечатление, че е доста гъсто за този вискозитет.Втората смяна пак с Тотал - но купено от гараж наливно уж "оригинално", човека ми извади секви сертификати, гаранции за произход и т.н.Резултата - след 1300 км, колата започна да работи на 3 цилиндъра, няма мощност и т.н.Айде на майстор - единия повдигач сдал багажа.Източихме маслото, а то се влачи, като да не казвам какво.Сменихме 2 повдигача, промивка на мотора.Натопихме всички повдигачи в нафта, няма да казвам каква гняс се появи.След , като го махнах това "масло", налях една марка, която надали някой я е чувал тук из форума, но аз и преди съм карал с нея и съм много доволен.И този път, останах супер доволен- Кроон Ойл 10в40, доста "рядко" масло с температура на течливост доста по-ниска от на Тотал със същия вискозитет.За зимата поне мисля ще е перфектно.Цената за 5 литра туба е 43-45 лева, не е "марково", лично според моето мнение не е менте защото е слабо позната марка (поне на Бг ширини ).Взех го д апокарам няколко хил.км и да го махна - демек за промивка само.Но мисля д анаправя поне още 1 смяна с него, ако съм доволен, няма да давам още 20 лв. отгоре за Мотул.Не че е лош Мотул-а разбира се, но 20 кинта са ми филтрите например.
От всичкото това писане исках да кажа , че много зависи дали маслото е оригинално.

Потребителски аватар
w_smith
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 06 ное 2014 9:15

Имам 3 или 4 смени с кроон емперол 5в40, даже и в момента съм го сипал на фабията на баща ми. Карал съм го и на голф 2 дизел на 360 000 км и на голф 3 тди. Нямам забележки към това масло, а цената му е доста народна. Мисля, че няма да съжаляваш, но така или иначе не е висок клас масло. Добър бюджетен вариант е.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 06 ное 2014 11:51

Колегата Eng пита за маслата на "Приста". Преди десетина години, карах служебна Лада 2104. По стечение на обстоятелствата я взех от друг град - на оригинални около 180 к. км. Колата беше обслужвана редовно, имаше си водена служебно документация. Когато я взимах, хората ми казаха, че трябва да се сменя масло след около 500 км. Като се прибрах в Шумен, отивам при началника на автобазата и и изписвам 5 литра масло "Приста" и маслен филтър. Смених маслото и филтъра и си мисля - ще си карам спокойно и с кеф 5000 км. Обаче греда - минах 500 км и моторът предаде богу дух. Лагери, основни и биелни, сегменти и т.н. Монтьорът, който я прави, ме пита - с какво масло е, гледам, че е прясно. Отговарям му аз, а той казва - абе вие луди ли сте, това е най-големият боклук. Това е 5 -та кола, която правя, карана с такова масло. Та така. Същият отзив имаше и за Q-8 ли беше марката...

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 06 ное 2014 15:31

w_smith написа:Имам 3 или 4 смени с кроон емперол 5в40, даже и в момента съм го сипал на фабията на баща ми. Карал съм го и на голф 2 дизел на 360 000 км и на голф 3 тди. Нямам забележки към това масло, а цената му е доста народна. Мисля, че няма да съжаляваш, но така или иначе не е висок клас масло. Добър бюджетен вариант е.

Точно за Емперол става въпрос, такова беше.Колега аз знам, че маслото е много добро, дори и каталожните му данни като гледам само спрямо други доста по-сериозни марки.Мисълта ми беше, че има евтини масла ( в никакъв случай не правя компромиси с поддръжката на автомобила), които като показатели са по-напред от марковите.Карал съм и с Кастрол - не съм доволен от това масло.Предстои ми смяна на другото МПС и този път мисля да заложа или на Кроон 5в20 (било разработено специално за Мазда мотори ) или на Енеос 5в30, за Енеос от серията 10 и 15 в40 бях чел някъде че се произвеждат в Белгия в някаква рафинерия, докато високия им клас бил японски, колко е вярно е друг въпрос.Другото масло с което съм карал е СтатОйл уж норвежко - средна хубост ( изказвам лично мнение ).Имам мераци да пробвам с Мобил 1 но чувам че се произвеждал в Турция и тотално отпада от списъка ми с масла.От Yacco съм много доволен, но цената му е висока, като за 10в40 вискозитет.Само с Аджип не съм пробвал още, за там нищо не знам.
Pet_rov - Ясно, пристата отпада, но има и друго може пък да са повишили качеството все пак това е било преди 10 години, но няма да пробвам :)

Потребителски аватар
w_smith
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 06 ное 2014 16:31

Аз не казвам, че не е качествено, а че не е висок клас.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 06 ное 2014 16:37

eng написа:Втората смяна пак с Тотал - но купено от гараж наливно уж "оригинално" ... Сменихме 2 повдигача, промивка на мотора...
Не че е лош Мотул-а разбира се, но 20 кинта са ми филтрите например.
eng написа:в никакъв случай не правя компромиси с поддръжката на автомобила

Значи хем не правиш компромиси, хем наливаш масло от гараж :19a :mhihi Какво разбираш под компромис с пооддръжката?

20 лв повече за Мотул е скъпо, обаче да сваляш повдигачи и пак да сменяш масло и промивка на мотора е евтино ли? :tnk

Мотул 6100+ 10w40 5L струва 58 лв

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 06 ное 2014 16:44

Vlad777 написа:
eng написа:Втората смяна пак с Тотал - но купено от гараж наливно уж "оригинално" ... Сменихме 2 повдигача, промивка на мотора...
Не че е лош Мотул-а разбира се, но 20 кинта са ми филтрите например.
eng написа:в никакъв случай не правя компромиси с поддръжката на автомобила

Значи хем не правиш компромиси, хем наливаш масло от гараж :19a :mhihi Какво разбираш под компромис с пооддръжката?

20 лв повече за Мотул е скъпо, обаче да сваляш повдигачи и пак да сменяш масло и промивка на мотора е евтино ли? :tnk

Мотул 6100+ 10w40 5L струва 58 лв

При мен Мотул-а е на цена 68 лева, вече знам тоест отпреди няколко смени къде е доста по-евтин, но със същото качество.Гаражното масло беше единствения компромис, който някога съм правил с колата.А приятел ми го нахвали , като много добро - само че с една разлика, той го налива на японски автомобил и там няма значение какво е все върви без проблем.Докато аз го наливам на немска кола с хидравлични повдигачи.Той прави вече 5-та смяна с това същото масло и ми казва че няма проблем с колата а и аз го виждам с очите си, на моята обаче и стигаха няма и 2к. километра.Ако знаех че ще е така никога нямаше да го налея в колата си.

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Чет 06 ное 2014 18:31

Колега Vizor точно в предната статия от руския сайт която посочи се вижда че "оригиналните" масла са загоряли като каубойски тиган :mhihi . Аз мога да споделя от опит щото ми е разтракан обтегача на валовете и по него съдя, що годе колко е издръжлив вискозитета на маслото. Класацията на маслата които съм е ползвал е такава на последно 3 място е Тотал ,което ми наляха от Пежо сервиз(което наливат и на новите им автомобили :D ),na 2-ра позиция са Кастрол и Мегуин (10/40),1-ва позиция заема Мотул , не че спря да се чува обтегача, но има осезаема разлика вече е на 3-4 к от смяната. Та ние по друг начин няма как да кажем кое масло е по-добро,докато няма химичен анализ. Затова мисля,че всеки който дава пример и казва, че е доволен от някое масло трябва да се обоснове с някой пример,всичко друго е на психична основа :th_up

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Чет 06 ное 2014 19:25

Тук се изредиха знаини и незнаини масла.Кои чул не дочул или някъде видял... :screwy Изказаха се много компетентни мнения за масла които даже на са виждани на живо.Поклон. :bowdown Та по темата масла само от гарантирани вносители и редовна смяна даже преди предписаните километри съчетано със хубави филтри.Преди 10год ползвах Шел Хеликс....уникално бе тогава.Сега не е никак същото.Когато навлезе Енеос преди няколко години в България също бе идеално.Сега е със друга опаковка и правено на друго място и вече със надписи на Български.Ползвал съм Мобил купен от Германия....също много добро масло за нашите стари мотори.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 06 ное 2014 22:08

Lonely-Wolf написа:Колега Vizor точно в предната статия от руския сайт която посочи се вижда че "оригиналните" масла са загоряли като каубойски тиган :mhihi . Аз мога да споделя от опит щото ми е разтракан обтегача на валовете и по него съдя, що годе колко е издръжлив вискозитета на маслото. Класацията на маслата които съм е ползвал е такава на последно 3 място е Тотал ,което ми наляха от Пежо сервиз(което наливат и на новите им автомобили :D ),na 2-ра позиция са Кастрол и Мегуин (10/40),1-ва позиция заема Мотул , не че спря да се чува обтегача, но има осезаема разлика вече е на 3-4 к от смяната. Та ние по друг начин няма как да кажем кое масло е по-добро,докато няма химичен анализ. Затова мисля,че всеки който дава пример и казва, че е доволен от някое масло трябва да се обоснове с някой пример,всичко друго е на психична основа :th_up

Колегата показа как се държат масла при 300 градуса. Прочети как е проведен теста и какво точно се вижда на него :) И виж как повечето масла все още държат маслен филм след такива температури :)

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Чет 06 ное 2014 23:11

Да не отварям нова тема, някой има ли впечатление от масло I.G.A.T? Защото ми дават такова да сложа, а аз за първи път го чувам!? :eek Колата е Голф 4 1.8 125 коня.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 06 ное 2014 23:37

IGAT е най-евтиното масло, което се продава в ЕВРО 07. С отстъпката съм го купувал на 5 лв литъра. Немско е и съм чувал, че е рециклирано. Слагах го на един Голф 1.8, от който доста масло изчезваше и беше без значение какво му се сипва.

Искам да отбележа, че имам опит с отваряне на двигател AGN и ремонта е над 800 лв. Ако на смяна на масло спестяваш по 30 лв., това означава, че за да си избиеш ремонта трябва да смениш маслото 27 пъти. Аз лично предпочитам да давам 30-40 лв повече, да карам с качествено масло и по-скъпи филтри, но да не отварям пак двигателя.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Чет 06 ное 2014 23:40

Благодаря за инфромацията, би ли споделил с какво масло караш твоя мотор защото виждам, че и ти караш като моя?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 07 ное 2014 0:15

От няколко години насам сипвам само Motul 6100 Synergie+ 10W40 и го сменям на 10-12 хил. км.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”