Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот vucata » Съб 08 ное 2014 22:30

:eek
Ами да ти кажа никак не е зле....Като гледам си скръндза в общи линии...така, че моят вариант е ако ти харесва ВСЕ още Пасата да си го постегнеш и да го покараш още някоя друга годинка....Щом имаш мерак да му смениш мотора, давай...вече ако искаш някоя друга екстра му боцни и климатик, не е коооой знае каква разправия, но не става и за 2 дни. На мен ми харесва...и честно казано скоро не мисля да си купя кола произведена след 95-6та година :mhihi Възможности съм имал....9 коли съм имал за 6 години стаж зад волата....Но в близко бъдеще докато все още има части за тези кошове ще ги карам :mhihi

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Съб 08 ное 2014 22:58

Пасата има ли airbag? ABS? Клима? SRS? Хидравлика?
Колкото и да го гласиш, по-нов няма да стане.

Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Съб 08 ное 2014 23:08

Няма нито едно от изброените. При смяна на двигател и окачване все си мисля, че возията ще се подобри.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 08 ное 2014 23:32

Mishonti написа:Зависи с кое. В сравнение с Пасат Б5 примерно е по-евтин, да. Лично за мен поддръжката на 4ката е напълно поносима, няма от какво толкова да се притесняваш, освен ако не е някой супер издухан дизел де.

Едит: @agumba не съм карал такава кола, колега. Но имам много приятели, на които им заминаха кутиите. Във форума също има много писано от колеги, на които им се е случвало същото, за това го пиша. Това че на теб не ти се е случило няма как да го отречеш. :th_up

Получава се силогизъм - аз трябва да повярвам на нещо, което ми казват, а не на това, което виждам! Значи, перифразираме поговорката - по-добре 100 пъти да чуеш, отколкото веднъж да видиш! Не знам защо, но съм на друг принцип - да не съм категоричен за нещо, което не съм видял лично!

Апропо, не разбрах, какво не трябва да отричам?

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Нед 09 ное 2014 0:19

Зависи колко и КЪДЕ я караш колата. Ако всеки ден пътуваш по 200 км си заслужава да инвестираш в по-комфортен и нов автомобил за да не те уморява - шум, стабилност, мощност. Ако я караш по 20 тина км няма смисъл.

По-новите машини са значително по-сложни, със значително понижен ресурс на компонентите (производителите ги наричат "оптимизирани" :Mr Green Fun ), което означава по-високи разходи постоянно, както и време. Ако колата ти е запазена като шаси и няма гнило си я стегни добре с някаква нормална сума и се радвай на живота. Според мен няма нужда и от нова боя. Това е кола карбуратор старо поколение, при добро внимание надживява човек и се ремонтира лесно с елементарни инструменти. Сложи и една хидравлична рейка и помпа от някоя морга за някаква смешна сума за да те улеснява в града. Тези 6000 лв ги вложи в деца, жилище, имот, пътувания - не ги харчи за нещо което ще ти върши същата работа и вероятно ще ти загуби повече време, нерви и средства :th_up

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 10 ное 2014 12:29

Колега, ако бях пред твоя избор - щях да взема друг автомобил а Пасат-а да го държа за резервен или да го продам.За 5-6к мисля,че ще се вместиш в един Пасат Б5,А3 на Ауди на мен лично ми е много тесен модел и не бих го карал дори и на градско.За тия пари може да вземеш лачено А4 Б5, паднаха вече доста но е в пъти по тясна кола от Пасат Б5.НО при всички случаи бих сменил сегашната си кола, ако бях пред твоята дилема.
Според мен и 600 лева да дадеш за тази кола за стягане не си заслужава ( еле пък 1000 ).

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 10 ное 2014 12:34

почти невъзможно е да купиш каквато и да е употребявана кола и да не даваш пари за ремонти

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 10 ное 2014 17:20

Аз съм човек, който хич не обича да си дава парите за ремонти и поддръжка на колата :icon_lol ако мога само гориво да сипвам ще е най-добре. :mhihi

С някоя "нова" кола, ще трябва да нарушиш този си принцип.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 10 ное 2014 18:35

Колега, няма по-хубаво от фабричните екстри! Това да слагаш допълнително климатици, АБС-си, бои и т.н. не е работа. А и както каза някой по-горе, твоята няма нищо от пакета сигурност. Годините също не са за пренебрегване. :exclaim
Имаш 5000 + 1000 (поне толкова като продадеш пасата) = 6000 лв. За тия пари доста прилична кола ще намериш и няма да се занимаваш с тунинги и глупости.
От друга страна, ако смяташ да спестиш няколко хиляди лева, купуваш си нов съединител и карбуратор от някоя морга, подменяш проблемните части по окачването и си готов. Частите за тия стари коли би трябвало да са без пари. Голям праз, че няма серво, нали си свикнал с нея?
Като ти гледам колата, не знам защо искаш да я пребоядисваш. :mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 10 ное 2014 21:11

Автомобилите към които си се насочил ще ти се сторят колосално скъпи за поддръжка. Това се дължи основно на гигантския им пробег. Ако ще купуваш такъв по-добре си промени философията и отношението към личния автомобил. От друга страна, това което караш в момента е остаряло морално още през 20ти век. И е недопустимо в графа сигурност за днешните реалности. :death

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Пон 10 ное 2014 21:44

Каквото и да му сложиш ще си остане пасат б3 или 26 годишен към днешна дата.НО... има и 15 има и 5 годишни в доста по-окаяно състояние от твоята.Дилемата пред теб беше пред мен преди 5-6 години като исках пасат б5.5 а парите ми стигаха за б5 а имах б4.Купих б5 евтино, постегнах го, видях как е поддръжката на тая кола, продадох я купих пасат б5.5 и си седнах за задника.Но се помъчиха да я краднат 2 пъти въпреки каското и реших да я продам и да взема б5 с по обикновен вид (без хромирани лайсни, да не е хай-лайн да не се набива на очи че старата я заглеждаха много) и сега даже да си оставя отключена б5-цата няма да я вземат(тествано за 3 дни).Ти решавай искаш ли търсена кола от джамбазите или искаш да спиш спокойно.Цените ... в цените на частите се надявам да знаеш, че има разлика и то в най- трошливите възли, като разликата е в полза ба пасат б3.Успех ако решиш да седнеш в по - нова кола, защото наистина ще е чудо да седнеш в запазен екземпляр.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пон 10 ное 2014 22:18

Лошото на по-новите (10-15 годишни) коли е, че резервните им части са в пъти по-скъпи. Често разликата достига и 10 пъти. Например проблемния ти съединител струва около 100 лв., а за по-нов автомобил често надвишава хилядарка. Имаш проблемна предница - може да заминат 100 лв. за ремонт. А колко струва ремонта на предница на Б5? Вече е писано много...Освен това първоначалното обслужване на такъв по-нов автомобил също лесно надминава хилядарката.
От друга страна, да караш по-ново МПС си има и своите предимства, най-вече имиджови, комфорт, безопасност и т.н.
За себе си избрах варианта да карам все още 28 годишен Голф2, пак с такъв двигател 1,6 карбуратор. Признавам, започне ли да ми причинява сериозни дефекти, вероятно ще се разделим, но вече 15 години машината ми служи вярно. Дали, ако си купя сега 13 годишна кола ще ми служи отново 15 години така? Отговора е ясен - надали.
Затова всеки сам си прави сметката...

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пон 10 ное 2014 23:16

Продавай и купувай нова. Минал съм точно през това, което ти се чудиш...преди 6 7 години карах едно тико на мноого хиляди км и се чудех и аз като тебе дали да го стегна основно или да взема нещо по ново. Та реших да го стягам. преди да започна да го правя ми даваха 1200лв за него, аз не та не- разглобих го до голо купе, смених цялата ел инсталация, ново табло, нови седалки, нова спирачна система, нови механизми на вратите, двигателя-вънка- пълен основен ремонт, нови 4 амортисьора Монро с пружини, нови брони, след това го боядисах изцяло и цялата работа ми излезе около 1400лв, като всичкия труд беше от мене. И да... стана супер, карах го още една година ама вече ми омръзна - въпреки че всичко му беше ново пак правеше някакви дребни мизерии постоянно, които започнаха много да ме дразнят и накрая го продадох за 1300.... :stumm повече така да правя кола- НИКОГА

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Вто 11 ное 2014 15:59

Ами така е наистина.Вече сме почти 2015год ....накъде със този умрял кошник.Една дъртоферла като я гримираш и понаправиш отдалеч също бива....но всъщност..си остава дъртофела.... :screwy Купи си по нова година кола и не наказваи теб че дори и семеиството.Ако наистина си скрънзлив както се подразбира...купи се по нова кола пък пак я караи 15-20 год.... :beer

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Вто 11 ное 2014 16:11

:biggrin Тука голяма тема :biggrin
Сега колкото и да стягаш стара кола фаида няма,караи я докато издъхне и на отпадъци :wink
Събираи си пари ако имаш доходи и си вземи по нова и караи,сега времето е консуматорско не е като едно време даи да пазим,и после тя морално остаряла :biggrin
Гледаи пари да имаш амиго а тая кола е морално остаряла за времето сега а пък и с тоя двигател тц тц

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”