Въпрос относно Wireless мрежа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 07 яну 2007 15:27

Благодаря за светкавичния отговор!
Поне на единия комп USB-то e 1.0, така, че сигурно ще предпочета PCI версията.
А някакви проблеми после с настройките по мрежата мога ли да очаквам или щом си инсталирам картите, мога да очаквам, че мрежата ще ми е вече работоспособна?
Ама никва идея си нямам от мрежи, чесно! :oops:
С Win 98SE съм! :yeaha:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 07 яну 2007 15:34

С какъв интернет си? ADSL или някакъв друг?

По принцип, ако не си го правил преди това, може да ти е малко трудно, но ще помагаме. Основното е, да ограничиш достъша по безжичната мрежа само за твоите мрежови карти (по MAC адрес), така ще си спокоен, че никой няма да ти влезе в мрежата и да ти направи някаква поразия.

Иначе на самия рутер има малко настройки, но пак зависи с какъв доставчик си.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 07 яну 2007 15:42

musura написа:С какъв интернет си? ADSL или някакъв друг?

По принцип, ако не си го правил преди това, може да ти е малко трудно, но ще помагаме. Основното е, да ограничиш достъша по безжичната мрежа само за твоите мрежови карти (по MAC адрес)

Без да се заяждам - MAC filtering сие е гола вода и природа откъм сигурност на мрежата - гледай и картите, и рутера да поддържат WPA, или WPA2. Това ти е най-доброто решение откъм сигурност.

Споменатия Линксис си е класиката в жанра, ако бюджета го покрива финансово, взимай него.

Последна промяна от Чудомир на Нед 07 яну 2007 15:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 07 яну 2007 15:43

roadrunner написа:гледай и картите, и рутера да поддържат WPA, или WPA2. Това ти е най-доброто решение откъм сигурност.

ами те си поддържат, но за да бачка WPA си иска WinXP SP1 минимум :wink: та при колегата варианта е MAC filtering

Всъщност може би WPA ще бачка и на 98SE но трябва да се тества. Общо взето wlan и Win98 нямат много пресечни точки :wink:

А и колкото и да е несигурен mac filtering-а, надяваме се съседите на колегата да не са някои известни хакери :wink:

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Нед 07 яну 2007 15:50

Ползвам Linksys WRT54G и съм много доволен от него. Все пак вижте още и тук.
Лично аз бих ви препоръчал Linksys WRT54GL, който е по същество WRT54G версия 4, с Linux. - предимството е, че може да се настройва (например да оправя известния проблем TTL=1).

Малко по същество - какво все пак е това: Това е безжична точка за достъп (Wireless Access Point) + рутер с 4 порта UTP за PC-та и един за ... там от където ви идва интернета.

Тоест, ако сте се абонирали за местния LAN (или пък ADSL на БТК), ви идва един мрежов UTP кабел, който връзвате на WRT54G и от другата страна може да вържете до 4 компютъра в мрежа, плюс още (може би 40) на безжичен достъп. Има си вградено DHCP и тази мрежа може да си стане съвсем отделна, със собствени частни IP адреси (няма да се виждат отвън!!!). Всичко това защитено с Firewall + NAT.

За моделите на Linksys WRT54G(до версия 4)/WRT54GS/WRT54GL има любителски Linux варианти, с много настройки - включително УВЕЛИЧАВАНЕ НА МОЩНОСТТА НА АНТЕНАТА.

Някои доставчици пускат TCP/IP с една настройка TTL=1 (стандартно TTL=64), което означава, че повечето рутери ще намалят тази стойност и ако стане 0 ги изтриват - тоест няма да стигат до вашите компютри - кото пък означава, че няма да ползвате интернет. Интернета ще работи само ако има 1 PC вързано.

Варианта WRT54GL (с Linux) има възможност да се настрои така, че да подменя тази стойност както на входящите, така и на изходящите пакети - тоест рутера "излъгва" вашият доставчик да си мисли, че има само 1 компютър вързан ;))))

Едит: Малко бавно, но и друга работа върша в момента :(

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 07 яну 2007 16:01

musura написа:
roadrunner написа:гледай и картите, и рутера да поддържат WPA, или WPA2. Това ти е най-доброто решение откъм сигурност.

ами те си поддържат, но за да бачка WPA си иска WinXP SP1 минимум :wink: та при колегата варианта е MAC filtering

Прав си колега, тва че колегата е с Уин98 го бях забравил.

P.S. За англоговорящите:

http://www.wirelesssecuritycorp.com/wsc ... sistant.do

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Нед 07 яну 2007 17:40

Малееее.... Колко много термини на китайски! :lol:
Наложи ми се по спешност да изчезна навън, та чак сега виждам отговорите.
Нет-а ми е през местния кабелен оператор. :) Евроком. Т.е., кабелен модем е. Не съм в мрежа.
Колко е обхвата на този рутер? Поне за момента мисля, че не би трябвало да се притеснявам от близките ми комшии, защото дори нямат компютри, а и са по-зян в тая насока и от мен... ако това е възможно!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 07 яну 2007 17:47

Ами обхвата е относителен - зависи от стени, сгради и т.н. Общо взето в радиус от 30 метра около него би трябвало да нямаш никакъв проблем с обхвата. Обаче ако наблизо има прозорец, ноже и съсед на 200 метра да се закачи :wink: така, че е добре да се защити мрежата, за да няма изненади в последствие.

Предполагам, че интернет доставчика ти те следи по MAC адрес също, и ако в момента на PC-то ти настроиките на TCP/IP са автоматични, то единственото, което ще трябва да направиш, когато вземеш рутера е да клонираш MAC адреса на PC-то в рутера - има си такава опция в менютата на рутера. И съответно, като инсталираш мрежовите карти по другите компютри, да им видиш МАС адресите и отново в настройките на безжичната мрежа в рутера да позволиш достъп само на твоите карти.

Ако настройките на компютъра ти на TCP/IP са ръчни, ще трябва да си запишеш предварително MAC адреса на картата, IP адреса, Subnet Mask, Default Gateway, Primary DNS (и евентуално secondary) и после да нагласиш всички тези опции на автомат, махаш кабела от модема и свързваш рутера към компа. В него вече има настройка за интернет доставчика ти - там написваш тези данни, които са били на компа ти и би трябвало, когато свържеш модема към рутера, да имаш нет на PC-то.

После слагаш мрежовите карти на другите два компютъра и със софтуера за управление на картите се свързваш към изградената вече безжична мрежа. Ако всичко е ОК, би трябвало и те да имат интернет без проблем.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Нед 07 яну 2007 17:52

Ясно! За сега благодаря, а като се обурудвам с хардуера, пак ще задавам странни въпроси :lol:
То всъщност третия компютър дори още не се е появил, де! Сигурно продължението ще е поне след месец!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 07 яну 2007 17:53

Между другото в технополис имаше една промоция на wi-fi рутер + една usb wlan карта за цена от 100 лева и бяха D-Link нещата (демек си струваха парите). Провери дали още ги има тези стоки там :wink:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Нед 07 яну 2007 18:16

:да: Веднага ще погледна

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 18 яну 2007 12:25

Такааааа... Вече съм горд собственик на безжичен рутер и ЛАН карта на D-Link.
Рутера го забравих точния модел, но ланката е TL-WN551G.
Е ако знаете що борба беше вчера да ъпдейтвам DLL-и на тоя windows... :(
Ако някой случайно, ама много случайно има по-нови драйвери от V1.4 за това нещо, ще се радвам много да ми ги прати. Опитах от DriverGuide, ама ми бил изтекъл гратисния период :(
Майла ми е radotom@abv.bg

Потребителски аватар
Bratt
Drivers wanted
Автомобил: MKII
Двигател: EZhko

Мнениеот Bratt » Чет 18 яну 2007 13:51

у дома: WRT54GS + WMP54GS на РС-то..

тия безжичните зеа да не ми аресват нещо...
и ше го оставя моя само заради "Топчо"...да мое си ода из собите... :)
инак на домашното па ше си върна кабеляка...спиидбуустър - да бе, да...дудук.. mhihi

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 18 яну 2007 14:24

Ми идеята е, че и на мен ми се ще да си взема топче и за това...
Пък и за кабеляк най-безболезнения път ще е през 2 носещи, бетонни стени, дето делят 3-4м. разтояние, иначе трябва да опъвам 45м. кабеляк из коридора, че да стигна до хола :(

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Чет 18 яну 2007 14:30

Малко закъснях сус съвета, но зависи каква надеждност и капацитет търсиш...най-добрият и евтин начин си беше WiMAX + VPN :D

Капацитет до 4 Mbps, не се влияе от атмосферни условия...и струва по-малко от изграждане на WiFi мрежа...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”