Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 ное 2014 17:28

hip-hopotam написа:Vlad777
Приятел аз не страдам от някакви комплекси че да ги избивам с това,нито имам нужда от това да се доказвам и да ми завиждат хората,просто бъркаш.Казвам реално впечатление от гуми който съм карал на моя кола и реално за цената си на пазара са повече от добре,нали се придържаме към целта на темата,то е ясно че гума 2 пъти по скъпа ще има по-добри качества на мокро но малко от хората който си купуват гуми могат да използват пълния им потенциал.Реално хората искат да потеглят и да спират на зимни условия колкото се може по-дълго време с комплект гуми,а не да правят големия тест на ADAC.Мога да ти говоря и за гуми от който не съм доволен,но там проблема не мисля че е от това че гумите са калпави ами просто не ги бях подкарал от чисто нови и не знам как са експлоатирани преди мен,за това си го спестявам.

Купих си две бройки фриго 2 тая година от кауфланд с дот 2814 и ги сложих на задния мост на пасата, колко въпроси съм отнесъл защо новите гуми са отзад не е истина, просто за предницата имам миналогодишен континентал тс850 каран една зима на същата кола. Та откакто съм ги монтирал зимните гуми сняг не са виждали, за тая сметка мокро за страх. Чисто новата дебица отзад на влажен асфалт в завой в Петрохан успя на два пъти да поддаде и колата тръгва на дрифт, не е страшно, защото там скоростта в завоя е не повече от 50км/ч, днеска обаче ходих София - Ботевград и след първия завой на магистралата който се опитах да взема със 130км/ч усещайки поклащането на задницата и опита за свръх завиване, следващите завои със 100-110.
Да на сняг са много добри, но на мокро са почти гола вода!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 19 ное 2014 18:32

Има различни теории за тая работа. Чувал съм такава, че управляемият мост може да мине с по-скапаните гуми, щото все пак можеш да коригираш с волана ако поднесе. Докато задните - само с ръчната, но там се иска малко повечко опит.
predat0r написа:Колеги някой да каже нещо за DEBICA... Имам хубава оферта за тази марка 15 цола.. За 80лв бройката със безплатен монтаж и баланс..

Погледни в раздел продава. Видях интересни оферти 195/65/15 - колега продава почти нов Континентал ТС850 на един сезон с дот 2013. Ако може за 10-20 лева да вземеш някоя по-прилична марка, аз бих избрал тоя вариант пред Дебиката.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Сря 19 ное 2014 18:36

Е колега, какво още да ти кажат за Дебицата, тя половината тема е за тях. Според мен си вземи промоцията на Примекс - Ханкука за 336лв, пак с безплатен монтаж, баланс и 4 вентила, идват по 84лв.

nanobanano
Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
Двигател: AHU 1997

Мнениеот nanobanano » Сря 19 ное 2014 19:47

Взех си континентал 850 и на кал са уникални.И то доста кален и стръмен терен го минавах няколко пъти и като гледах другите как боксуваха значи се представят прекрасно въпреки пороя който се изсипва в Асеновградско.Нзм обаче другите с какви гуми са били тъй че...

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Сря 19 ное 2014 20:30

Дай още 10 лева отгоре за гуми и вземи поне нещо дето по - прилича на гума http://www.medina-med.com/shop/?action=viewDetail#section Мисля че имаше по сайтовете и Фулди за тия пари. Не са върха на сладоледа, ама ще са по удачен избор.
А иначе това трябва да ни е обеца на ухото http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1359878 Според първоначална информация, водачът не е употребил алкохол, но гумите на колата му са били изхабени.

Потребителски аватар
Amtela
Автомобил: Lexus IS220d 2010
Двигател: 177hp

Мнениеот Amtela » Чет 20 ное 2014 11:11

DEBICA са тотален боклук и 50 лв. не заслужават чисто нови!
Чисто нови DEBICA още на 0 градуса са твърди като камък тези пластмасови боклуци!!!
DAYTON са една идея по-меки, но и те са на дъното на предпоследно място сред зимните твърди боклуци.

Не знам какво ги превъзнасяте тези префърцунени боклуKчиви електрони с-ми: ESP - ASR - DSC....
- не са магическа пръчка и на сняг си буксува колата на място доволно много!
- особено ако е с пластмасовия отпадък DEBICA и DAYTON на минус 1 градус със съвсем лекичка поледица и припръскващ снежец, ESP - ASR - DSC и прочие само святка и колата буксува ли буксува и не мърда!!!

Аз съм с BF Goodrich Winter G 205/55/16. С ДОТ 38/14 По шестобалната на сняг и заснежен-кален път им давам 5-ца.
На дъжд и мокра настилка двойка!

Последна промяна от Amtela на Чет 20 ное 2014 11:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 20 ное 2014 11:38

Забравих да спомена че гумите ми са 195/60/R15 такива са в момента на колата.. И по каталог е дават с този размер. Става въпрос за Астра Г 1,7Исузу

Потребителски аватар
birdman 07
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот birdman 07 » Чет 20 ное 2014 16:03

По-тесните са по-добре на сняг ! Не знам кво я оплюхте тая Дебица толкова ?!? Карал съм няколко зими с Дебица и Сава(като казвам карал, имам предвид 3-4000 км на месец)195/65/15 и не съм имал никакви драми, ни на мокро, ни на сняг ! На мокро са малко по-лигави, верно е, ма тука само рали пилоти, баси !!! :mhihi

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Чет 20 ное 2014 20:18

Половината тука избивате комплекси, плюейки Дебиците примерно. Аз от 1 месец съм с Дебица на Пасата и съм повече от доволен. Минах към 1000км на сухо, мокро и сняг. Справят се отлично, не съм рали състезател, карам си нормално. И ся за да не ми напишете, че мисля така щото не съм карал по-висок клас гуми, ще кажа че миналата зима карах Тойотата на майка ми с чисто нови Бриджстоун, модела не знам точно. Но нищо по различно. Сега при някакви супер екстремни условия, шофиране и т.н. сигурно ще се докажат повече.. Пак казвам мнооого хора карат с 10 годишни гуми, по-добре с нови Дебици или Корморани отколкото с гуми, ставащи за боклука само.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 20 ное 2014 21:04

От няколко седмици карам с 195 65 15 Lassa Snowways ERA 2 ... никви дертове на мокро до момента от сорта на въртене или хлъзгане при завой.Е да няма как да не ми върти колата( 200кс задно ) ,но определено е по-малко от летните Vredenstein

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Пет 21 ное 2014 9:33

Аз съм много далече от фен на дебицата, но обективно мога да кажа, че са добре държащи се на сняг гуми. На тях проблемите им са на сухо и най-вече на мокро. На сняг са ме изкарвали от много тежки ситуации в Родопите на прясно навалял и неизчистен сняг.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пет 21 ное 2014 20:38

Amtela написа:

Разликата я посочих в първия пост и тя е най-важната за зимната гума. На минусови температури стават на камък Дебица! Сцепление с пътя напълно нулево! Най-опасният фактор!

Лятото и ранната есен може да се кара с дебица и 10 годишни гуми - но зимата не се пести от гуми!

Корморана и Дайтон са едно ниво над дебицата. Дебицата е дъното. Гума за самоубийци и убийци около вас!

Само който живее постоянно и не излиза от Сандански в България може да си кара с дебица...на плюсови темп. е добре.

За супер екстремни зимни условия няма марка гуми - там има шипове и железни вериги.

И не е задължително само най-скъпите гуми.
- просто зимна гума като дебица - която става твърда като стомана още на минус два градуса мястото и е в боклука!

Колега да ме прощаваш ама по-големи глупости скоро не бях чел.Живея в планински район, яко сняг - тази зима ще им е 4-та на Фриго2 - говоря купувани чисто нови.С тия гуми карани смао зимата съм минал над 40к. и до момента нямам оплакване.За парите си са перфектни, къв Сандански, къв Петрич - копАт яко и в сняг и в киша и на мокро се държат добре.Разбира се че има много по-добри гуми от тях и не са върха на сладоледа, но на мен ми вършат работа.А и забелязвам че ги слагат на доста по-сериозни автомобили като например Е клас, Е39,Е60 ( с Дебица!!!!!!!!!! ), викам на шофера ти луд ли си бе, с дебица на таквази машина - а оня вика карам малко зимата а и на предната кола бях с такива и съм супер доволен.Та щом тия тънкачи ги слагат по колите си аз ли съм толко паралия че да сложа некой Дънлоп или Конти или Гуд Иър ид аме е яд , като направя на мекица по нашите "пътища"? Да безопасността е преди всичко, съгласен съм - ама д акажеш че са боклуци, ела да ти покажа зимата кво правят и на утъпкан сняг и на прясно навалял.Доволен съм от тях, не твърдя пак казвма, че съм взел най-доброто и далеч не ги сравнявам с марки като Конти или Гуд Иър.

Потребителски аватар
GuLiVeR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GuLiVeR » Пет 21 ное 2014 20:52

Еее а покараите с няколко марки гуми па тогава изказвайте мнения да ви се разшири малко мирогледа не да си купите едни гуми и понеже нямате база за сравнение и приказвате некви глупости,и невинаги най скъпите гуми са най добри има на средна цена много по добри гуми от скъпите висок клас,аз в момента съм с Hankook i cept rs w 442 и струват по 86лв парчето вече втора зима ги карам и съм доволен купувал съм си прехвалени марки и се оказаха най големия боклук които съм копувал така че натрупайте база за сравнение и тогава пишете,карал съм и с много друти марки и модели,неискам да засегна никой но зайци на които и е първата зима на колела и са си купили тигър или дракон да не пишат глупости,да пишат хора с повече опит и стаж

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Съб 22 ное 2014 9:41

За дебица фриго 1,мога да кажа,че си беше по-стара шарка на гудиър.Даже съм ги виждал една до друга. Две напълно еднакви гуми с различни надписи.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 22 ное 2014 9:48

batVenci написа:Дебицата си е марка собственост на Гуд иър. Разбира се, в същите заводи в Полша се произвеждат и гуми Гуд иър...

Че те всички евтини марки гуми са под шапката на някоя по-голяма и реномирана компания. Това обаче не значи, че разликата между тях и по-скъпите им братчета не е доста голяма. Колегата даде много уместен пример за Ферари и Фиат. Така е и с много други неща, не само при гумите и при колите. Ял съм луканка за 13-14лв. ял съм и за 23лв. (има и за по 40-50, ама нея не съм още :mhihi ) и двете са луканки, ама втората повече ми харесва.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”