искам да се посъветвам с вас, които вярвам че сте значително по-компетентни от мен.
Карам VW Passat 1,8mi, с газова уредба.
Имам проблем с маслото, който ми се струва неразрешим, поне с моя умствен капацитет:)
Преди карах колата с BP 0W-40, Kutenkueller 10W-40. С последното масло ми тракаха повдигачите при студен старт. Сега съм поумнял и го карам с Mobil Rally Formula 5W-50. Разкошно масло. Пълна синтетика. Няма тропане на повдигачи, няма шумове. Пък и колата върви доста повече. Истината е,че Mobil е фирмата с най-добри разработки в маслата в световен мащаб. Вносител е една фирма до бенз. "Шел",Казичене- "Ото Топ" ООД.
Но и преди и сега ми харчи масло, особено напоследък.
Малко история на мотора. През м. август ми прегря на едно кръстовище в София, изхвърли водата. Беше се развалил термостата.
През м. Декември започна да губи антифриз. Майсторите решиха,че попада в цилиндрите и излиза през ауспуха. Сменихме гарнитура на главата, гумички на клапаните, семеринг на разпределителния вал и всички други неща в ремонтния комплект. Шлайфахме и главата.
Компресията е 10 атм от 1-3 цил, а на 4 ти е 9,8 атм..
Оттогава ми се струва, че харчът на масло се е увеличил доста.
Маслото вече е на 8000 км. Долял съм около 2 литра масло.
Скоро пътувах на 200 км от София при около 3500-4000 об./мин. След като се върнах долях около 200-300 гр. Колата няма видими течове.
Преди да напиша тези неща прочетох почти всички теми по въпроса във форума.
Причините, които изтъкват колегите, както и различните майстори са много. Моля вижте ги:
1. Теч от семеринга между двигателя и скоротстната кутия. Трудно се забелязва.
2. Гумички на клапаните. Но при мен те са сменени преди два месеца.
3. Запекли маслени сегменти. Маслото не се обира, а остава по стените на цилиндъра, при което изгаря.
Направих следните елементарни тестове.
1. При запален, но студен двигател отворих капачката за доливане на масло. Духаше адски студено и значително силно. Но масло не хвърляше.
2. След като отидох на работа (при загрят добре двигател) отворих отново капачката и оттам духаше отново, но и хвърляше ситни капчици масло. Намасли ми се дланта бързо.
Описвам фактите възможно най-подробно, за да дам представа за картината.
Моля за вашето по-компетентно мнение. Омръзна ми да гледам пръчката на маслото и през няколко дена да доливам масло:(
За вашите съвети благодаря предварително.