Пичове...успях да отворя тоя клапан да видя какво има вътре. Искам да ви кажа че е практически невъзможно да се отвори без да се разруши тотално.
И така ето 2-3 снимки какво има вътре

Един обикновен електромагнитен клапан, който в зависимост от това дали е задействан или не пропуска вакума в различни посоки.
Ето едно описание за проверка на клапана благодарение на колегата georgеbonev:
С две думи за да проверите дали работи този клапан:
1. Откачате го и го мерите...трябва да даде 28.5 +- 1.5 ома ...ако е ок минавате натам
2. Подавате му 12 волта с две жици директно от акумулатора като спазвате поляритета, и клапана при подаване на напрежение трябва да почне да цъка еднократно.....ако всичко е ок...минавате нататък
3. Проверявате проходимоста на вакума. По принцип става с вакум помпа за да можете да достигнете вакум от 500 милибара. Трябва да е с вакум за да може да се види клапанчето дали задържа. На PDF файла който съм дал на него на фигура 2 може да видите нагледно. Когато не е подадено напрежение на клапана...проходимостта трябва е между извод 1 и 3. а когато е подадено напрежение, проходимоста трябва да е между 1 и 2. След като засмучете с вакума от извод 1 запушвате с пръста извод 3 и следите на манометъра за вакума дали вакума не се губи. Ако се губи...нов клапан.
При подаване на напрежение, клапанчето затваря тръбичката и спира проходимоста към извод 1.
Така като го гледам тоя клапан...спокойно мисля, че може а се чисти със примерно контактен спрей, но още не съм го пробвал да го олея да видя какво ще стане с клапанчето, което затваря извод 1 и 2. То представлява едно метално буренце с гумена тапичка в единия край, която гумена тапичка, фактически затваря в зависсимост от това дали има или няма напрежение изводи 1 или 2.
Възможна причина а се скапва тоя клапан е да:
1. Изгори бобината
2. Да се запушат с боклуци тръбичките
3. Да се скапе гумичката на буренцето и а не може а затваря плътно.
4. Да омекне или да се скапе пружината.
Ако има някой нещо да пита или нещо не е разбрал...да пита...ще помагам с каквото мога

П.С.
Окъпах го със контактен спрей....за сега работи без проблеми.