Използвам темата да споделя, какво ми се върти в главата :)
Миналата година след събора в Румъния организаторите ни поканиха на обиколка, на която ни показаха красиви места и забележителности.
За 2015 никой не споменава да се организира нещо подобно и ще трябва ние да се заемем.
Маршрута до Златибор е ясен, към горивото добавете и 5 евро за магистралата.

Ние от по-далечните градове, ще тръгнем един ден предварително и ще преспим в София, защото повечето сме с малки деца и прекалено дълги преходи са натоварващи. Споделяйки опита от румънската сбирка, препоръчвам да отпътуваме за Сърбия в четвъртък, за да заемам по-хубави места и да имаме повече време за почивка. В неделя (19-ти) се сбогуваме и който има желание може да продължи с нас към Дубровник (325км):

Гугъл го дават 4.5 часа, но когато пътуваме в група се движим по-бавно, имаме доста непредвидени спирания, така че ще го закръглим на 6 часа. Пристигаме в Дубровник, където може да се настаним на къмпинг или частен хотел с цена на нощувка около 25 евро за двойна стая и 50 евро на апартамент за 4-ма. На другия ден (понеделник) разглеждаме забележителности.

От там пресичаме границата с Черна Гора и се насочваме към Котор, Будва и остров Св.Стефан. Целият остров е хотел, в който на рецепцията си избираш на коя ул. и коя къща искаш да наемеш. За да го разгледаш се плаща по 3 евро на човек. Има много за разглеждане, но предполагам че понеделника ще ни стигне. Спането може да го направим в Петровац, където цените са народни и е близо до границата с Албания.

Вторник маршрута е пресичане на Албания, евентуално спиране в Тирана и се отправяме към Охридското езеро в Македния (366км) Там нощуваме по избор или на къмпинг или на бунгала до самото езеро. В сряда разглеждаме забележителностите и ранния следобед поемаме за София или правим още една нощувка и в четвъртък сутринта тръгваме за България(421км).

Сборно ще изминем около 1700-1800 км. от и до София, добавям още 800 км. до Бургас и тотала е 2600 км. и около 650 лв. за гориво за синхрото.
До момента сме сигурни аз, Валката и Борко с червеното Т2. От опита ми с групови пътувания споделям че групата трябва да е макс. 6-8 буса. Преди подобно пътешествие си направете задъжлителен тотален преглед на машините, ако имат нужда от някакви дребни ремонти ги направете за да няма изненади по пътя. Бусаджиите с боксер моторите, задължително си вземете бобина, кабели, свещи, комутатор, ремъци, хубава резервна гума, крик и лек набор от основни инструменти. Миналата година в Румъния на Влади Карата му изгоря комутатора, половин ден дърпане докато намерим сервиз с необходимите части. Бусовете са стари и знаете че почти е невъзможно да се намерят части по магазините, всичко е със заявка за ден два, което няма как да се случи при подобно пътуване с график. Ако има желаещи за разходката да ми изпрати лично съобщение.