Проточен бойлер Tesy-въпросче?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Проточен бойлер Tesy-въпросче?
На принципа на големите бойлери работи. Не се налага да се включва и изключва.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Сигурен ли си, че 5 литра ще ти стигнат? Сложи проточен под налягане и си решаваш проблемите.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Простите проточни бойлери, които се вкючват от налягането или от протичането на вода през тях, са според мен много неудобни, макар че в известен смисъл, в зависимост от ползването са по-икоомични. Икономията е ако се ползва вода от него веднъж на ден, образно казано, защото през останалото време нагревареля е изключен.
Обаче за в кухня е неудобен, защото пускаш вода и чакаш да загрее. Когато загрее и темературата стане по-висока от колкото ти се иска, регулирането става за сметка на усилване на теча, макар и излишно. Ако намалиш топлата и добавиш студена със смесителя на батерията (както е логично
), дебита през бойлера намалява и нагревателя му се изключва, водата бързо изтива, понеже обемът е 1-2 литра, трябва пак да усилиш. Проточен бойлер под 7-8 kW не върши работа.
Тези обемните си поддържат температура на водата, като истински бойлер. При тях обаче нагревателите са по-слаби, гедайте да е поне 2kW, иначе не може да осигури по-продъжителна косумация.
Обаче за в кухня е неудобен, защото пускаш вода и чакаш да загрее. Когато загрее и темературата стане по-висока от колкото ти се иска, регулирането става за сметка на усилване на теча, макар и излишно. Ако намалиш топлата и добавиш студена със смесителя на батерията (както е логично

Тези обемните си поддържат температура на водата, като истински бойлер. При тях обаче нагревателите са по-слаби, гедайте да е поне 2kW, иначе не може да осигури по-продъжителна косумация.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Проточните си имат степени, моя е 3, 4 или 7 киловата. Ползвам го за резерва като спрат топлата вода. На 7 киловата с подходящ накрайник на душа става и да се изкъпеш почти нормално. На 3 киловата с накрайника за смесител, който е в комплекта, се мият перфектно съдове. И аз, и жената сме изключително доволни когато се е налагало да го ползваме. Единствен минус е, че да се ползва на максимална мощност си иска 2х4 квадрата кабел и 40А предпазител, т.е. ако ел. инсталацията не е добре ще има проблеми.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Проточния бойлер винаги ще е по добър от обемния особенно спрямо този за под мивка.Температурата на водата обикновенно се регулира само със промяна на дебита.А ако топлата вода в бойлерчето свърши насред миене на чинии спираш и чакаш да загрее пак.А и постоянното поддържане на топла вода под мивката 24 часа е свързано с загуби на ток и то не малки.
- milmar
TiL написа:То па ако миеш чинии един час с проточния де е 7киловата няма да ти навърти сметка и да ти го втъкне по-голям от нормалния бойлер барабар със загубите му. Имаме един такъв дето го ползваме за да си измием ръцете, някой плод/зеленчук и тук-там някоя чиния. Засичал съм го си праска по 40лв ток... Всеки път щом се включи все едно си почнал да заваряш с електрожен... Кой каквото иска да ми говори за мен е по-добре нормален бойлер с малък капацитет отколкото проточен. В тая стая да няма да е -20 че да работи постоянно и да ти яде ток?
Точно

При всички други случаи, освен да си измиеш ръцете набързо, проточния бойлер е разхищение на ток и вода, особенно с това "икономично"

Аз покрай тази тема май се запалих да си взема един малък обемен бойлер, че досега ползваме вода от големия бойлер, който е на повече от 10м разтояние и докато напълни тръбите с топла вода и стигне до кухнята, аз съм забравил че ще ползвам топла вода, а разхищението е по-страшно и от проточен бойлер.
На работа имаме и двата модела, за мен обемния е по-добър. Ако е толкова "зор" че постоянно поддържа топла вода (за мен- предимство

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Или нещо сте в грешка или моя електромер е готин (да не четат хора от енерго про)За последната сметка всеки ден проточен 7 кв и нон стоп климатик + всичко останало лампи тв комп и т н 56 лв и не само един месец.От както го имам вече над 8 години сметките са смешни за тока.За водата пък абсолютно не сте прави-проточния бойлер използва минимум 50% по малко вода като икономията може да е и повече от 50% в зависимост от екстрите на душ слушалката и дифузора на мивката.Откъм ток си играх да го смятам навремето и мисля че ако от обемен 80 л се къпят трима човека то са на кантар със проточния ако се къпят за не повече от 10 мин единия.Това откъм тока,но беше много отдавна и цифрите са примерни.КАто ползваш проточен гори много но се компенсира с факта че обемния губи топлина и енергия като загубите са особено големи при бойлерите за под мивка.
Всичките ми наблюдения са от проточен бойлер 7 кв под налягане ползван за основен с две точки на захранване.
Всичките ми наблюдения са от проточен бойлер 7 кв под налягане ползван за основен с две точки на захранване.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз с проточния като бяхме в профилактика 10 дена имах по-малка сметка за ток от другите месеци. Не ги знам как са отчитали, но определено плащаш точно колкото харчиш и имаш топла вода на момента. В един друг форум го бяха смятали и е като изчисленията на колегата Фокс.
- fifcho
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABS 1994
- Контакти:
И я съм се наточил на тва Делимано, ама чекам некой дето го е купил да каже има ли смисъл или си е чиста чекия :)
- milmar
Между другото аз преди Коледа си купих и мотирах под кухненската мивка едно Елдом 15л. Избрах 15л., а не 10. Много съм доволен.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”