И при мен в кухнята са се постарали
Не знам кога е строен блока (горе-долу и той края на '70-те), но в кухнята имам 2 кръга - 2 контакта, които са за печка и хладилник и още 2 (е, вече са 7

) други.
Осветлението, разбира се, не го броя при контактите.
Merlin Gerin от много отдавна са собственост на Schnider Group.
Тези с жълтото палче наистина не ги ползвайте - не, че завода ни в Перушчица, където ги правят, е толкова лош, просто контрола е 'леко' занижен Правих си експеримент - 4 предпазителя (триполюсни) по 25А. 1 от тях не можеше да издържи калорифер с консумация 13А. Другите 3 си държаха смело по 2-3 дни на малка закаляваща пещ с константна консумация 52А
Е! След това почваха интензивно да изключват, де!
Разработване ли искаха... какво ли?!?
Впрочем, черните Шнайдерски също имат кусури!
Много често ползвам триполюсни 64А, С крива.
И много често (да не кажа в 80% от случаите) след месец ги сменям, защото гъвкавия проводник вътре (като оплетка е) прекъсва. На една от фазите.И като имате предвид, че по машинките имам трифазни мотори - да са живи и здрави каките, дето веднага писват към механиците 'Пенчооооо... виж тая машина, че взе нЯщо...'
И Пенчо гаси машината от централното табло и ме вика
За момента най-доволен съм от предпазителите на Lovato (да, и електрооборудване правят, не само газови уредби)
Съвет към автора - обиколи всички контакти и ги подуши.
Не се гъбаркам! Наистина ги помириши с нос отблизо.
Това, както го обясняваш много ми прилича на контакт, дето вече е гърмял. В резултат се овъглява бакелита от основата му, а овъгления бакелит е прекрасен проводник. Ще усетиш миризма на препечен съединител или прегрели спирачки покрай виновника