Проблем с предпазител в апартамента

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с предпазител в апартамента

Мнениеот ktamen » Нед 04 яну 2015 17:43

инжектопляктор написа: сметките хубаво ги правиш, но в различните сценарии са различни.

Точно затова правя сметки и не вярвам на таблици.
Тези Ваго са много удобни, ама грам доверие им нямам.
Не знаех, че запояването е забранено, тая корозия някой неграмотник я е извадил от носа си.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 19:30

Stivi написа:
milmar написа:По Нова Година и ние имахме подобен проблем в кухнята. Предпазителя беше 25А и изключваше. По груба сметка консумацията ми ( бойлер, печка- готварска и отоплителна, пералня и още) се оказа доста над 30А. Сложих, ща-не ща един 40А и всичко се оправи.

Това никой нормален човек не го слага на един бушон :screwy

Иха-а, добре казано.
И колко кухни в нормален апартамент си виждал на два силови токови кръга ?...... или на повече?
Мисля, че започнахте много да се филмирате, нещо покрай празниците ....

Иначе и аз запоявам наред, такива работи като разклонителна с клеми като ме види и сама бяга надалеч.

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Нед 04 яну 2015 19:39

В къщи кухнята е на два предпазителя.Блока е строен 1981г.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 04 яну 2015 19:44

milmar написа:
Stivi написа:
milmar написа:

Иха-а, добре казано.
И колко кухни в нормален апартамент си виждал на два силови токови кръга ?...... или на повече?

В нЕкои които не са правени за продан (моята например е с три фидера, а бойлерите (2бр) са на самостоятелни + по един контакт който не е "силов" т.е.е за бръсначки,скубачки,.... :mrgreen )

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 19:52

bayspiro написа:
milmar написа:
Stivi написа:
milmar написа:

Иха-а, добре казано.

В нЕкои които не са правени за продан (моята например е с три фидера, а бойлерите (2бр) са на самостоятелни + по един контакт който не е "силов" т.е.е за бръсначки,скубачки,.... :mrgreen )

Имаш 2 бойлера в кухнята?
Хайде да си жив и здрав бай Спиро, ама нЕкоИ прИкалява.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 04 яну 2015 19:58

Не са в кухнята, а са"общински" и обслужват всичко (не се хващай за думата) просто ти ги дадох за пример като окабеляване на този тип консуматори.

П.П. За да е ясно - в кухнята, миялна + 2контакта, един кръг +(хладилника),пералня +1 контакт, втори кръг,(тука е микровълновата), готварска печка с опция за скара-трети кръг (макар, че е 4мм2/35 А внимаваме какво включваме и имаме газ на печка за "диверсификация" :mhihi )
Това не значи,че не сме правили простотии - една зима топлих спалнята с удължител, заради компромис( айде бе точно на мен ли - нема начин :Mr Green Fun )с един електожен (изгоря кутията и то първата по линията :banghead )

Последна промяна от bayspiro на Нед 04 яну 2015 20:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 04 яну 2015 20:02

И при мен в кухнята са се постарали :icon_lol
Не знам кога е строен блока (горе-долу и той края на '70-те), но в кухнята имам 2 кръга - 2 контакта, които са за печка и хладилник и още 2 (е, вече са 7 :mhihi ) други.
Осветлението, разбира се, не го броя при контактите.

Merlin Gerin от много отдавна са собственост на Schnider Group.
Тези с жълтото палче наистина не ги ползвайте - не, че завода ни в Перушчица, където ги правят, е толкова лош, просто контрола е 'леко' занижен Правих си експеримент - 4 предпазителя (триполюсни) по 25А. 1 от тях не можеше да издържи калорифер с консумация 13А. Другите 3 си държаха смело по 2-3 дни на малка закаляваща пещ с константна консумация 52А :mhihi
Е! След това почваха интензивно да изключват, де!
Разработване ли искаха... какво ли?!?
Впрочем, черните Шнайдерски също имат кусури!
Много често ползвам триполюсни 64А, С крива.
И много често (да не кажа в 80% от случаите) след месец ги сменям, защото гъвкавия проводник вътре (като оплетка е) прекъсва. На една от фазите.И като имате предвид, че по машинките имам трифазни мотори - да са живи и здрави каките, дето веднага писват към механиците 'Пенчооооо... виж тая машина, че взе нЯщо...' :icon_lol
И Пенчо гаси машината от централното табло и ме вика
За момента най-доволен съм от предпазителите на Lovato (да, и електрооборудване правят, не само газови уредби)

Съвет към автора - обиколи всички контакти и ги подуши.
Не се гъбаркам! Наистина ги помириши с нос отблизо.
Това, както го обясняваш много ми прилича на контакт, дето вече е гърмял. В резултат се овъглява бакелита от основата му, а овъгления бакелит е прекрасен проводник. Ще усетиш миризма на препечен съединител или прегрели спирачки покрай виновника :icon_lol

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 04 яну 2015 20:38

Радо пръв в темата написа различно мнение, всички до сега говорихме за претоварване и вследствие изключване, но може и да е от късо.

Иначе за токови контури не ми се спори, не става въпрос кой как си е преправил инсталацията, а че стандартно в 99% от случаите, и то в добрия случай всяко помещение в апартамента е на отделен и то един силов токов кръг.
Колегата да каже как е по наредба 3, колко токови контура са нужни в една кухня по закон, а не как би било по-добре, съвсем сериозно....

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Нед 04 яну 2015 20:57

Не знам как е по наредбата на вкъщи трите стаи са със по два кръга.Отделно имам предпазители за бойлер,коридор и осветление.Инсталацията си е оригинална нищо не е преправяно.Ама знам ли по онова време може стандартите да са били други.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 04 яну 2015 21:07

milmar написа:Радо пръв в темата написа различно мнение, всички до сега говорихме за претоварване и вследствие изключване, но може и да е от късо.

Иначе за токови контури не ми се спори, не става въпрос кой как си е преправил инсталацията, а че стандартно в 99% от случаите, и то в добрия случай всяко помещение в апартамента е на отделен и то един силов токов кръг.
Колегата да каже как е по наредба 3, колко токови контура са нужни в една кухня по закон, а не как би било по-добре, съвсем сериозно....

Приказката за губи смисъл ...... всеки на своето...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 04 яну 2015 21:09

Едно време инсталациите са мнооооооо мътна тема.
Да допуснем, че Радо е прав и наистина претоварването е заради овъглен (или метализиран) контакт. За да го усети бушона трябва да тече поне 1А. Всеки може да сметне каква мощност трябва се отделя от парчето пластмаса и колко време ще е нужно за да достигне 8000 градуса.
Такива контакти или гърмят или нищо им няма. Лошото е, че не гърмят силно, а полекичка, заради малкия ток бушона не пада и ако ръката е близо се получават изключително болезнени изгаряния.
ПП В последната кухня пуснах два отделни кръга за печката. И без това от новите печки стърчат доста жици.
ПП2Тук имам един Марлен Жарен 63А. Няколко пъти съм правил опити да го съборя, ама е як и издържа :mhihi Палчето е оранжево. Някакси най ми харесваха Мьолер.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Нед 04 яну 2015 23:00

Фирмата ми е един от основните дистрибутори на Шнайдер, Ваго и прочее в България от 1996 насам. Не че съм страшен специалист, ама пишете основно тъпотии и тая наредба 3 ви съветвам да я ползвате за тоалетна хартия.
Шнайдер притежаваха търговските марки Telemecanique и Merlin Gerin, вече продават всичко като Schneider Electric.
Оранжевия им палец се прави не в Перущица, а Пловдив. Калибрират се до около 2% точност (ние сме правили стенда). Черния е горе долу същия, но има изключвателна способност 10 кА вместо 6 и може да му се прикачат аксесоари.
Клемите Wago се ползват в Германия от началото на шейсетте години, и са светлинни години пред всички други методи за снаждане на кабели. Ако ви е интересно, утре ще ви доразкажа....

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 05 яну 2015 0:05

nii написа:ФКлемите Wago се ползват в Германия от началото на шейсетте години, и са светлинни години пред всички други методи за снаждане на кабели

Nii, какво е максималното сечение на проводниците(едножични), за което са налични клеми Wago? Максималният ток? 24/32А. С уловката, че 32А е за 4мм2, но и с втора уловка че клемите поемат само многожичен 4mm2. Многожични проводници лично аз избягвам, защото нямам намерение да слагам кабелни накрайници с кримп клещи. Има контакти, в които проводник 2.5мм2 с такъв накрайник не влиза. Трудно влиза многожичен или при завиване се накъсват половината жички. Не че точно това ми е специалността, но имам някакъв опит и ми е близка.
А изхлузвал ли ти се е проводник от клема Wago(от типа с лостчетата). Гарантирам ти, че ако някой направи грешката да ги ползва за 4мм2 мостовак, връзката хич няма да е стабилна.
milmar написа:Колегата да каже как е по наредба 3, колко токови контура са нужни в една кухня по закон, а не как би било по-добре, съвсем сериозно....

Контури не знам. Има норматив за брой контакти на определени единици площ спрямо типа на помещението.

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Пон 05 яну 2015 9:31

radotom написа: Правих си експеримент - 4 предпазителя (триполюсни) по 25А.

малко в страни - но какви са тези триполюсни предпазителя?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 05 яну 2015 10:02

Трифазни.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”