Свързване на реле към насрещник

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
valentin_dr
Автомобил:
Двигател:

Свързване на реле към насрещник

Мнениеот valentin_dr » Пон 05 яну 2015 1:24

Здравейте имам проблем с изясняването на схемното решение на контролер, реле и насрещник. Проблема е че почти два дни чета по тази тема как се свързват релета и всъщност е много елементарно, но за някои които вече са се срещали с тях в практиката. Затова ще ви помоля да ми помогнете с начина на свързване. Показвам какви варианти обмислям след толкова четене вие ме поправете. Не чакам на готово просто не желая да правя нещо грешно.
https://www.dropbox.com/s/rqwxmhboxp9j7wj/2.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/qzk75876czzjocy/1%20%282%29.jpg?dl=0

Потребителски аватар
vasilev2140
Автомобил:
Двигател:

Re: Свързване на реле към насрещник

Мнениеот vasilev2140 » Пон 05 яну 2015 9:16

Ето схема:
Прикачени файлове
shema.jpg

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 05 яну 2015 13:42

Ако може да обясниш на непросветените,що е това "насрещник"...някакъв електротехнически елемент ли е..дето стои насреща?Може би имаш в предвид елемент от ел.брава?Ако е така-то елемента е електромагнит.И постави един диод-демпфер,паралелно на електромагнета(посока-обратна на захранващия поляритет,така както е на бобината на релето).В паралел на комутиращите контакти едно кондензаторче.

valentin_dr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valentin_dr » Вто 06 яну 2015 0:54

Да под насрещник имам предвид, електромеханична брава. Тя е индуктивен елемент и затова е и обратния диод, да предпази контролера от създалото се ЕДН.
Но като се замисля обратния диод не мога ли да го свържа и към самите ключета или задължителнио към бобината на релето ? защото аз не целя да предпазвам бобината на релето а пика ток създал се от бобината на насрещника.

Потребителски аватар
vasilev2140
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilev2140 » Вто 06 яну 2015 8:34

Диода на релето е да пази контролера понеже и неговата бобинка прави пик. Насрещника няма ли си вграден? Ако няма не причи да му сложиш, най-добре когато е най-близо до източника.

Върни се в “Направи си сам!”