E aз допускам, че филмът едва ли претендира за пълна историческа достоверност.
Като отявлен кинокритик

ми хареса следното:
1. Добра режисьорска работа.
2. Добра операторска работа.
3. Добър монтаж.
4. Интересна фабула и добре написан сценарии.
5. Интригуващо и приковаващо вниманието на зрителя начало - винаги е интересно, когато има кланЙе, кръв, добрите биват заклани от лошите и всичко това се наблюдава от едно детенце с дълга коса и невинни дълбоки като кладенци очи, което впоследствие става главният герой. Действието се пренася от Северна Англия до Южна Италия някак неусетно и съвсем естествено - похват, който не се отдава на твърде много сеценаристи, монтажисти и режисьори.
6. Aктьорите са постни и дори слабички, но никой не ги оставя да играят - набляга се на други неща - обстановката, борбата между доброто и злото, интригите, неочакваното и т.н.
7. Доста добри специални ефекти - то затова му е и височък бюджета на този филм де - 80 милиона долара при този скромен и следователно невисокоплатен актьорски състав (където най-сериозното име е Кифър Съдърланд

) означава, че повечето от парата е дадена за ефектите.
8. Интересен и нестандартен завършек - рядко се случва "добрите" - в случая главните герои да загинат - обикновено само те оцеляват + някой свързан с тях. В случая обаче ги застигна лавата и нямаше как да избягат от нея. Не че сценаристите не можеха да ги сложат на "по-бърз" кон и да се измъкнат, живеейки щастливо до края на дните си, но не са го решили така, и според мен правилно. Принципно филм трудно ме впечатлява, но краят на този ме затрогна - потърсен е и е намерен ефекта зрителите да бъдат съпричастни с героите и да са на тяхна страна до самия край.
Мога да пиша и още, ама ме мързи - надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен.