Първата ми кола - ще да е бус

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
haemoglobin
Автомобил:
Двигател:

Първата ми кола - ще да е бус

Мнениеот haemoglobin » Сря 14 яну 2015 11:58

Привет на всички!
Както се досещате в тая тема ще задавам въпроси, на които сте отговаряли вече сигурно хиляди пъти. Работата е такава,че искам да си купя първото лично возило и съм се спрял на Т4. Преди години пътувахме с приятел до Копенхаген и обратно с неговия Т3 и тогава се влюбих в тия машини. Аз обаче съм се спрял на по-новата версия. Работата е такава, че ще го ползвам основно за извънградско, извъндържавно, къмпингуване, натоварен с велосипеди и палатки и пр. Предполагам,че ще правя модификации по него с времето,за да стане по-практичен за дълги преходи и спане в него. Т3-ката на моя приятел си има и таван-палатка, каквато ще сложа и аз някой ден надявам се. Естествено всичко опира до пари, а аз младеж (24г) със средна заплата от среден град (Габрово), няма как да не мисля за тия неща, при все че всяко ходене до друг град ми яде от бюджета и времето. Ясно, че покупката на кола е на късмет работа,особено в Бг, но ако някой познава някой,който ги вози насам и може да му се има доверие или пък има инфо за някоя машина около Габрово е добре дошъл да сподели. Ето на какво съм се спрял:

- http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=3&act=4&adv=31419667066681420&slink=8jr025
Харесва ми, защото има всичко,от което имам нужда като оборудване и интериор и нищо излишно,конете са му достатъчно, за да не гори много и да не се зори по магистралите и поляните - да се има предвид,че не бих го юркал с повече от 100-110км/ч по пътя. Чудя се обаче този бензинов двигател надежден ли е,като се има предвид и че ще му сложа газ? Един съфорумец беше изредил бая дълъг списък с проблеми на тоя двигател и с части,които му е сменил,а на всичкото отгоре му горял 17-19л/100км газ извънградско, което не си заслужава пред дизела. 4x4 постоянно включено ли е или само като пребоксува? Това отразява ли се драстично на разхода на гориво? Трудна ли му е поддръжката и пр?

- http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=3&act=4&adv=31421147457220287&slink=8jr025
изглежда обещаващо, но тия 84 коня не са ли му малко на това купе и при положение,че няма турбо дали няма да има голям разход?

- http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=3&act=4&adv=31413732791842069&slink=8jr025
изглежда добре май, и до колкото прочетох из форума тия двигатели са доста надеждни с приличен разход

- http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=3&act=4&adv=31420546455656348&slink=8jr10v
и този ми изглежда добре,а и цената е доста добра май

Има една приказка 100 човека - 101 мнения, но ще се радвам да ги споделите всичките.
Ех,че дълго се получи...
Мерси!
:beer :beer

Потребителски аватар
avtohit77
Автомобил: VW T4 MULTIWAN + VW T3+T3 DOK
Двигател: AAB 2.4D 1992 + T3 1982 1.9TMTDI

Re: Първата ми кола - ще да е бус

Мнениеот avtohit77 » Сря 14 яну 2015 17:06

Здравей!Габровецо :th_up Та на въпроса,първо по твое описание ти трябва МУЛТИВАН.Първия е такъв но има липси по интериора,а със този мотор+газ по добре дизел.Потдръжката на синхро си е скъпа и си трябва лев.4Х4 не е постоянно зацепено има вискомуфа и този има заден блокаж на дифа.А останалите бусове от линковете не са пригодени за за къмпингуване. :th_up :beer

П.С. И добре дошъл при нас!!!!

haemoglobin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haemoglobin » Сря 14 яну 2015 18:32

Амиии моите чуденки са по-скоро по мотора и ходовата част. То ми е ясно,че с перфектното за мен обзавеждане няма да намеря, а и като се знам какъв съм, каквото и да взема ще претърпи промени по интериора.

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Сря 14 яну 2015 19:50

Ами колега то мотора си го избираш според нуждите и финансовата страна за гориво.Вида на мотора определя и цената на возилото естествено :th_up

Потребителски аватар
peterkaludov
Автомобил: VW T4 Multivan
Двигател: 1.9D

Мнениеот peterkaludov » Чет 15 яну 2015 0:42

Здравей,
като чета за какво ще се ползва буса със сигурност ти трябва мултиван. не прави грешката да купиш каравел или транспортер и после да го преправяш по добре направо дай някой лев повече за мултиван.
сега малко лични впечатления за двигател и разход:
преди години карах служебен Т4 2,5 бензин - много пъргав но лапа доста дори и с газ не е по евтино от дизела
сега съм с Т4 мултиван 1992, 1.9D 45Kw(60к.с.) - всички казват за чистия дизел 1.9 че е мъртвец но аз си го харесвам. с багаж и 5 човека по магистралата си карам 100-110, малко му е зор по баирите но все пак когато сме на екскурзия не бързаме за никъде. на моето каране дава разход 6,5-7л/100км.
дано съм бил полезен и чакаме да се похвалиш скоро с бус :beer

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 15 яну 2015 1:25

Хубаво си се ориентирал към бус, колата е многофункционална и наистина прави кеф да бръмчиш с такава.

По въпроса какво да вземеш - ако почетеш малко тук в подраздела, ще видиш, че под мултиван с 2 печки (водна и атмосферна), подвижен таван или поне надстройка пригодна за спане и задължително дизел "не става", "няма как да стане". В пълна сила тук идва един от любимите ми лафове - "Баба ти винаги.......с мултиван е бръмчала" :rolleyes

След това, заради ниския бюджет, ще прекараш мнооого свободно време в кърпене на ръжда. Освен това от суперското мултиван оборудване ще установиш, че само сгъваемата седалка ще ти е от полза като легло, хладилника за последно ще е работил около 2008, а първото "готвене" на котлона, което е повече от кафеварка или притопляне на консерва боб, ще донесе наситена и трайна миризма в цялото купе, дрехи, спален инвентар и т.н.

По някое време ще пуснеш тема "2рата печка, дето я взех от ОЛХ за 100 лева, пуши - какво може да е". Ако си уцелил "хубав дизеляк", по възможност по-голям обем с максимално малко коне, за да е "вечен" и "разтоварен", ще ти щукне да го правиш mTDI, каквото и да е това. Но тук в подфорума със сигурност е обяснено. Май е същото като "Голф 4 ГТД", нещо като бялата лястовица - ако ги питаш във Волфсбург само ще дигат рамене, ще цъкат с езици и скляпат на парцали. Ама къде са Волфсбурговци, те кво разбират...

През всичкото това време, докато ти търсиш перфектната машина по форумни критерии, която уж "става за къмпингуване", аз ще съм врътнал следващите 20 000 км по европейските магистрали, с Каравел без печки, неставащ за къмпинг, с "ужасен" бензинов мотор, "харчещ много" , на който обаче обикновено "вечните корабни дизели" му остават от дясната страна. Освен ако не говорим за 151 коня дизела, но за него бюджета ти трябва да понарасне няколко пъти.

Успех с установяването и намирането на верния автомобил :wink

П.С. На втората снимка виждаш как каравел не става за къмпинг за 3ма души ;-)

Изображение

Изображение

Изображение

haemoglobin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haemoglobin » Чет 15 яну 2015 11:21

Мултиван хубаво - ама има твърде много непотребни неща вътре - да си кажа честно може би само от задната седалка, която става на легло и въртящата се предна седалка има файда за мен - останалото бих го изкорубил ахахах. друго си е да има пространство вътре - то от там му идва чара на буса, пък то вече ще се запълни с каквото му е кеф на човек - тъй де, тва са бели кахъри.
Все пак голямото чудене си остава по мотора. Бензина с газ заслужава ли си инвестицията и после евентуалните мъки по тая уредба,ако не е направена като свят и харчи 16-20 на 100. Пък и като е пъргав какво - не съм се разбързал. До колкото прочетох чистите дизели 1.9 и 2.4 са доста здрави, но пък харчат повеяе нафта и са с по-малко мощност. За турбото нищо не знам.
ясно,че 100 мнения ще има и накрая ще е каквото взема и на късмет.
Другото от което се притеснявам е,че повечето автомобили нов внос маи ги карат леко така удряни и уж замаскирани, та се замислих дали да не търся някъв начин да си я докарам сам отвън,което няма да е лесна операция

Потребителски аватар
BUS1988
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BUS1988 » Чет 15 яну 2015 16:43

Бъркате Multivan с Camper.
Един Мултиван обикновено има задна седалка която става на легло (много хубава екстра), маса която се сгъва настрани и две седалки зад двете предни седалки.
Няма нито шкафове, нито хладилник работещ на газ, нито котлони.
Бензин или дизел, ти ще прецениш спрямо твойте изисквания.
Бензиновия ще е по-бърз, дизеловия изминава двойно повече километри с един резервоар (ако това е от значение) и ако е механичен (без електроника) много по-елементарен за отстраняване на проблем, където и да се намираш по света.
Успех с избора!

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Чет 15 яну 2015 19:20

Не е само мое мнение,че наи голямата грешка на Германците е Мултивана да е само къса база.Седалките зад водача са отвратителни няма по неудобно нещо.И без туи смяташ да го преобурудваш,намери си мулти за малко пари.

VenkoMax
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VenkoMax » Чет 15 яну 2015 21:11

Ето нещо,което ще се появи на пазара в скоро време.VW Т4, 2500бензин с газова,4x4,96'.От линейка е превърнато в кемперче.Хладилник на ток и газ(закачен към газовата уредба),мивка,котлони,шкафчета и ниши,тента,багажник за 4 байка.Оформено е сепаре ,което става на спалня за трима.Почти нови гуми с мултивански алуминиеви джанти.Фабрична бензинова печка с таймер.При пълно натоварване и каране 100-120км/ч прави разход около 14л. газ.Цената май ще е около 8000лв.Аз карам мултиван със същия мотор,автоматик и съм със същия разход.Имам и мултиван 2800,VR6.За сега го карам на бензин и ми прави около 10-11л. бензин на 100км

Потребителски аватар
Yaro
Автомобил: TLC HDJ80
Двигател: 1HD-FT

Мнениеот Yaro » Пет 16 яну 2015 9:44

haemoglobin написа:... Все пак голямото чудене си остава по мотора. Бензина с газ заслужава ли си инвестицията и после евентуалните мъки по тая уредба,ако не е направена като свят и харчи 16-20 на 100. Пък и като е пъргав какво - не съм се разбързал. До колкото прочетох чистите дизели 1.9 и 2.4 са доста здрави, но пък харчат повеяе нафта и са с по-малко мощност. За турбото нищо не знам.

Миналата година сериозно се бях замислил да си взема Т4, независимо дали Каравел или Мултиван.
Пробвах следните двигатели:
дизел - 2.4 атмосферен, 2.5 102 коня, 2.5 151 коня
бензин 2.5 (мотор на Ауди, конете 110 или нещо такова по спомен) и V6 140кс (не съм сигурен за кубатурата).

Атмосферният 2.4 дизел, както и по-малкият бензин 2.5 са много приятни двигатели. Имат много response в голям диапазон от обороти (при бензина по-голям), скоростите са премерини добре, но за мен са прекалено къси за пътуване. Стават ако се движиш на къси разстояния или ако не ти трябва скорост над 90-100 км. Другото, което не ми хареса е крайно занемареното състояние на всички бусове, които видях с тази модификация. Явно се карат и от такива хора. После откъде идват легенди за греене и т.н., което е естествено, след като поддържаш един автомобил толкова мърляво и безхаберно и така дълги години.

Аз много харесавам 2.5 дизела на Ауди (петака). За мен това е последният хубав дизел на VAG (по моите разбирания, вкусове и нужди). 102 коня си става отвсякъде. 151 коня е прекрасен, но както писаха колегите по-горе е и на по-висока цена.

V6 бензин е приятен за каране двигател, много е вероятно окончателната сметка за разход и текущи разходи по този двигател ако е на газ да е по-добра от при дизелите, при една и съща цена на екземплярите. Все пак е от значение дали ще се вземе бензинов бус за 6 евро или дизелов (който е твърде вероятно да е с по-голям пробег) за 10 евро. Ако въпросът е за бензинов двигател - аз бих избрал този мотор. Единствено не намерих да пробвам модификацията с 200кс на този двигател. Казват, че бусчето наистина върви. ;-)

Противно на много колеги тук, чието мнение уважавам и приемам - аз съм против mTDI конверсии/ доработки на дизелите на VAG. Но това е дълга и отделна тема. Надявам се да съм бил полезен.

haemoglobin написа:... Другото от което се притеснявам е,че повечето автомобили нов внос маи ги карат леко така удряни и уж замаскирани, та се замислих дали да не търся някъв начин да си я докарам сам отвън,което няма да е лесна операция
Това са стандарни аномалии за България. Няма как един хубав Мултиван 151 коня в Германия да е 10+ евро а тук да е 11-14 хиляди лева... Цените за втора употреба автомобили тук в България са по-ниски единствено за автомобили, купени като нови в България.

Потребителски аватар
Yaro
Автомобил: TLC HDJ80
Двигател: 1HD-FT

Мнениеот Yaro » Пет 16 яну 2015 9:44

Повтаря се с публикацията по-горе (за триене).

BURKAN
Вечен БАН
Автомобил: VW T3 1.6 D AUDI A6 2.5TDI
Двигател:

Мнениеот BURKAN » Нед 18 яну 2015 0:29

Търси след 95 година, защото преди това много ръждясват.

Върни се в “T4, T5 и T6”