Здравейте колеги! Преди някой да ме е нахранил, че има много изписано по форума, ще кажа, че съм прочел всичките теми и не само от нашия форум.
Проблема ми е следния - първо купувам после мисля за детайлите. Та заради избил заден десен говорител се надъхах да сменя цялото озвучаване в Пасата.
Взех си следните комплекти високоговорители:
1. За предните врати -> http://www.avitel-bg.com/hertz-esk-165l-5_2-way_compo
2. За задните врати -> http://www.avitel-bg.com/hertz-hv-165l
Сега, за предните нямам чуденки, защото са си двукомпонентна система и си имат кросоувър за мидбаса и пищялката. Проблема ми е свързан със задните два говорителя, за които производителя дава честотен диапазон 40Hz - 5000Hz. Не съм добър с електротехниката, електрониката и прочее, затова имам нужда от точен съвет как да подкарам задните врати с новите мидбаси. Знам, че трябва да сложа филтри, които да отрежат от сигнала честотите над 5000Hz, даже си мисля да отрежа и по-ниско, примерно до 3500Hz. Дайте ми предложение за добър филтър, който да ми свърши чудесна работа. Също така за заводската пищялка, която ще си ползвам, при нея какво се случва. Мисля, че фабрично нейния филтър е вграден в заводския нискочестотен говорител, който вече не е в играта. Също, има ли вариант да свържа новите тела без да режа фабричната инсталация (кабелите да си останат непокътнати) ?
Пропуснах да кажа, че всичко ще се храни за момента от Pioneer 4x50W DEH серията, стар е, но не мисля, че точния модел има значение за филтрите и т.н.
Благодаря за вниманието !

Въпроси относно смяна на високоговорители на Пасат Б5.
- bangobango
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Re: Въпроси относно смяна на високоговорители на Пасат Б5.
Изглежда, че това е най-сложния проблем, който е поставян във форума :)
Нека тогава задам следния въпрос....като избирам от тези готови двулентови или трилентови филтри, които се предлагат, как да разбирам параметрите, които се дават? Например, за един конкретен трилентов филтър пише: честоти на срязване 500Hz и 4500Hz . Значи да го разбирам, че за вуфера е определена горна граница 500Hz , а за пищялките е определена долна граница 4500Hz , така ли ? Следователно за средните остава интервала м/у 500 и 4500Hz ? Те това, ако разбера директно ще си поръчам въпросните филтри и готово.
Нека тогава задам следния въпрос....като избирам от тези готови двулентови или трилентови филтри, които се предлагат, как да разбирам параметрите, които се дават? Например, за един конкретен трилентов филтър пише: честоти на срязване 500Hz и 4500Hz . Значи да го разбирам, че за вуфера е определена горна граница 500Hz , а за пищялките е определена долна граница 4500Hz , така ли ? Следователно за средните остава интервала м/у 500 и 4500Hz ? Те това, ако разбера директно ще си поръчам въпросните филтри и готово.
-
- Двигател: AFN 1997
Re: Passat B5 и B5.5-тунинг,подобрения,ремонти
За филтъра не знам, не съм компетентен... Но това, което знам е, че пищялката си има кондензатор, който е запоен за нея. Тоест за нея не ти трябва филтър.
А пазенето на заводската инсталация може да стане като си хванеш стария говорител, вземеш (отрежеш) му буксата по някакъв начин и за нея си запоиш кабелите към мидбаса.
МНОГО ВАЖНО!!!
В момента не ти работят пищялките отзад (до колкото разбрах става въпрос за отзад), понеже в мидбаса се прави връзката между радиото и високочестотните говорители. За да ги подкараш ще трябва да снаждаш...
Друг вариант (малко хамалски и не много надежден) е просто да натикаш по още един кабел към заводските в буксата (да стане като компютърен молекс
Тоест буксата да не се включва никъде, а от нея да излизат 8 вместо 4 кабела... Само че тоя вариант не е най-сигурния откъм качество на "снадката" понеже от някоя дупка може и да излезе някой кабел и тогава идват едни псувнииии...
А пазенето на заводската инсталация може да стане като си хванеш стария говорител, вземеш (отрежеш) му буксата по някакъв начин и за нея си запоиш кабелите към мидбаса.
МНОГО ВАЖНО!!!
В момента не ти работят пищялките отзад (до колкото разбрах става въпрос за отзад), понеже в мидбаса се прави връзката между радиото и високочестотните говорители. За да ги подкараш ще трябва да снаждаш...
Друг вариант (малко хамалски и не много надежден) е просто да натикаш по още един кабел към заводските в буксата (да стане като компютърен молекс
Тоест буксата да не се включва никъде, а от нея да излизат 8 вместо 4 кабела... Само че тоя вариант не е най-сигурния откъм качество на "снадката" понеже от някоя дупка може и да излезе някой кабел и тогава идват едни псувнииии...

- bangobango
- Двигател: AFN
Re: Въпроси относно смяна на високоговорители на Пасат Б5.
Благодаря, колега !
Поразрових се и попаднах на готови букси специално за нашия модел, става дума за женската букса, която е замонолитена за фабричния нискочестотен говорител. Ще стане идеално с нея, защото така сигнала ще се върне към пищялката както е фабрично. Относно филтрите (кросоувър), вече поръчах два броя трилентови с честоти 750Hz и 5кHz. Това е за да подкарам системата по-скоро, а в последствие ще си направя мои филтри, които да са ми според вкуса.
Поразрових се и попаднах на готови букси специално за нашия модел, става дума за женската букса, която е замонолитена за фабричния нискочестотен говорител. Ще стане идеално с нея, защото така сигнала ще се върне към пищялката както е фабрично. Относно филтрите (кросоувър), вече поръчах два броя трилентови с честоти 750Hz и 5кHz. Това е за да подкарам системата по-скоро, а в последствие ще си направя мои филтри, които да са ми според вкуса.
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”