Количеството живак в термометрите за домашна употреба е безопасно.
П.П. На живака са му отровни изпаренията.
Счупих скапания термометър.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Счупих скапания термометър.
Не се шашкаите като счупите живачен термометър. Живака се изпарява при температура около 20 по Целзий ( така поне ми казаха специалисти от ХИ ) . Ако разливането е на нещо което може да се изнесе навън наи -добре. Просто го изнесете внимателно и изтърсете ,оставете килима или там каквото е да стои навън поне няколко дни ,НО температурата трябва да е над 20 градуса ,за да стане изпарението . Ако нямате тази възможност тогава почистете механично топченцата доколкото е възможно .След това отворете прозорците и вратите и дръжте отворено пак няколко дни но нека температурата в стаята да е висока ( над 20 градуса ) .Лятото няма проблем но зимата ще трябва да топлите и проветрявате многократно. Така живака се изпарява и проветрявайки го извеждаме навън .
Ако искаш да си в пълна безопасност, това е поведението:
Иначе без паника, няма драма-това показва практиката. Стига само и влажен парцал+ "веро" и хубаво чистене
Малките капки живак най-добре се почистват с лейкопласт, влажна тоалетна хартия или дъвка. Събраният живак и счупеният термометър се поставят в стъклен затворен съд. Трябва да се залеят със сяра на прах от аптеката или манганов разтвор. Живакът реагира със сярата и образува живачен сулфид, който не е толкова вреден. След това може да се изхвърлят.
Мястото, върху което е бил разсипан живакът се посипва със сяра или брашно. След това се измита внимателно, а събраното се поставя отново в затворен съд. После измийте мястото с воден разтвор на сода и сапун или с разтвор на манган.
Иначе без паника, няма драма-това показва практиката. Стига само и влажен парцал+ "веро" и хубаво чистене
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Питал съм преди време в темата, но тъй като няма отговор, ще попитам пак: Някой знае ли къде се предават старите медицински живачни термометри ? Не искам да го изхвърля в кофата и да мисля дали някой клошар няма да се гътне. Имам два броя вкъщи и ми се ще да ги разкарам имайки предвид колко са опасни. Ако някой предложи и качествена алтернатива (електронен, спиртен и т.н.) на нормална цена ще бъде добре.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Хмм опасни че какво не е опасно на днешно време
Един случай от детството със по малката ми сестра нямаме кво да правим и аз ще и показвам как мерят температурата по филмите със термометри които се поставят в устата.Да ама имаме само живачен и аз го лапвам ама нещо не съм преценил силата на захапка и го отхапах (ооо колко съм прост
).И понеже съм чувал че дават за очистване на отрови активен въглен взехме въглен от печката (нямам думи просто
) и дан го ръфаме така си направихме коктейл със пасатора,сестра ми участваше щото да е солидарна с мене
И както и да е още мърдам тя също не се вживявайте много
То тва само за бисерите ама 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Каспър написа:Питал съм преди време в темата, но тъй като няма отговор, ще попитам пак: Някой знае ли къде се предават старите медицински живачни термометри ? Не искам да го изхвърля в кофата и да мисля дали някой клошар няма да се гътне. Имам два броя вкъщи и ми се ще да ги разкарам имайки предвид колко са опасни. Ако някой предложи и качествена алтернатива (електронен, спиртен и т.н.) на нормална цена ще бъде добре.
Изпрати ми ги по Еконт за твоя сметка и ми преведи по 25 лв на парче, ще ти дам сметката на лични. Аз имам грижата за утилизацията им.
fox_vt написа:Хмм опасни че какво не е опасно на днешно времеЕдин случай от детството със по малката ми сестра нямаме кво да правим и аз ще и показвам как мерят температурата по филмите със термометри които се поставят в устата.Да ама имаме само живачен и аз го лапвам ама нещо не съм преценил силата на захапка и го отхапах (ооо колко съм прост
).И понеже съм чувал че дават за очистване на отрови активен въглен взехме въглен от печката (нямам думи просто
) и дан го ръфаме така си направихме коктейл със пасатора,сестра ми участваше щото да е солидарна с мене
И както и да е още мърдам тя също не се вживявайте много
![]()
То тва само за бисерите ама
Евала, баце, голем си

- lucky7o
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И аз да попитам тук. Вчера извадих от един шкаф някаква тръба, хич и не знам от какво, но в двата края със стъклена част в, която има живак. та едната страна беше счупена, кой знае от кога си е така и живака е изтекъл. Изтекъл, ама си беше там де. Та с метла го събрах в лопатата, то си стана едно голямо търкалящо се топче. Изхвърлих го на вън в едно бурканче. Въпроса е трябва ли да правя нещо друго, да соля да ръся, да бърша и т.н. Беше на доста малки топчета, но като го събирах с метлата като се допираха топчетата едно в друго в крайна сметка стана едно голямо, което изхвърлих.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Огледай пак за забравено "топченце" живак и това е то.Опасни са аерозолните му съединения които могат да бъдат вдишани.Неутрализира се със посипване на сяра,с метлата пак става.Кипи при над 350 градуса и може да бъдеш сигурен че не те грози опасност от вдишване,тъй като при тази температура ще имаш съвсем други проблеми.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Живакът се изпарява и при стайна температура. Като се посипе със сяра се образува живачен сулфид, който е още по отровен, но поне не е летлив и е по-трудно да бъде вдишан.
В стаята, в която съм в момента последно счупих термометър преди 5 години и живака отиде в мокета. Ръсих сяра, прохасмукачки, глупости, ама вероятно повечето още си стои.
Самото изпарение е много бавно, имам амалгамирани златинки, стоят си ми от около две години. Нарочно съм ги оставял на слънце през лятото, ама пак си остават бели.
Пробвал съм такива златинки още на реката да ги нагрея със запалка - веднага пожълтяват.
В стаята, в която съм в момента последно счупих термометър преди 5 години и живака отиде в мокета. Ръсих сяра, прохасмукачки, глупости, ама вероятно повечето още си стои.
Самото изпарение е много бавно, имам амалгамирани златинки, стоят си ми от около две години. Нарочно съм ги оставял на слънце през лятото, ама пак си остават бели.
Пробвал съм такива златинки още на реката да ги нагрея със запалка - веднага пожълтяват.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
след сярата задължително препикайте няколко пъти мястото....за да заличите окончателно щетите....
- Miteto
- Автомобил: Фейтън
- Двигател:
Счупих скапания термометър.
Живак се предава в АПТЕКИТЕ, ако някой ти иска 25 лева, за да ти предаде счупен термометър, значи е от "тарикатите". Щерката счупи преди няколко месеца и го предадох в едни найлони торби вестници, жената не ме върна, а го взе. Никога с прахосмукачка - силната въздушна струя го разпръсква, а и все остава някъде по прахосмукачката.
Това ми е печален пример за хората, които казват "Абе нема страшно":
Срещам съседката и я питам какво прави сина й:
- Оо той ми умря. Не мога да си го обясна - Здрав,прав като бик, по едно кило ракия пиеше секи ден, става и нищо му нема и изведнъж умря от цироза, туберколоза и т.н. Как така не можах да разбера.
Живакът и оловото са токсични метали. Няма нетоксични нива и концентрации. Особено за оловото има видео на Nat Geo - A grave threat lead poisoning. Но не мога да го намеря из нета пълното видео. Излиза ми само трейлър минута и 9. Задължително е да се гледа и много интересно.
Ето го най-сетне Cosmos A Spacetime Odyssey Episode 7 The Clean Room
Сега видях, че темата е от средновековието, но пък е полезна.
Това ми е печален пример за хората, които казват "Абе нема страшно":
Срещам съседката и я питам какво прави сина й:
- Оо той ми умря. Не мога да си го обясна - Здрав,прав като бик, по едно кило ракия пиеше секи ден, става и нищо му нема и изведнъж умря от цироза, туберколоза и т.н. Как така не можах да разбера.
Живакът и оловото са токсични метали. Няма нетоксични нива и концентрации. Особено за оловото има видео на Nat Geo - A grave threat lead poisoning. Но не мога да го намеря из нета пълното видео. Излиза ми само трейлър минута и 9. Задължително е да се гледа и много интересно.
Ето го най-сетне Cosmos A Spacetime Odyssey Episode 7 The Clean Room
Сега видях, че темата е от средновековието, но пък е полезна.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”