Оранжев диод 10мм 12V
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Оранжев диод 10мм 12V
Колеги никъде не мога да намеря такъв диод, който да работи на 12волта. Моля някой ако знае от къде мога да се сдобия с подобно нещо нека ме насочи, защото вече съм отчаян.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Re: Оранжев диод 10мм 12V
За светодиод ли питаш?
Не са някаква рядкост.Провери ли в Конрад,Комет,KSP,Пулсатор ......?Ако си питал за 12 волтов е нормално да са ти казали,че нямат!

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Диодите работят на напрежения около 2-3V. Зависи от диода. Технологично, няма диод, който да работи директно на 12V.Трябва гасящ/товарен/баластен резистор. През него се реализира пад на напрежение. За 12V една стойност от 470Ома/1Ват резистор би трябвало да е предостатъчна. И да сложиш 1Килоом светимостта няма да намалее колосално. Зависи за какво го искаш.
Като се смята резистор, по цвета на диода приблизително може да се познае типа му, а от там конкретният пад за диода. Аз винаги работя по презумпцията за напрежение с минималната граница на пад на напрежение. Така пазиш диода от загряване, което му скъсява живота сериозно.
Като се смята резистор, по цвета на диода приблизително може да се познае типа му, а от там конкретният пад за диода. Аз винаги работя по презумпцията за напрежение с минималната граница на пад на напрежение. Така пазиш диода от загряване, което му скъсява живота сериозно.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Светодиод какъвто цвят искаш и последователно на него резистор 470 или 510 Ohm с мощност 0.5W.
Можеш да си сметнеш сам каква стойност ти трябва R= U/I=(14-U_led)/I_led= 12/I_led
--> U_led - напрежение върху диода в права посока (около 2V червен/жълт и около 4V за син/бял)
I_led - номинален ток на диода, около 0.03А
мощността на резистора е около 0.5W в този диапазон на тока.
спазвай задължително поляритета, по-дългия пин на светодиода е (+). И все пак си вземи 2-3 LED-a за проби и "оживяване"
на "схемата" .
ПП Пляктора ме е изпреварил
ПП2 О.5W е напълно достатъчно. Има едни високотемпературни резистори, те са 0.6W, а са в корпус като 0.25W, едни зелени на цвят са обикновено. 1W е с много голям габарит, а и няма смисъл.
Можеш да си сметнеш сам каква стойност ти трябва R= U/I=(14-U_led)/I_led= 12/I_led
--> U_led - напрежение върху диода в права посока (около 2V червен/жълт и около 4V за син/бял)
I_led - номинален ток на диода, около 0.03А
мощността на резистора е около 0.5W в този диапазон на тока.
спазвай задължително поляритета, по-дългия пин на светодиода е (+). И все пак си вземи 2-3 LED-a за проби и "оживяване"

ПП Пляктора ме е изпреварил

ПП2 О.5W е напълно достатъчно. Има едни високотемпературни резистори, те са 0.6W, а са в корпус като 0.25W, едни зелени на цвят са обикновено. 1W е с много голям габарит, а и няма смисъл.
Последна промяна от milmar на Съб 21 фев 2015 13:38, променено общо 1 път.
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Такъв диод имам, който си работи на 12в въпроса е, че ми трябва още един. Този дойде от щатите с едни сайдмаркери, но в единия влизаше вода и му изгниха крачетата.
- milmar
Добре, и аз имам такива, вградени в едни бутони за интерком, и какво
?
Ако си намериш по извесните магазини, ОК, ако не- направи каквото ти написахме.
Даже тези моите "нямат поляритет" накъдето си искаш ги включваш и светят. Имат си вътре вградено, каквото им трябва, затова
!

Ако си намериш по извесните магазини, ОК, ако не- направи каквото ти написахме.
Даже тези моите "нямат поляритет" накъдето си искаш ги включваш и светят. Имат си вътре вградено, каквото им трябва, затова

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа:ПП2 О.5W е напълно достатъчно. Има едни високотемпературни резистори, те са 0.6W, а са в корпус като 0.25W, едни зелени на цвят са обикновено. 1W е с много голям габарит, а и няма смисъл.
Като си правих зарядното за акумулатор от старо такова българско и махнах платката, на която има и 220V(и глим лапмите), сложих за индикатор бял светодиод и резистор със стойност 1Килоом/1W, напрежението е между 16 и 14V, в зависимост от натоварването. Ако има резистори от 1W и има място, няма значение какво ще сложи. Аз съм се презапасил, а и такива руски МЛТ-та имах.
п.п Имам 2 зарядни и нито един читав акумулатор.

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
инжектопляктор написа:Ако има резистори от 1W и има място, няма значение какво ще сложи. Аз съм се презапасил, а и такива руски МЛТ-та имах.
пак философстващ ! milmar е писал ,че 0,5 Вт е достатъчно, защо подвеждат хората.
Аз като има и 2; 5 и10 Вт /жични ПЕВ и ПЕВР /нямам руска клавиатура / да сложа 10 Вт ли по твеоярта логика /всичко друго да изгори, но резистора да остане като паметник.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Хора не подвеждам, защото не говоря неистини. Моята логика е - к'вото има под ръка - става, стига да е минимум 1/2W. А после съм обяснил как съм направил нещата за мене си в една моя схемичка. Какъвто и резистор да се сложи над 1/2W и над определеното съпротивление - все тая. Ватовете са максимално количество превърната енергия в топлина.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
инжектопляктор написа: Технологично, няма диод, който да работи директно на 12V.
Аз съм купувал по нета такива по 2,3 и 5мм за колата,да замествам лампичките тук-там,а и за аларата се наложи да сменям мигащия светодиод.Точно 10мм.тук няма на 12в,но има 3,5 и 8 мм,може да обмислиш кое как.И с цвета ще ти е трудно май,ако е важно.
http://tpetrov.com/search.php?s=led%205mm%2012v
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4+8mm+%D1%81%D0%B8%D0%BD+12V
пп.Може да се даде заявка за 10мм на 12в,но са само мигащи-зелен,червен и жълт.Сега ги питах.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
RoadRunner написа:Колеги никъде не мога да намеря такъв диод, който да работи на 12волта.
Мога да ти подаря жълт ф 6мм , запояваш 1 резистор последователно от 680 ома нагоре /0,25Вт. Раб ток е 20 мА.? 2-3-5 бр ./
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Iezekil написа:...може да обмислиш кое как.И с цвета ще ти е трудно май,ако е важно.
Светодиодите са диоди с PN преход, като се отпушват на близки напрежения с тези на нормалните диоди, а пък работните са в границата на 1.2-4.0V. Цветът, както и напреженията зависят от полупроводниците, използвани за PN прехода. Това, което даваш не са обикновени светодиоди. Има светодиоди с интегриран резистор за определено напрежение, както има и диоди с повече с повече от 1 чип в корпуса им.
Това, което даваш е чудо на микроелектрониката и миниатюризацията, нищо друго. Следователно няма какво да обмислям.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Обмислянето беше към автора,дали да вкара 2 диода в дупката,или да сложи един и да я изпуши,или пък 3брх3мм,или един 10мм мигащ.
А ти какво точно казваш така гръмко,че няма технология,а аз показвам просто чудо?Еми кво значение има,важното е да се свърши работата пък било то и с чудо.
А ти какво точно казваш така гръмко,че няма технология,а аз показвам просто чудо?Еми кво значение има,важното е да се свърши работата пък било то и с чудо.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Пак ще кажа - няма такава технология диод, който сам по себе си без никакви ограничаващи резистори да може да се включи директно към 12V. Има диоди с интегриран резистор, макар и редки. Ако ми кажеш, че мога директно да пържа PN прехода на 12V - разбирам.
ОК, има диоди с вграден резистор. Обаче щом трябва да се поръчват от различни места, явно е по-добре и лесно да се ползват обикновени с външен резистор, като тогава ако диодът изгори - резисторът си остава.
Ако авторът иска да сложи точно такъв диод и му се поръчва - евала. Дал си му място от къде да си поръча. Браво.
ОК, има диоди с вграден резистор. Обаче щом трябва да се поръчват от различни места, явно е по-добре и лесно да се ползват обикновени с външен резистор, като тогава ако диодът изгори - резисторът си остава.
Ако авторът иска да сложи точно такъв диод и му се поръчва - евала. Дал си му място от къде да си поръча. Браво.

- milmar
инжектопляктор написа:Пак ще кажа - няма такава технология диод, който сам по себе си без никакви ограничаващи резистори ...
В по-горните мнения не беше ли писано по въпроса, не се ли изясни вече? Защо е нужно да се повтаря едно и също, защото не се чете

Изненадан съм, че вече има на толкова места светодиоди пригодени за 12V, да си взема колегата и толкова.
То пък една страшна нанотехнология - да се вгради в кристала на LED-а резистор и (или) 4-5 транзистора за да мига примерно

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”