шаран 2003г 1.9 115/116 печката включва но не изключва

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
merc.2000
Автомобил:
Двигател:

шаран 2003г 1.9 115/116 печката включва но не изключва

Мнениеот merc.2000 » Съб 21 фев 2015 22:02

Здравейте: Имам проблем с печката на шаран 2003г 1.9 115/116 коня печката вклучва но не изклучва.Можели да ми помогнете!

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Re: шаран 2003г 1.9 115/116 печката включва но не изключва

Мнениеот mccoy » Вто 24 фев 2015 1:03

Печката остава да работи още няколко минути след като двигателя бъде загассен

estilian
Автомобил: VW Sharan 1.9 TDi 2002g Automatic
Двигател: VIN- WVWZZZ7MZ3V042701

Мнениеот estilian » Пон 23 мар 2015 15:18

Здравейте, от около седмица съм собственик на Sharan 1.9 TDi 116к.с. 2002г. и имам същият проблем, за който колегата mccoy говори - като запаля колата печката се пали също, но остава да работи до изключването на двигателя. През уикенда пътувах от София до Пловдив и през цялото време печката е въртяла, независимо, че двигателят беше топъл. Нямам проблем с термостата, температурата и на охладителната и на маслото бяха на оптимална работна почти веднага след тръгването. Подозирам, че има някакъв датчик, който би трябвало да изключва тази печка, но не знам къде и какво да търся. Закачах колата на диагностика - няма записани грешки.

Отделно от това имам и таймер за включване на печката в определени часове, който се намира вляво от волана на нивото на ключа за фаровете - проверих да няма нещо настроено оттам, но уж всичко е точно.

Ще съм благодарен, ако някой даде идея как да се оправи или насока при кого да я закарам, защото в момента заради това ми вдига осезаемо разхода на гориво... печката се запали дори и днес, независимо, че температурата беше над 15 градуса навън и пак работи през целия път из София - близо 1 час из задръствания...

За това, че има проблем, съдя и по факта, че колата дава относително висок разход и на градско, и на извънградско, а самият двигател мърка като коте. Закачах го на диагностика - няма никакви грешки, държи добри обороти, всичко си му е бижу, но на магистралата го засичах - с темпомат застопорен на 130км/ч ми дава моментен разход 10.5/100, среден в града на база около 100км. в София ми даде около 10/100, извънградско само магистрала до Пловдив - 9.8/100, извънградско по първостепенен път без трафик и много кротко каране - 8.5/100... Подозирам, че проблемът идва от печката. Дали съм прав обаче?

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пон 23 мар 2015 22:33

estilian написа:...... имам същият проблем, за който колегата mccoy говори - ......

Това за което говоря не е проблем , печката така работи.

За да запали трябва да са налични следните условия:
-външна температура под 10 градуса (приблизително) -от собствен датчик - намира се под чистачките
-температура на антифриза под 65 гр. -от собствен датчик - намира се в самата печка
-двигателя да е запален
-да не свети лампата за резерв на горивото
-печката да е изправна
За да изключи след като е запалила:
-външна температура над 13 градуса (приблизително) или
-температура на антифриза над 80гр. (приблизително) или
-да се загаси двидателя

След като печката получи сигнал за изключване минава в режим на продихване и затова се чува ,че бръмчи още няколко минути
Датчика за външна температура е би-метална пластина и има доста голям хистерезис и е възможно да има отклонение от 3-4градуса.
Датчика за температура на антифриза се намира на входа на печката, той е термо-съпротивление ,доста точен и чувствителен
поради дългия тръбен път може да дава доста голяма разлика с температурата на двигателя.

estilian
Автомобил: VW Sharan 1.9 TDi 2002g Automatic
Двигател: VIN- WVWZZZ7MZ3V042701

Мнениеот estilian » Чет 26 мар 2015 0:14

Моя е грешката, като съм цитирал. Нямах предвид колегата mccoy, а това, което merc.2000 е написал.

Въпреки това - благодаря ти за информацията относно това как работи печката. Това, което си написал, отново потвърждава теорията ми, че има някакъв проблем, тъй като печката винаги на 100% от случаите без изключение, без значение от външната температурата или температурата на охладителната система - работи щом двигателят работи... Може да продължи с часове, може навън да в 25 градуса, а охладителната да кипи, докато и двата вентилатора на радиатора въртят - печката си работи.

Вчера връзвах VAG-COM за диагностика да видя къде какво ще излезе. На печката имаше една грешка, която след като изтрих повече не се появи, но уви - не ми реши проблемът с постоянната й работа. Ето какво излезе:
Address 18: Aux. Heat Labels: 7M3-815-071.clb
Part No: 7M3 815 071 D
Component: HEIZG. B/D5W 0001
VCID: 3169F34FFBDC81962BD-5072

1 Fault Found:
01407 - Flame Extinguished
35-00 - -

Въпросът ми е - имате ли представа на какво може да се дължи този проблем? Каква може да е причината печката на колата да работи постоянно и как бих могъл да го оправя? Засега единственото решение, което съм намерил, е да й сваля бушона... но това не ми решава проблема :)
Предварително благодаря за съдействието колеги.

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”