Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник

Мнениеот Uneek » Вто 24 фев 2015 20:53

Здравейте колеги,

Искам да попитам, колко минимално тънък може да е кабел за осветление... Ще захранвам 6 ватови лед крушки. Причината да питам е, че имам една стара лампа, която беше на 12 волта и искам да и ползвам тялото и преправя на 220. Тъпото е че кабелчетата трябва да минат в едни тънки тръбички и затова искам да ги сменя - обаче 2*0.5 ми идва дебел и не иска да се набута в тръбичките.. Може ли да се сложи *0.25 или идва опасно :redface

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник

Мнениеот mely » Вто 24 фев 2015 21:00

Ако изхождаш от правилото квадрат на киловат...смятай.../правилото не е точно с 1 м2 кабел може да се захрани консуматор повече от киловат/

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 24 фев 2015 21:11

Няма проблем и с 0,25 мм2 да го направиш.Щом е само за 6 вата и то при 220 волта.Всички полилеи са с 0,5 мм2 и ламби до 40 вата на 220 волта така че ресурс има.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 24 фев 2015 21:17

Светодиодите не работят на 220V!!!

В случая не може да прилага това правило колегата, защото то е валидно (до някъде) при определено напрежение, в случая - 220V.
За сечението на проводника е важно да се знае силата на тока, т.е.- амперите.
При 220V плътността на тока за 6W е нищожна.
Но ако напрежението е, да кажем, 3V то за да се получат 6W означава, че през проводника трябва да протече около 2А ток (в случая -точно 2А).
Да кажа само, че при истински 6W от Cree светодиод, на по-малко от 2 метра ще хващате тен много бързо! Ползвайте подходящ слънцезащитен крем! :Mr Green Fun
Като заключение мисля, че спокойно можете да ползвате проводник 2х0.35. Не вярвам да има проблеми от типа на греене на кабела. По-скоро проблема може да е с механичната му якост :rolleyes

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 24 фев 2015 21:25

"Ще захранвам 6 ватови лед крушки" ама колко какви....

Uneek

Мнениеот Uneek » Вто 24 фев 2015 21:41

Крушките са 6 броя осрам Е14, 6 вата консумация / 40 вата еквивалент... Всяка крушка ще си е с отделен кабел, няма 1 кабел да захранва 6 крушки... Кабела трябва да се набута в тези тръбички, снимах една за да има малко яснота, отвора е около 3,5 милиметра.
Прикачени файлове
DSC_07941.jpg

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 24 фев 2015 22:12

Според мен...слагай най-дебелата жица която можеш да прокараш през тръбата за да ти е мирна главата :th_up
Така като гледам ще видиш зор с прокарването. Наскоро правих тая операция на един полилей с подобни тръбички :banghead

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 24 фев 2015 22:23

Сечението на проводника се определя от предпазителя, а не от консуматора :exclaim
В случая е важна и изолацията, предполагам, че новият кабел не влиза заради дебелата изолация, а не заради самите проводящи жила.
Ако не знаеш какво правиш (а съдейки по въпроса ти - явно не знаеш) преправянето може да е много опасно.

Uneek

Мнениеот Uneek » Вто 24 фев 2015 22:39

Затова първо питам, не мисля да правя глупости. Наистина кабела не влиза заради изолацията. Иначе до преди години когато лампата работеше на 12 волта беше с много тънки жички, които бяха и нагорели близо до фасунгите, за което ги и изхвърлих - беше с 20 ватови крушки G4, които развиваха яко топлина. Та въпроса ми е, дали има читав кабел 2*0.25 с хубава изолация. Днес обикалях магазините в града и навсякъде най-малкото което имаха беше 0.5.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 24 фев 2015 22:57

Аз 220 волтов кабел под 0,5мм2 не съм виждал. Дори да намериш той пак ще е с дебела изолация и едва ли ще има забележима разлика във външния размер.
Не ми стана ясно кви са тези диоди и не може ли да се сложат за по-ниско напрежение.
Дори на тези диоди да пише 220В вътре имат захранване, което може да се отдели и през тръбичките пак да си минава ниско и безопасно напрежение. А сигурно има и 12 волтов еквивалент.
Я пусни няколко снимки на диодите.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 24 фев 2015 23:10

ktamen написа:...
В случая е важна и изолацията...

Именно!
6W на 220V (30mA) изисква нищожно сечение, сметнато по плътност на тока, но в случая изолацията е по-важна. Не може да сложиш телефонен кабел или от USB, макар че проблем с тока няма да има, но ще пробие и ще окъси заради напрежението. А може и по-лошо да се случи.
Според мен, тези металните тръбички ги ползвай само на 12V.

Последна промяна от milmar на Вто 24 фев 2015 23:27, променено общо 1 път.

Uneek

Мнениеот Uneek » Вто 24 фев 2015 23:15

Точно заради металните тръби пуснах темата, защото ме притесняват... Иначе крушките както по-горе писах са обикновени ЛЕД крушки Е14, не са диоди. Ще се откажа, заради дебелината няма как да стане с читав кабел :neutral

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 24 фев 2015 23:21

Те са си с диоди (LED) и реално работят на ниско напрежение. Вътре в цокъла на лампата има вградено преобразувателче от 220V на колкото е нужно, обикновено 10-12V, но може и да 3.7-4V или различно, зависи как са групирани LED-овете.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 25 фев 2015 11:43

radotom написа:Светодиодите не работят на 220V!!!

В случая не може да прилага това правило колегата, защото то е валидно (до някъде) при определено напрежение, в случая - 220V.
За сечението на проводника е важно да се знае силата на тока, т.е.- амперите.
При 220V плътността на тока за 6W е нищожна.
Но ако напрежението е, да кажем, 3V то за да се получат 6W означава, че през проводника трябва да протече около 2А ток (в случая -точно 2А).
Да кажа само, че при истински 6W от Cree светодиод, на по-малко от 2 метра ще хващате тен много бързо! Ползвайте подходящ слънцезащитен крем! :Mr Green Fun
Като заключение мисля, че спокойно можете да ползвате проводник 2х0.35. Не вярвам да има проблеми от типа на греене на кабела. По-скоро проблема може да е с механичната му якост :rolleyes

Ползвам насочена лампа PHILIPS 6W на бюрото на което се дзверя по цял ден, ми може и по-добре примерно 10W, но върши работа.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 25 фев 2015 12:20

Аз ползвам луминсцентни (енергоспестяващи) лампи и LED. Не съм убеден, че LED е добро за домашно или работно осветление. Освен това не съм убеден, че съотношението lm/W било в полза на LED ( в сравнение с луминесцентна лампа), както твърдят LED-производителите.
Съвсем друг е въпросът около това, че бял LED няма, и че масовите "бели" LED също са тип луминесцентни лампи, но на основата на LED :smile ....

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”