Искам да попитам, колко минимално тънък може да е кабел за осветление... Ще захранвам 6 ватови лед крушки. Причината да питам е, че имам една стара лампа, която беше на 12 волта и искам да и ползвам тялото и преправя на 220. Тъпото е че кабелчетата трябва да минат в едни тънки тръбички и затова искам да ги сменя - обаче 2*0.5 ми идва дебел и не иска да се набута в тръбичките.. Може ли да се сложи *0.25 или идва опасно
Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник
-
Uneek
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник
Здравейте колеги,
Искам да попитам, колко минимално тънък може да е кабел за осветление... Ще захранвам 6 ватови лед крушки. Причината да питам е, че имам една стара лампа, която беше на 12 волта и искам да и ползвам тялото и преправя на 220. Тъпото е че кабелчетата трябва да минат в едни тънки тръбички и затова искам да ги сменя - обаче 2*0.5 ми идва дебел и не иска да се набута в тръбичките.. Може ли да се сложи *0.25 или идва опасно
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Re: Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник
Ако изхождаш от правилото квадрат на киловат...смятай.../правилото не е точно с 1 м2 кабел може да се захрани консуматор повече от киловат/
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Няма проблем и с 0,25 мм2 да го направиш.Щом е само за 6 вата и то при 220 волта.Всички полилеи са с 0,5 мм2 и ламби до 40 вата на 220 волта така че ресурс има.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Светодиодите не работят на 220V!!!
В случая не може да прилага това правило колегата, защото то е валидно (до някъде) при определено напрежение, в случая - 220V.
За сечението на проводника е важно да се знае силата на тока, т.е.- амперите.
При 220V плътността на тока за 6W е нищожна.
Но ако напрежението е, да кажем, 3V то за да се получат 6W означава, че през проводника трябва да протече около 2А ток (в случая -точно 2А).
Да кажа само, че при истински 6W от Cree светодиод, на по-малко от 2 метра ще хващате тен много бързо! Ползвайте подходящ слънцезащитен крем!
Като заключение мисля, че спокойно можете да ползвате проводник 2х0.35. Не вярвам да има проблеми от типа на греене на кабела. По-скоро проблема може да е с механичната му якост
В случая не може да прилага това правило колегата, защото то е валидно (до някъде) при определено напрежение, в случая - 220V.
Но ако напрежението е, да кажем, 3V то за да се получат 6W означава, че през проводника трябва да протече около 2А ток (в случая -точно 2А).
Да кажа само, че при истински 6W от Cree светодиод, на по-малко от 2 метра ще хващате тен много бързо! Ползвайте подходящ слънцезащитен крем!
Като заключение мисля, че спокойно можете да ползвате проводник 2х0.35. Не вярвам да има проблеми от типа на греене на кабела. По-скоро проблема може да е с механичната му якост
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
"Ще захранвам 6 ватови лед крушки" ама колко какви....
-
Uneek
Крушките са 6 броя осрам Е14, 6 вата консумация / 40 вата еквивалент... Всяка крушка ще си е с отделен кабел, няма 1 кабел да захранва 6 крушки... Кабела трябва да се набута в тези тръбички, снимах една за да има малко яснота, отвора е около 3,5 милиметра.
- drago_tr
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
Според мен...слагай най-дебелата жица която можеш да прокараш през тръбата за да ти е мирна главата 
Така като гледам ще видиш зор с прокарването. Наскоро правих тая операция на един полилей с подобни тръбички

Така като гледам ще видиш зор с прокарването. Наскоро правих тая операция на един полилей с подобни тръбички

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Сечението на проводника се определя от предпазителя, а не от консуматора
В случая е важна и изолацията, предполагам, че новият кабел не влиза заради дебелата изолация, а не заради самите проводящи жила.
Ако не знаеш какво правиш (а съдейки по въпроса ти - явно не знаеш) преправянето може да е много опасно.
В случая е важна и изолацията, предполагам, че новият кабел не влиза заради дебелата изолация, а не заради самите проводящи жила.
Ако не знаеш какво правиш (а съдейки по въпроса ти - явно не знаеш) преправянето може да е много опасно.
-
Uneek
Затова първо питам, не мисля да правя глупости. Наистина кабела не влиза заради изолацията. Иначе до преди години когато лампата работеше на 12 волта беше с много тънки жички, които бяха и нагорели близо до фасунгите, за което ги и изхвърлих - беше с 20 ватови крушки G4, които развиваха яко топлина. Та въпроса ми е, дали има читав кабел 2*0.25 с хубава изолация. Днес обикалях магазините в града и навсякъде най-малкото което имаха беше 0.5.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Аз 220 волтов кабел под 0,5мм2 не съм виждал. Дори да намериш той пак ще е с дебела изолация и едва ли ще има забележима разлика във външния размер.
Не ми стана ясно кви са тези диоди и не може ли да се сложат за по-ниско напрежение.
Дори на тези диоди да пише 220В вътре имат захранване, което може да се отдели и през тръбичките пак да си минава ниско и безопасно напрежение. А сигурно има и 12 волтов еквивалент.
Я пусни няколко снимки на диодите.
Не ми стана ясно кви са тези диоди и не може ли да се сложат за по-ниско напрежение.
Дори на тези диоди да пише 220В вътре имат захранване, което може да се отдели и през тръбичките пак да си минава ниско и безопасно напрежение. А сигурно има и 12 волтов еквивалент.
Я пусни няколко снимки на диодите.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
ktamen написа:...
В случая е важна и изолацията...
Именно!
6W на 220V (30mA) изисква нищожно сечение, сметнато по плътност на тока, но в случая изолацията е по-важна. Не може да сложиш телефонен кабел или от USB, макар че проблем с тока няма да има, но ще пробие и ще окъси заради напрежението. А може и по-лошо да се случи.
Според мен, тези металните тръбички ги ползвай само на 12V.
Последна промяна от milmar на Вто 24 фев 2015 23:27, променено общо 1 път.
-
Uneek
Точно заради металните тръби пуснах темата, защото ме притесняват... Иначе крушките както по-горе писах са обикновени ЛЕД крушки Е14, не са диоди. Ще се откажа, заради дебелината няма как да стане с читав кабел 
- milmar
Те са си с диоди (LED) и реално работят на ниско напрежение. Вътре в цокъла на лампата има вградено преобразувателче от 220V на колкото е нужно, обикновено 10-12V, но може и да 3.7-4V или различно, зависи как са групирани LED-овете.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
radotom написа:Светодиодите не работят на 220V!!!
Да кажа само, че при истински 6W от Cree светодиод, на по-малко от 2 метра ще хващате тен много бързо! Ползвайте подходящ слънцезащитен крем!![]()
Ползвам насочена лампа PHILIPS 6W на бюрото на което се дзверя по цял ден, ми може и по-добре примерно 10W, но върши работа.
- milmar
Аз ползвам луминсцентни (енергоспестяващи) лампи и LED. Не съм убеден, че LED е добро за домашно или работно осветление. Освен това не съм убеден, че съотношението lm/W било в полза на LED ( в сравнение с луминесцентна лампа), както твърдят LED-производителите.
Съвсем друг е въпросът около това, че бял LED няма, и че масовите "бели" LED също са тип луминесцентни лампи, но на основата на LED
....
Съвсем друг е въпросът около това, че бял LED няма, и че масовите "бели" LED също са тип луминесцентни лампи, но на основата на LED
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”