Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник

Мнениеот kris11 » Сря 25 фев 2015 13:38

ktamen написа:Аз 220 волтов кабел под 0,5мм2 не съм виждал.

:wink
http://www.emka-bg.com/bg/main.php?id=12

http://www.rt-kabel.ru/catalog/mgtf/
oт последния линк имам и 0,1 мм ;0,14 , а някъде и екраниран
МГТФ то е много удобно за работа с ЛЕД ленти и не създава механично усилие в мястото на запояване.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 25 фев 2015 14:41

Разните китайски джаджи най-често са с някви супер тънки жички (примерно новогодишните лампички), ама никак не ми вдъхват увереност. Така, че тънки жици си има за 220В, но е съвсем отделен въпроса дали бих ги препоръчал на някой.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 25 фев 2015 16:25

ktamen написа:Аз 220 волтов кабел под 0,5мм2 не съм виждал.

В наредба No3 има минимално сечение на проводник за осветление, освен на база тока се има предвид и механическата издържливост. За това и няма и по принцип е забранено да се полага по-малко от 1мм2.
kris11 написа:МГТФ то е много удобно за работа с ЛЕД ленти и не създава механично усилие в мястото на запояване.

Иди го търси този МГТФ или нещо друго с тефлонова изолация. И отново има проблеми с механическата издържливост с такива малки сечения.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 25 фев 2015 20:08

инжектопляктор написа:]
Иди го търси този МГТФ или нещо друго с тефлонова изолация. И отново има проблеми с механическата издържливост с такива малки сечения.

Ти в час ли си или пак спамиш ?? Виждал ли си и пипал ли си МГТФ през живота си ??
Това е може би най-великия проводник. Изолацията му не се размеква от поялник, издържа и на много минус градуси . не ми се рови сега/ и е много гъвкав дори при ниска температура.ненапразно се използваше във военни изделия с работна темепратура минус 40 гр С , минус 25 гр.Ц.Изпитвани са в термокамери при Т минус 60 гр / темп. на съхранение/. При тия ниски температури има и леко движение или вибрации .
Имам използвам - нещо против ??
ПМКВГ то се използваше в изделия с работна температура до едва минус 10 гр. защото става дърво.Освен това калайдисаните нишки са твърди.
Относно въпроса ти на лични дали се познаваме - спомни си писанията от рода " Писна ми от това VW" в "Направи сам" форума за пробелмите със стартера и още 1 тема .
Не ми цитирай БДС-та и разпоредби за инсталации от преди новата ера моля те.
Относно писанията ти : http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=36&t=49234
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=36&t=48516
Странно съвпадени - в 2 форума да се появят теми за Венто 2л с газ и то по едно и също време . :screwy :screwy

Много, ама много е трудно да се намери МГТФ в България :screwy , направо е невъзможно дори :
http://www.pentod.com/category/80/teflonovi.html
И от какъв зор да си пуска 1 кв.мм МГТФ за мижава консумация и дължина 30-50 см ? За 30 мА консумация 1 кв .мм даже ще е малко дай да пуснем поне 2кв.мм

Последна промяна от kris11 на Сря 25 фев 2015 20:56, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 25 фев 2015 20:30

Отсъства ми информация за МГТФ с по-големи сечения от 1, също така не си разбрал какво написах. А аз написах, че това е екзотичен проводник, който много трудно ще се намери. Общо взето ти имаш - ползваш. Авторът обаче няма и много трудно ще намери. От там какво излиза - да се похвалим какъв проводник имаме ли? По никакъв начин няма да пусна проводник с единична изолация в тясна метална тръбичка, както го мисли автора. Авторът трябва да го свързва този проводник вероятно с метод, различен от спояване и при изрична забрана да се ползва проводник със сечение по-малко от 1 за осветление.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 25 фев 2015 20:49

автора на темата да си уточни : 6 ватови лед крушки. - тия лед крушки на 12 В ли са или на 220 В. Според цокъла Е14 съдя ,че са на 220 В и тънкия проводник не е проблем.

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Сря 25 фев 2015 23:30

Крушките са на 220 волта, осрамки, взех ги на промоцийка 2 за 1 :icon_lol

Колеги, благодаря на всички за отделеното внимание, научих доста неща, които не знаех, в крайна сметка се отказвам да я преправям тая лампа, ще си купя нова лампа да ми е мирна главата :)
Прикачени файлове
osram.jpg

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 28 фев 2015 18:07

Мале каква сте я подкарали :mhihi отказахте човека.Пак да се повторя всички полилеи със такива тръбички са със кабел 2*0.5 мм2 кви БДС та кви наредби.То че са китайски ментета е ясно.А ако някой се е пробвал да вкара хубав силиконов кабел в такава тръбичка знае за какво става на въпрос.Проблем при слагане на кабел 0,5 мм2 няма или поне няма дотолкова като продаваните нови полилеи.При предпазител 6А за осветление ако е толкова разбира се не се надявайте кабела да издържи а предпазителя да падне при късо.До автора -ако имаш възможност да прекараш кабел 2*0,5мм2 го слагай и не бери грижа за изолацията и т н.Препоръчвам ти да отидеш в магазин за електроматериали и да поискаш силиконов кабел 2*0,5мм2 и ако не ти е дебел вземи от него.Също препоръчително да калайдисаш двата края или да сложиш кабелни накрайници ако имаш клещи (надали )

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 28 фев 2015 20:35

Ами така е, китайски ментак, но там е друго.
Обаче да дадеш на някого съвет, и при натикването жицата да се оголи и офази полилея.... ако човекът е нисичък и сменя ламБите със стол не е проблем, просто ще падне от стола :biggrin . Но ако е висок и теракотът, на който е стъпал е току-що измит :no .
Иначе всеки сам преценява дали може и трябва да направи каквото и да било.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Пон 02 мар 2015 18:34

Е вие много по черногледото тръгнахте :mhihi а от всичко изброено най вероятното е човека да падне от китайската си стълба още преди да е докоснал полилея и да се потроши :Mr Green Fun Така или иначе след монтажа на лампата проверката със фазоуказателя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.Затова препоръчвам и силиконов термоустойчив кабел който е по устойчив на повреждане на изолацията вследствие загряване от хлабава фасунка или клеми.Макар че щом е лед ламба това няма да е проблем.А и лампи не се сменят при включена лампа както и ключа на лампата не трябва да прекъсва нулата а фазата ама това са подробности :mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 02 мар 2015 19:01

У вас може да слагаш квито си искаш кабели, но недей да даваш съвети във форума със съмнителна стойност и неясни последствия :exclaim icon_idea
Проблем със загряване или няма да има, или ако има температурата ще е достатъчна да стопи порцелан.
Аз тука имам едни ламби с ВКШ опроводени и си светят от години, но в никакъв случай не бих препоръчал на никой да използва ВКШ за 220В.

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Пон 02 мар 2015 19:45

Колеги спокойно, жив съм :icon_lol , купих си нова лампа с Е14 фасунги за да си ползвам новите крушки и съм доволен :mhihi Между другото жиците на новата лампа бяха доста тънки откъм изолация - иначе самия проводник си беше дебел, предполагам 0.5, защото лампата я дават да държи 4х40 вата мощност

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 02 мар 2015 20:23

Когато си вземеш аспирин от аптеката сам е опасно самолечение, но когато доктора ти изпише най-силните и вредни антибиотици- навременно и добре обмислено лечение.
Така че китаеца може, но аз не давам подобни съвети.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Пон 02 мар 2015 22:12

Абе хора защо се държите като ощипани госпожици :neutral Вкш кабел :mhihi е той е с двойна изолация.Хайде вие двамцата да ми намерите полилей със кабел с двойна изолация.Хайде вие двамата да натикате във тръбичка с вътрешно фи 4-5 мм кабел с двойна изолация.Какво имате против единичната изолация.Във всяка печка и фурна опроводяването е с единични кабели на температура надвишаваща обикновенна лампа.Стига сте плашили хората.И какво сега човека като си е купил нова лампа с какъв кабел е :a045 Вие изобщо разглобявали ли сте или подменяли инсталацията на полилей :wink

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 02 мар 2015 22:52

Не се опитвай да продаваш краставици на краставичар :exclaim
Всички лампи за 220В, които съм монтирал (стотици лампи) са били с кабел с двойна изолация. Такава лампа с 4мм тръбичка за 220В аз не съм виждал. Сигурно има и такива китайски изпълнения, ама да му мислят китайците.
Печката и фурната не ги сравнявай с полилея, те задължително са заземени (или поне занулени), а повечето лампи не са. Металните луминисцентни лампи са опроводени с единични жички с единична изолация, но металните части на лампата задължително се заземяват.
Ако лампата е излязла от завода за 12В едва ли е предвидено да може да се заземява и преработката и за 220В не е за всеки и понякога е невъзможна не само заради тънките тръбички и дебелите кабели.
Прикачени файлове
02-03-15_2224.jpg

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”