Здравейте! Точно в събота и неделя, когато са затворени банките трябва да се решава как да се вземат пари за жилище. Моля, обяснете на човешки език, каква е разликата между двата кредита!
Преди години, когато теглих аз имаше само ипотечен. Сега за капак има и потребителски, че да стане по-интересно с избора.
ипотечен и жилищен кредит
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: ипотечен и жилищен кредит
Колега, има достатъчно инфо в нета. Информирай се, защото и без това те клатят, евентуално по-малко ако си информиран. С 2 думи- ипотечен- гарантираш с купения имот с тези пари, потребитрелски- гарантираш със заплата обикновено, пенсия, влог....
Ипотечния винаги е с по-ниска лихва заради по-ниския риск
Ипотечния винаги е с по-ниска лихва заради по-ниския риск
- levonik
- Автомобил: T3 Caravele D
- Двигател: CS 1985
Благодаря! Колко ясно си го казал! В нета има много инфо, но няма човешка яснота, за да те изклатят те приспиват, давят в много думи. Благодаря!
Как да ти кажа, хем си прав-хем не. От една страна всичко е написано в 99.9% от случаите- например, оплаква се някой, че му вдигнали лихвата, но това си е заложено в договора... Супер аматьорски пример де, но добре показва, че хората не са чели. А и да си чел, какво, няма да вземеш кредита заради това ли? То при всички е така, разликата е формирането на лихвата, преди време имаше различни методологии, аз знам за две, като освен основния лихвен процент, който е определен от БНБ, има и надбавка, определена от банката. При другия метод беше сбор от 2 лихви, като нито единия не беше в ръцете на банката. Така някои банки се наиграха и не успяха да вдигнат лихвите по кредите, но май вече този подход го спряха.
Далеч не съм специалист в областта, но потребителския кредит за покупка на имот не ти носи почти никакви ползи. Само ако мислиш да ги лъжеш нещо и да не плащаш
. Друг вариант, който често се използва е да се тегли ипотечен + потребителски за покупка на имот, защото при ипотечния ти трябва самоучастие и ако нямаш кинти- теглиш потребителски. Трети вариант е да имаш голяма част от нужните пари и да ти трябва да си доплатиш- тогава също е възможно да дръпнеш потребителски.
Премисли добре вноската/доходите, така че и да ти вдигнат вноската, да не те събори. Аз лично не съм вярвал, но за 1 година ми свалиха 2 пъти лихвата по ипотечния кредит, дори го разбрах случайно като си влязох в банкирането, никой не ме е уведомявал, но не се разсърдих.
Далеч не съм специалист в областта, но потребителския кредит за покупка на имот не ти носи почти никакви ползи. Само ако мислиш да ги лъжеш нещо и да не плащаш

Премисли добре вноската/доходите, така че и да ти вдигнат вноската, да не те събори. Аз лично не съм вярвал, но за 1 година ми свалиха 2 пъти лихвата по ипотечния кредит, дори го разбрах случайно като си влязох в банкирането, никой не ме е уведомявал, но не се разсърдих.
- Re5Pec7
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
Здравей :) Наскоро аз минах по този път. До колкото ми обясниха -
Жилищен кредит - харесваш си жилище, банката го оценява и ти отпуска до 85% от оценката на имота, за да си го купиш. Парите са целеви и не могат да се ползват за нищо друго, освен покупката на точно този имот.
Ипотечен кредит - имаш апартамент, но ти трябват пари - я за нова кола, я за бизнес, я за второ жилище. Ипотекираш сегашното жилище и ти отпускат парите.
В крайна сметка теглих жилищен кредит с 10г. фиксирана лихва. Това ме устройваше най-добре :)
Потребителски кредит за покупка на имот - не! Лихвите са доста по-високи от тези на жилищните и ипотечни кредити :)
Жилищен кредит - харесваш си жилище, банката го оценява и ти отпуска до 85% от оценката на имота, за да си го купиш. Парите са целеви и не могат да се ползват за нищо друго, освен покупката на точно този имот.
Ипотечен кредит - имаш апартамент, но ти трябват пари - я за нова кола, я за бизнес, я за второ жилище. Ипотекираш сегашното жилище и ти отпускат парите.
В крайна сметка теглих жилищен кредит с 10г. фиксирана лихва. Това ме устройваше най-добре :)
Потребителски кредит за покупка на имот - не! Лихвите са доста по-високи от тези на жилищните и ипотечни кредити :)
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Само да обърна внимание за следното - в случаите на избор между няколко банки, коя да се избере.
Аз бих сравнил крайната сума на кредита, която трябва да се изплати за x-години, включително всички такси и допълнителни разходи. Дори някоя банка да дава по-ниски лихви (по-малък ГПР-годишен процент на разходите, но с повече такси), а накрая да се окаже, че общата сума е повече, отколкото друга банка с малко по-висока лихва, но по-малка крайна обща сума.
Аз бих сравнил крайната сума на кредита, която трябва да се изплати за x-години, включително всички такси и допълнителни разходи. Дори някоя банка да дава по-ниски лихви (по-малък ГПР-годишен процент на разходите, но с повече такси), а накрая да се окаже, че общата сума е повече, отколкото друга банка с малко по-висока лихва, но по-малка крайна обща сума.
- дърт милиционер
- Автомобил: WV Polo 2F 1993
- Двигател: 1.4 DIESEL
Баце....не взимай кредит ....че е страшно. Хубаво си направи сметките , че после да не плачеш.
Само да допълня че при жилищен или ипотечен кредит винаге има възможност да си изгубиш жилището....при потребителският я няма.И един съвет...теглете си заемите във български левове. 

- Re5Pec7
Само да допълня че при жилищен или ипотечен кредит винаге има възможност да си изгубиш жилището.
Риск винаги има. Едва ли са много хората, които могат да изкараш 100+к лв кеш за да си купят жилище. Освен това пример - искаш да си купиш жилище за 100к лв. Банката ти дава 85к, а останалите 25 са твое участие. След 5 години вече нямаш възможност да плащаш. Какво следва? Оставащата главница ти е 50к (примерно). Продаваш жилището за 100к (не вярвам скоро да започнат да падат цените .. в най-лошия случай ще се държи цена, стига да не е някоя 100 годишна панелка). С тези пари покриваш оставащата главница и ти остават още 50к от останалите парички. Така че е трудно да се стигне до там банката принудително да ти вземе апартамента.
+1 за кредит в левове.
След първите 5 години по-скоро ми се струва че ще си върнал основната част от лихвите,а главницата ще си е на 100%.Много е важно разплащателния план какъв тип е ;) .
От 2001г. съм с кредити.В момента са най-изгодните лихви,но не и условия като цяло.
Автора на темата не е казал какви са възможностите като нетни месечни приходи на кандидат купувача на жилище,или да не сме много любопитни ,поне какви вноски може да си позволи и има ли начална сума за жилище.
Опцията да си под наем с тенденция при интерес за покупка да се приспаднат наемите платени до момента от сумата на жилището е добра.
да се търси голяма и стабилна строителна фирма която предлага собствен лизингов план за изплащане.Има такива дори и в по-малки областни градове с до 8 години изплащане.
От 2001г. съм с кредити.В момента са най-изгодните лихви,но не и условия като цяло.
Автора на темата не е казал какви са възможностите като нетни месечни приходи на кандидат купувача на жилище,или да не сме много любопитни ,поне какви вноски може да си позволи и има ли начална сума за жилище.
Опцията да си под наем с тенденция при интерес за покупка да се приспаднат наемите платени до момента от сумата на жилището е добра.
да се търси голяма и стабилна строителна фирма която предлага собствен лизингов план за изплащане.Има такива дори и в по-малки областни градове с до 8 години изплащане.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re5Pec7 написа:...След 5 години вече нямаш възможност да плащаш. Какво следва? Оставащата главница ти е 50к (примерно). Продаваш жилището за 100к (не вярвам скоро да започнат да падат цените .. в най-лошия случай ще се държи цена, стига да не е някоя 100 годишна панелка). С тези пари покриваш оставащата главница и ти остават още 50к от останалите парички. Така че е трудно да се стигне до там банката принудително да ти вземе апартамента. +1 за кредит в левове.
написано звучи добре, но не ти пожелавам да стигаш дотам, че да провериш на практика как стоят нещата!
относно кредита в левове - лихвата в евро е по-изгодна! на девалвация на лева не разчитай, защото дори и да се случи, ще ти преизчислят остатъка спрямо еврото. питай в произволна банка и виж какво ще ти отговорят.
- Re5Pec7
joro_kem написа:написано звучи добре, но не ти пожелавам да стигаш дотам, че да провериш на практика как стоят нещата!
Естествено :) Дано на никой не му се налага да стига до там :)
След първите 5 години по-скоро ми се струва че ще си върнал основната част от лихвите,а главницата ще си е на 100%.Много е важно разплащателния план какъв тип е ;) .
В началото е нормално да се плащат по-големи лихви, тъй като се образуват на базата на главницата. Т.е. при по-голяма оставаща главница се плащат по-големи лихви. А главницата ти е най-голяма в началото (което е съвсем логично).
Re5Pec7 написа:joro_kem написа:написано звучи добре, но не ти пожелавам да стигаш дотам, че да провериш на практика как стоят нещата!
Естествено :) Дано на никой не му се налага да стига до там :)След първите 5 години по-скоро ми се струва че ще си върнал основната част от лихвите,а главницата ще си е на 100%.Много е важно разплащателния план какъв тип е ;) .
В началото е нормално да се плащат по-големи лихви, тъй като се образуват на базата на главницата. Т.е. при по-голяма оставаща главница се плащат по-големи лихви. А главницата ти е най-голяма в началото (което е съвсем логично).
Точно поради тази причина винаги е по-изгодно да се избират намаляващи вноски пред анюитетните, т.е. в началото внасяш доста повече, но доста по-рано изплащаш главницата и после погасяваш лихвата по нея с доста по-малки вноски. Но точно голямата вноска в началото плаши хората и това е добре дошло за банката. Според мен най-добре е, ако човек може да спести около 50% и да тегли заем за другата половина за максимален период от 6-8 години. Но малка част от семействата имат необходимия доход да го сторят.
П.С. Аз също съм на мнение, че кредит, независимо какъв, се тегли във национална валута.
П.С.С. Не знам кога ще бъде обнародван, но тази година се очаква да се приеме закон ( натиск от ЕС), според който банката няма да има право да ти отнема имота, ако се случи нещо. Не съм се интересувал много, някой ако запознат, нека сподели.
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Не че не могат да ти вземат жилищитето (имота за обезпечение), а че не могат да ти търсят още пари, след като ти вземат имота. Защото до момента е така - изнасят ти имота на публична продан и ако не получат достатъчно пари да си погасиш кредита, оставаш длъжник за останалата сума. Така го разбрах аз.
Към автора на темата - важно е не само коя банка какви условия предлага, но и коя реално ще ти даде парите (обещаването не е като даването). Особено ако имаш малко по различни изисквания от стандратните.
П. С. Кредит се тегли във валутата, в която ти е основния доход. За справка - хората ,които изтеглиха кредит във швейцарски франкове заради "хубавите" условия.
Към автора на темата - важно е не само коя банка какви условия предлага, но и коя реално ще ти даде парите (обещаването не е като даването). Особено ако имаш малко по различни изисквания от стандратните.
П. С. Кредит се тегли във валутата, в която ти е основния доход. За справка - хората ,които изтеглиха кредит във швейцарски франкове заради "хубавите" условия.
- Re5Pec7
...
Последна промяна от Re5Pec7 на Нед 08 мар 2015 10:33, променено общо 1 път.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”