Регистриране на автомобил в Германия ?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Регистриране на автомобил в Германия ?

Мнениеот icoico » Съб 31 май 2014 14:58

И от мен сбит отчет, че миналата седмица реших да се направя на законен :mhihi :
1.Купих си кола с преминат HU преди месец.
2.Направих си онлайн гражданска в HUK 24 при SF 1/2 на 75 процента от премията се върза към 800 евро :horror :mhihi
(впоследствие си извадих срещу 20 лева удостоверение от БГ застрахователя за 5 години без щета(за повече не дават),мисля да опитам да се пазаря за отстъпка, когато го преведат и стигне до мен,ако номерът мине ще падна на 55 процента).
3.Отидох в местната служба за регистрацията с всички необходими документи и около 30 минути и 70 евро по-късно(данъкът се изчислява впоследствие и се тегли по-късно директно от банковата сметка) си излязох с новите номера под мишница, без някой изобщо да прояви желание да види колата :mhihi :mhihi

Прикачам актуалната таблица на ХУК 24 за т.нар. Schadenfreiheitsklasse, по която се определя размерът на отстъпката според годините без щети:
uebersicht_SF-Klassen_vergleich.pdf
(44.66 KиБ) Свален 191 пъти

до 2012 година са били актуални старите проценти(отляво :horror :horror :mhihi )

П.С. Пасатът от аватара се продава :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
rsmokov
Автомобил: GOLF IV
Двигател: 1999
Контакти:

Мнениеот rsmokov » Съб 31 май 2014 20:29

icoico написа:...
2.Направих си онлайн гражданска в HUK 24 при SF 1/2 на 75 процента от премията се върза към 800 евро :horror :mhihi
(впоследствие си извадих срещу 20 лева удостоверение от БГ застрахователя за 5 години без щета(за повече не дават),мисля да опитам да се пазаря за отстъпка, когато го преведат и стигне до мен,ако номерът мине ще падна на 55 процента).
....

Честитo колега :mhihi !
Един съвет от мен. И аз като клиент на HUK .... няма да имаш проблем с признаването на годините. Учудвам се защо не дават за повече от 5 години. Както по-горе съм писал ако си сменял през годините застраховател трябва да си извадиш от всяка компания по отделно. Удостоверението трябва да е от застрахователната компания / HDI , ДЗИ итн. / , не от брокера при който си правил застраховката...Да се надявам че това имаш предвид.
При мен брокера ми ми провери за всичките години при кои компании съм се застраховал...звъня телефони и ми поръча от всяка компания по отделно удостоверение. Това на HDI ми беше на англииски направо им го дадах на HUK тук и на английски приемат .Другите две ги превеждах...
След като вземеш удостоверението тичай направо в цетралата на HUK и им дай удостоверението. Одобрението може да трае и до месец. След като те одобрят ще ти дадат нов eVB номер. Ще ти преизчислят премията , за остатъка на периода.... това е
И честито !

http://carimport.bg

moto333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moto333 » Вто 10 мар 2015 16:26

Здравейте колеги.Поствам 2 автомобила единият е DIESEL другият Benzin.

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw-golf-1-4-trendline-4-5-t%C3%BCrer-servic-neu-t%C3%BCv-neu-berlin/206220346.html?lang=de&pageNumber=2&__lp=3&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=14&makeModelVariant1.modelDescription=5&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=55&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=86&maxPowerAsArray=KW&minFirstRegistrationDate=2003-01-01&maxFirstRegistrationDate=2007-12-31&minPrice=3500&maxPrice=4500&ambitCountry=DE&negativeFeatures=EXPORT&noec=1

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw-golf-5-1-9-tdi-t%C3%BCv-neu-02-2017-offenbach-am-main/205427447.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=25200&makeModelVariant1.modelId=14%2C55%2C40&makeModelVariant1.modelDescription=5&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=55&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=86&maxPowerAsArray=KW&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2003-01-01&maxFirstRegistrationDate=2007-12-31&minPrice=3500&maxPrice=4500&negativeFeatures=EXPORT&noec=1

Въпросът ми е следният.Имам адресна регистрация в Германия работя и решавам да си купя една от следните коли.
За прехвърлянето да кажем 100-200 Евро. Другото колко ще е като се има в предвид че HU е платено.
За останалото колко ще ми струва приблизително да платя,че да мога спокойно да си карам колата в Германия.
Около 800-1000 Евро или съм в голяма грешка.
Колите не са точно избрани и конкретни,дал съл ги пример.
Главно съм за бензин,но и дизелът не съм го отписал.

ПОМАГАЙТЕ!!!

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 мар 2015 21:57

1. отиваваш при продавача, правите покупко-продажбата и взимаш ключовете и документите (договор, талони-2 бр, протокол от TÜV)
2. намираш си застраховател (например в check24.de) и взимаш eVB-номер (може и по телефона)
3. връщаш се в общината по местоживеене и регистрираш колата (около 40€), за всеки случай си носи и актуалната адресна регистрация (Anmeldung). Някои KFZ-Behörden искат Reisepass mit Meldebescheinigung (около 8€).
4. купуваш си номерата (от 25€ до 40€) и се връщаш при търговеца
5. слагаш си номерата на колата и си я караш

След като получиш собствените си номера може да караш колата легално. Тъй като застрахователната защита с eVB-номера e временна и ограничена трябва възможно най-скоро да се оформи и договора със застрахователя (получаването на eVB-номера не означава автоматично подписан договор със застраховател!).

След няколко дни от банковата ти сметка ще бъдат изтеглени парите за застраховката или ти сам трябва да ги преведеш по сметката на застрахователя - както се договорите. Може да сключиш застаховката на няколко вноски.

След няколко седмици автоматично ще бъдат изтеглени пари за данъка от сметката, която си посочил при регистрирането на колата.

Реално погледнато за регистрация на кола ще ти стигнат и 100€. Колко ще е застаховката и колко ще е данъка - има много фактори, които влияят на образуването им.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 10 мар 2015 22:04

moto333 написа:...Около 800-1000 Евро или съм в голяма грешка...

С голяма вероятност някъде там.За по-сигурно защо не си го сметнеш със застрахователния калкулатор?

rsmokov написа:... няма да имаш проблем с признаването на годините. Учудвам се защо не дават за повече от 5 години. Както по-горе съм писал ако си сменял през годините застраховател трябва да си извадиш от всяка компания по отделно. Удостоверението трябва да е от застрахователната компания / HDI , ДЗИ итн. / , не от брокера при който си правил застраховката...Да се надявам че това имаш предвид.
При мен брокера ми ми провери за всичките години при кои компании съм се застраховал...звъня телефони и ми поръча от всяка компания по отделно удостоверение. Това на HDI ми беше на англииски направо им го дадах на HUK тук и на английски приемат .Другите две ги превеждах...

Ъп, че на някого може да бъде от полза:

За по- назад от пет години не искаха да ми издадат удостоверение от Тракторинс :mhihi Иначе ХУК го признаха без проблеми, даже ми върнаха превода на немски по пощата със забележка, че не им трябва. Та сега съм на SF 6, тоест 46 процента, което е 520 евро, заедно с шутцбриф и застраховка на водача при злополука в чужбина. Данъкът излезе 130 евро (Пежо 407 2.0 2007-ма). Мисля, че е добре на фона на проблемите, които започна да създава напоследък цоламтът на когото хванат с БГ номера. Май бях споменавал някъде...обвиняват те на бърза ръка в укриване на данъци, санкцията за което бива между 30 и 270 нетни дневни трудови възнаграждения. После разправяй, че нямаш сестра... :horror :horror

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 10 мар 2015 22:24

Доста полезна информацийка. Значи от HDI ти дават удостоверение за последните 5 години на английски. За колко време ти го вадят това удостоверение?
Някой информация за други застрахователни компании, че Хуг нещо не останахме доволни с отношението ни към нас, когато се случи унфала декември 2014та....забавиха 6 седмици парите, с 300 зора платиха колата под наем, с 300 зора преведоха парите на човека който направи оглед на тотализираната ни кола....въобще се видяхме във филм на ужасите...по телефона 3 седмици нямаше как да се свържем...добре, че беше един адвокат който се занимава с такива неща, та забързаха нещата така да се каже....накрая се оказа, че лицето което е гледало документите от унфала не разбрало, че трябва да се платят 2000евро тотал щета за нашата кола и какви ли не още купища глупости.... :confused
Та ако някой има информация дали друга застрахователна компания в ДЕ признава този документ ще е супер да я сподели :beer

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 мар 2015 22:59

@ icoico: това сума за Vollkasko ли е? Колко км/год?
Аз трябва да погледна точно моите документи като се прибера вкъщи, но си мисля, че съм на вече на 66%. На мен за Teilkasko и 45 000км/г ми изтеглиха за тая година 509,43€. На жена ми за 12 000км/г (само Haftpflicht) - 309,80€. Не сме представяли никакви документи от БГ застаховател, защото преди години ни искаха по 70-80лв, а всяка година бяхме при различни. Почнахме от SF1/2, но не помня колко процента. То всяка компания си играе с процентите при SF-класите.

@ vucata: Личните ни автомобили са към CosmosDirekt. Привлече ме 3 Schäden frei im Comfort-Schutz. Няколко колеги се прехвърлиха при тях след като им вдигнаха премиите заради дребни щети при паркиране.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 10 мар 2015 23:05

chef_ss написа:@ icoico: това сума за Vollkasko ли е? Колко км/год?...

Само гражданска, със споменатите дребни екстри. 20 000 километра на година. Придържам се към мнението на изпатили, че компаниите, които предлагат най- изгодните цени на пазара след това най се ослушват при щети.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 10 мар 2015 23:17

Chef, тези цени са от сега или сте при тях от няколко години? Благодаря :th_up

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 мар 2015 23:22

От няколко години сме при тях. Имаме и други застарховки там.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 10 мар 2015 23:28

Важно е да се уточни, че SF Klasse и процентите за застрахователна премия са резултат от доста обширна анкета за водача и автомобила.
Факторите, които свалят или вдигат процентите са много.
Като начало по статистика примерно голф е рискова кола - масови са, бегат много и респективно произшествията с тези коли са много. Процентите са нагоре
Семейно комби сваля процента.
За водача дали е семеен, дали има деца, има ли собствено жилище, има ли карта за влака, има ли друга кола, има ли мотоциклет, има ли гараж/ самостоятелен, двоен или общ подземен се ползва/
кой номер обувки носи... :mhihi
Въпросите са много /този за обувките е шега/
В общи линии при всеки е строго индивидуално. Зависи и от застрахователя разбира се.
има компании, които признават удостоверенията от България други не ги зачитат.
Аз с удостоверения и пазарлък съм на 40 % премия.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 мар 2015 23:32

И застрахователя е ...

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 10 мар 2015 23:35

AXA
идея нямам дали са добри, коректни и пр.
да не се случва на никой...
ето линк за класи и проценти като общо.
http://www.kfz-versicherungen.cc/ratgeber/schadenfreiheitsklassen.html
вижда се как варират процентите в една и съща класа.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 10 мар 2015 23:44

golfer написа:кой номер обувки носи... :mhihi
Въпросите са много /този за обувките е шега/...

Горе-долу толкова:

http://www.plueckthun.de/fileadmin/images/pdf/Download/KFZ-Versicherungsvergleich.pdf

Така на око грубо са 35 въпроса, от които зависи оценката.

Не дай си боже да си под 25 години :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 мар 2015 23:57

@ golfer - дано наистина да не разбира човек, дали му е коректен застрахователя. Май си посочил линк към старата таблица.

От година някъде SF1/2 масово е около 75%. Ето и една (уж актулана) от мен - https://www.vkb.de/content/versicherungen/privatkunden/kfz-versicherung/schadenfreiheitsklassen/pkw/

Човек трябва да следи всяка година и промяната на KFZ Typklassen - http://www.infoquelle.de/versicherung/kfz/typklassen/

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”