пасат б4 1.6 аек мудна в ниските обороти след като загрее

Техническа и сервизна информация за Passat
nikolai69
Автомобил:
Двигател:

пасат б4 1.6 аек мудна в ниските обороти след като загрее

Мнениеот nikolai69 » Пет 13 мар 2015 19:28

Добър ден.
Изчетох всичко писано в форума за този мотор и не ми помогна да си оправя колата.., може да не съм го намерил и се извинявам предварително ако го има и пак отварям излишна тема..
Проблема започна с прекъсване и държане на високи обороти в неутрално положени и като я запаля студена при пукваше и припушваше, и се дигна разхода.. прочетох, какво сте писали и откачих датчика за температурата и колата стана друга нямаше никакви проблеми..купих един датчик стана много мудна махнах го и отидох за друг.. с него с държи нормални обороти в неутрално положение, но сутрин като я запаля докато е на смукач/студена е пъргава, както си беше преди, но след това става мудна не иска да набере, а по странното, е че като мине 3500/4000(високите обороти) оборота се развързва и набира..Снощи отидох на диагностика и първо я закачи на "Bosh" нямаше никакви грешки всичко беше в норми (впръскване,искра,покачване и т.н.), след това я закачи на друга и там същото и ми каза, че е възможно да е катализатора или датчика на хол в делкото.Не знам, какво да правя за това реших да попитам и тук, защото има повече специалисти или хора, които са минали през това някога..
Възможно ли е да е проблема, че като да сменя водната помпа се наложи да сваля демпферната шайба на коляновия вал и ремъка и реших да ги сменя и тях като съм ги свалил.. спазих белезите и всичко, както трябва..
Колата е в семейството от 2007 и не е правила сериозно проблеми..Поддържана, е както трябва..
Приятен ден и мерси за вниманието.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: пасат б4 1.6 аек мудна в ниските обороти след като загре

Мнениеот kris11 » Пет 13 мар 2015 20:14

този двигател е мъртвец в нискитеобороти. Виж си къде ти е макс. въртящ момент и сам ще разбереш. За да тегли иска обороти над 3400.
Комбинацията на този двигател в купето на Пасат е някакво недоразумение.

nikolai69
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai69 » Пет 13 мар 2015 20:58

Това и аз го знам, но не е това проблема...Както казах колата е от 2007 при нас..аз я карам от 3 месеца основно и преди съм я карал..не беше толкова мудна в ниските..Когато разбрах за този датчик на температурата бях на път и го откачих и колата вървеше в ниски и високи и при 150 като я натисна се усещаше, че има сила..но влиза в авариен режим.Аз уча електротехник по автомобили, но този проблем не мога да му намеря решение..Както казах докато е студена и на смукач го няма този проблем върви си нормално..Явно утре ще сменя делкото и ако не стане ще сменя и ламбда сонда, защото и разхода е по висок от нормалния..Края на другата седмица пак имам дълго пътуване и ми се иска да го оправя..За това вече ще пробвам всичко, което съм прочел в форума и какво стане..Мерси за отговора и лека вечер и почивка.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 13 мар 2015 21:26

Колега, аз като един електротехник, ама не по автомобилите искам да ти кажа, че понятието "смукач" при инжекциона не съществува. Смукач има на карбуратора, на моното и многоточковия инжекцион такъв помощен механизъм няма. Просто дюзата/дюзите седят отворени за по-дълго време, докато колата е студена.
Замери съпротивлението на датчика на антифриза при загрял автомобил, при около 90гр. трябва да показва към 200 ома.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 13 мар 2015 21:38

Сигурно 9 от 10 АЕК го имат този проблем.
И аз го имах и се радвам,че го реших за винаги. :mhihi
Просто няма оправия.Един ден работи коректно и си върви що годе нормално като за конете си и след два дни мре.
Аз моя си го карах с постоянно откачен датчик на температурата.Или по-точно му бях прекъснал само сигнала към компютъра,че иначе и на таблото не показваше.
При мен ми даваше грешка на датчика на делкото.Когато той и долния датчик(на коляновия вал) не си "комуникират",колата влиза в някакъв режим с ужасно закъснение на искрата и става по-зле от от 50 коня :mrgreen
Аз не бих инвестирал в скъпи датчици за тоя мотор,понеже резултата ще неясен и скъп.

nikolai69
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai69 » Пет 13 мар 2015 21:53

Аз само електротехник и не съм запознат изобщо с устройството на автомобила и карам на насоки(имам някакви познания, но са никакви сравнение с вашите..)И при мен даде същата грешка за датчик на хол на делкото..Колата ми харесва, а и съм голям фен на марката и искам поне като ми харчи повече да си върви, а не да я карам в 4000, за да мога да изпревара..Ще сменя делкото утре и се надявам да се оправи..Мерси за урока от колегата за мен е много полезен..И господин сандо четох и вашата тема и от там разбрах за този датчик за температурата и го смених, но ще продължа да бъда инат и ще го оправя...а и ми харесва самия мотор като изработка и способност за скорост(докато беше по млад.. ;д)Приятна почивка, а пък с някой ще се видим на 22 март на сбирката в София.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Съб 14 мар 2015 10:28

Дано го оправиш :beer
Ако ще търсиш делко,трябва да е пак от същия мотор,че от 1.8 да речем,ламаринката с отворите в него е с други перфорации и ще бърка датчика.
Аз за моя бях намислил да му намеря всмукател,датчици,инсталация и компютър от 1.6 АФТ.
При тях поне вакс.въртящ момент е свален и са по-приятни и безпроблемни от АЕК.
Но реших друго :mrgreen

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 14 мар 2015 10:51

Тези мотори по дефолт са си поизцедени малко т.е. пикът на върт.момент е изнесен в диапазона над средните обороти (средните за работния режим на този двигател), което предразполага към повечко настъпване при нужда от въртящ момент (примерно при изпреварване). Преди няколко години бях решил да сменя старата Джета 1.6 ABU с точно такъв Пасат с 1.6 AEK. Покарах го около 10 км извънградско и ми мина меракът :mhihi

nikolai69
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai69 » Съб 14 мар 2015 16:34

Проблема го реших с 40 лева за нов датчик и го смених за десет минути и сега е добре, както го исках.Мерси за помощта на всички колеги и доста полезна информация получих за колата..Ще видя за по на там може да потърся една електроника и аз, но за сега така ми харесва(до следващия път като ме ядоса.. ;д).Сега съм намислил да сменя задните спирачки от барабанни с дискови, но нещо не мога да разбера дали целия мост да купя или просто части от него..Ако не ви притеснявам ще може ли да ми обясните, какво да направя..

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Съб 14 мар 2015 21:33

Трябват ти само дискове и апарати.А и жилата мисля се сменяха,че твоите не ставаха нещо. :th_up

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 14 мар 2015 21:46

И жилата за ръчната трябват, шенкела /оста/ си остава тая от барабана, еднаква е с дисковите, лагерите също са еднакви

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 16 мар 2015 8:16

А спирачни маркучи на мястото на тръбичките?

Върни се в “Passat”