Съвет за самозасмукваща помпа и ел.пресостат

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
lub0o
Автомобил: Subaru Outback 2.5-05
Двигател:

Съвет за самозасмукваща помпа и ел.пресостат

Мнениеот lub0o » Пет 27 мар 2015 12:12

Здравейте взех си тази система:

разпръсквачи 6бр - http://napoqvane.com/rotary_sprinkler_rain_bird_5004
програматор - http://napoqvane.com/controller_rain_bird_esp_rzx_4i
ел.клапан - http://napoqvane.com/vavle_rain_bird_100_DV_24V

Изчислихме го че е нужно - РАЗХОД НА 6 БР. РАЗПРЪСКВАЧИ - 1,6 м3 / 1 час при налягане 2,5 бара/атм.

Проект - Изображение

Последно се спрях на:
помпата PENTAX CAM 100 - http://aquapump.net/product/185 - Тази понеже била по душманска направена вътре :mhihi
пресостата този - http://fluida-bg.com/products/automation-and-protection/presostati-i-zashtiti/elektronen-presostat-brio-tank/

Кажете си мнението.

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Re: Съвет за самозасмукваща помпа и ел.пресостат

Мнениеот lub0o » Пет 27 мар 2015 17:43

Поръчах вече споменатата помпа и пресостат.
Сега остава пак сложна част,как да разпределя маркучите,може на 3 лъча
Изображение

Или един цял кръг?

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 11:52

Никой ли не е поставял такива система.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 28 мар 2015 14:25

И хидрофор май ще требе, иначе помпата с този пресостат :bishop Иначе без него по-добре...Ма тогава тока ще го забележиш по сметката :eek

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 14:34

bayspiro написа:И хидрофор май ще требе, иначе помпата с този пресостат :bishop Иначе без него по-добре...Ма тогава тока ще го забележиш по сметката :eek

Колега знаеш ли защо е с този пресостат,и защо въобще препъръчваш да има и балон отдолу?- доуточнявай се.
Иначе по-добре без отговори отколкото безмислени отговори.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Съб 28 мар 2015 14:43

Системата ще ти е под налягане,така че разпределението няма особено значение! :c020
Сложи си кранове,ако искаш да си разделяш на кръгове.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 28 мар 2015 16:36

lub0o написа:
bayspiro написа:И хидрофор май ще требе, иначе помпата с този пресостат :bishop Иначе без него по-добре...Ма тогава тока ще го забележиш по сметката :eek

Колега знаеш ли защо е с този пресостат,и защо въобще препъръчваш да има и балон отдолу?- доуточнявай се.

Знам , бе колега, нали за т'тва съм учИл! :mrgreen Пресостата е да спира помпата при достигане на определено налягане. И като такъв има определен диференциал м/у налягането на включване и изключване.Ако нямаш хидрофор (буфер) поради несвиваемостта на водата, помпата се пуска и почти веднага достига налягане за спиране и спира.Поради несвиваемостта налягането спада веднага до налягането на включване и..пак и пак и пак като оня по телевизията :mhihi докато :bishop . Другият начин е без пресостат - помпата бичи постоянно - ако е центробежна, нищо и няма, ама ако е самозасмукваща, е или вихрова или обемна някаква(по скоро първото щот другите са скъпи) - тогава трябва да върнеш част от водата в гераня (през кран за регулиране на налягането)иначе :bishop
По втория начин обаче разхода на ток е по-голям, сещаш се защо.
Тъй, че не е безсмислен отговора ми, ами иска да помислиш! icon_idea

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 16:52

bayspiro написа:
lub0o написа:

Знам , бе колега, нали за т'тва съм учИл! :mrgreen Пресостата е да спира помпата при достигане на определено налягане. И като такъв има определен диференциал м/у налягането на включване и изключване.Ако нямаш хидрофор (буфер) поради несвиваемостта на водата, помпата се пуска и почти веднага достига налягане за спиране и спира.Поради несвиваемостта налягането спада веднага до налягането на включване и..пак и пак и пак като оня по телевизията :mhihi докато :bishop . Другият начин е без пресостат - помпата бичи постоянно - ако е центробежна, нищо и няма, ама ако е самозасмукваща, е или вихрова или обемна някаква(по скоро първото щот другите са скъпи) - тогава трябва да върнеш част от водата в гераня (през кран за регулиране на налягането)иначе :bishop
По втория начин обаче разхода на ток е по-голям, сещаш се защо.
Тъй, че не е безсмислен отговора ми, ами иска да помислиш! icon_idea

Въпросния пресостат е електронен - главната му цел е да пази помпата от работа на сухо,както и той самия си има запас с вода(както балона,но по-малко количество)
Помпата е самозасмукваща - можеби си видял линка.
Балона се слага единствено и само да пази помпата от чести превключвания(това се отнася за домакинство),та като си сипеш чаша вода да несе пуска помпата.

Та стана ми любопитно защо казваш,че помпата с този пресостат :bishop ,пак не ми стана ясно,само приказки за пред компания :biggrin
Разговарях с 3-ма търговци на поливни системи и ми казаха да ги взимам.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 28 мар 2015 16:58

Търговците пари искаха ли ти или ще ти го дадат бадева? Щот на тях им е за продан... :mhihi

А за да разбереш обяснението на процеса трябва да не си бягал от часовете по физика да пушиш.. :Mr Green Fun Образованието от СОУПЧЕ не стига :mhihi

Последна промяна от bayspiro на Съб 28 мар 2015 17:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 17:00

bayspiro написа:Търговците пари искаха ли ти или ще ти го дадат бадева? Щот на тях им е за продан... :mhihi

Що не се е налаго да го взимам ли,нали казваш че без него много ток се харчело :mhihi :rolleyes
Кажи още нещо друго да знам.
Хаха все се убеждавам,че форума не е същия както беше преди,гледам и ти си отдавна.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 28 мар 2015 17:08

Ми физика бе колега! колкото повечр работи мотора, толкова повече ток отива. Ама като ти гледам замисъла постоянния режим май е по-подходящ за теб. За това и пресостат не ти трябва, а без него и хидрофора е излишен.

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 17:12

bayspiro написа:Ми физика бе колега! колкото повечр работи мотора, толкова повече ток отива. Ама като ти гледам замисъла постоянния режим май е по-подходящ за теб. За това и пресостат не ти трябва, а без него и хидрофора е излишен.

Как да неми трябва,ако спадне нивото на водата кой ще предопреди помпата че дърпа въздух.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 28 мар 2015 17:12

Помпата от линка е центробежна и нищо няма да и стане, ако работи постоянно. Ама сметката за ток ще е големичка.
Пресостат без балон е няква много странна идея и не ми звучи никак добре. Или се откажи от пресостата или сложи и балон.
На мен цялата работа ми се вижда излишно усложнена с цел да е по-интересно и по-скъпо.
Това с въздушните предупреждения хич не го разбрах.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 28 мар 2015 17:21

lub0o написа:
bayspiro написа:Ми физика бе колега! колкото повечр работи мотора, толкова повече ток отива. Ама като ти гледам замисъла постоянния режим май е по-подходящ за теб. За това и пресостат не ти трябва, а без него и хидрофора е излишен.

Как да неми трябва,ако спадне нивото на водата кой ще предопреди помпата че дърпа въздух.

За това се купува поплавък, който е в пъти по евтин icon_idea

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Съб 28 мар 2015 17:23

ktamen написа:Помпата от линка е центробежна и нищо няма да и стане, ако работи постоянно. Ама сметката за ток ще е големичка.
Пресостат без балон е няква много странна идея и не ми звучи никак добре. Или се откажи от пресостата или сложи и балон.
На мен цялата работа ми се вижда излишно усложнена с цел да е по-интересно и по-скъпо.

Ще се разберем накрая де:
- искаш да ми кажеш да върти помпата 24часа на ден :screwy
- трябва в всяка система да си има устройство да пази помпата от работа на сухо - това е електронния пресостат.
- гледах преди и да взема и балон,но и той е около 100лв,и само ще имам на разположение неговите х-литра запас от вода(които реално неми и трябват)то така или иначе като се пуснат пръскачките и забързо ще му свърши водата х-литра и пак щесе наложи да се пуска помпата.
- въпросния пресостат ми казаха,че е хубаво да го има понеже ще има програматор(тук незнам какво имат в предвид)
Та въпросния пресостат отделно пари помпата и отделно играе роля и като балона(но с много по-малък запас вода-но има все пак запас),та за 130лв взимаш хем балон,хем пази помпата.
Всяка система си е различна,и всичко се надгражда според нуждите.

На ходрофорите които се продават говоря готовите комплекти пресостата е механичен.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”