Seat Leon 1.9 TDI ACB Гори или губи масло

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Leonydas
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi
Двигател: ASV

Seat Leon 1.9 TDI ACB Гори или губи масло

Мнениеот Leonydas » Съб 28 мар 2015 19:06

Здравейте колеги !

Не съм нов във форума просто това е първата ми тема тук тей като сте доста хора тук и много от вас са компетентни за много неща. :c020

Имам 1 проблемче .. Колата е Сеат леон 1.9 ТДИ 2000 година АСВ мотор ( 110 коня ) Тази сутрин реших да си проверя маслото и гледам нивото му е в долната част на тази разграфената таблица .. :icon_sad Изминал съм 3000 км от както е с това масло погледнах го при 2000км и си беше на средата както беше налято, но сега не беше така.. С колата нямам проблем пали без проблем нито тропа нито тресе нито имам някакви странни звуци от към двигателния отсег. Преди около седмица мой приятел реши да ми изфорсира колата на място ( Да се излигави :biggrin ) и излезе огромен син облак на загрят мотор :eek Като карам на студен/топъл не ми пуши нищо дори и със тежка газ нямам проблем, но при форсирането тогава изпуши. От тогава не съм я форсирал на място, но утре ще я загрея и изфорсирам да видя какво ще излезе.
Маслото е пълна щета научих това от темите.. 10в40 е марка няма да казвам, че ще ми се смеете ... но явно го яде стабилно.
Та от темите които съм чел някой колеги отварят мотор други сменят маслото и карат и следят нивото ... Какво ще ме посъветвате вие колеги като по опитни как да процедирам, че количката ми харесва и съм и намислил разни неща по мощността, но с този проблем няма как да прибегна до ъпгрейд на лято.

ПП : Забавих да добавя под колата нямам никакви течове нямам кори та ще видя ако тече .. При моят мотор турбото се намира от ляво като сте пред колата и там има доста масло :rolleyes

qskatavw
Автомобил: Audi
Двигател: AVF

Re: Seat Leon 1.9 TDI ACB Гори или губи масло

Мнениеот qskatavw » Съб 28 мар 2015 19:56

Отвори си турбо пътищата и виж за събрало се масло

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Нед 29 мар 2015 15:22

Щом маслото е калпаво може да си го гори.
По принцип от горната до долната граница на защрихованата част на щеката е половин литър.
Половин литър за 3000 км не мисля че е нещо заради което да си отвориш мотора.

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Нед 29 мар 2015 15:40

Благодаря на всички отзовали се !

Ами нивото му е в долната граница на табличката .. не ми е светвала никаква индикация и както казах пали и работи перфектно. Маслото е Тотал Кварц 7000 10в40 .. около 30,35лв е тубата нямам си на представа защо е взел такова, но мисля да го сменя с Castrol Magnatec 10w40 и да видя ще го хапва ли :rolleyes

Колеги ако някой знае по добро масло за моя мотор нека сподели, и да ви попитам нужно ли е да долея някакво количество масло или да го оставя така тей като до четвъртък майстора няма да го има в града ?

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 29 мар 2015 19:48

Да не е оня PCV клапан за картерните газове.Има теми във форума-разрови се.

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Пон 30 мар 2015 9:17

Благодаря колега ще видя какво има изписано :c020

Някой относно въпроса за маслото :rolleyes

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Вто 31 мар 2015 22:09

Извинявам се за 2рия пост колеги !

Разкачих си днес пътищата, започнах с този от възд. филтър към турбото имаше малко умаслено ! След това меката връзка от ЕГР там също имаше малко масълце, разкачих и маркуча към кулера където беше много умаслено и преди това .. И да там има адцки много масло все1 е наливал някой масло в кулера.

Та според вас тей като си нямам на идея .. може ли да е от кулера загубата на масло или е от турбото ? В кулера и около него е умаслено и там има най много масло !

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 01 апр 2015 14:01

Сложи си истинско масло и то пълна синтетика, а не такова от 30 лв. и виж тогава как ще са нещата. Не е ненормално да има масло в кулера. Ако имаш възможност го свали и го изчисти. Кофти е ако има литър масло, ако не е много се ядва.

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Сря 01 апр 2015 18:00

Колега благодаря за мнението !

Понеже колата и забива и то вече на 3та на 3500 об. си мисля целия проблем да е в турбото тоест да е дало фира вече :rolleyes

Вакумните маркучи са сменени с силиконови взех друг клапан Н75, геометрията е чистена, но проблема остана.. пуши син цвят и забива.

Турбината е на кофти място зад мотора и немога да я смъкна сам, а сервиза който посещавам и в който я чистиха от както я взех имат твърде много клиенти и става с записване та скоро няма да стане.. а колата се кара всеки ден.

Как да процедирам вече незнам .... :confused

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Сря 01 апр 2015 18:54

Рециклирай си турбото докато не е станало твърде късно !!! Маслото в кулера и турбопътищата предполагам сам се сещаш от къде е дошло!!

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 01 апр 2015 19:39

направете и диагностика и оправете забиването след това си карай си колата докато не се счупи,че с това рециклиране само ще си дадеш парите но едно да знаеш колите с турбо обичат качествено масло вземи си от клубния магазин http://fanshop.vwclub.bg/motul-8100-x-cess-5w40-5l качеството е гарантирано и цената е добра

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Чет 02 апр 2015 8:46

Ще и направя диагностика днес в движение уговорих се вчера. Първата ми кола е и не бях много зрял към тди ( нече сега съм, но поне чета доста в форумите ) Майстора дето я обслужи сложил това :neutral :neutral :screwy

Аз си мисля, че актуатора ми е корозирал тей като съм без кори а турбото ми се намира отдоло зад мотора .. Колата от ниските се осеща как дърпа след 1800,2000 об ( не съм гледал точно ) ме залепя за седалките и това трае до 3500,4000 об после ми връща педала :confused

Изключвам 2те възможни причини .. вакуми и геометрия, тей като са сменени маркучите и турбото е чистено преди 1,2 месеца ( Освен ако може да натрупа нагар за 2 месеца и да трябва да се сваля наново :eek ) Ако изключим и тоя факт би трябвало актуатора да е блокирал?

Със какво мога да го пръсна и раздвижа? Не искам с ВД40, че е много мазен и ще полепнат една камара мизерий след това :rolleyes

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Съб 11 апр 2015 10:12

Колеги ъпвам малко темичката ..

Оказа се, че турбото е 100% за смяна :rolleyes Хвърля много масло през ауспуха и става голям облак и пуши много син цвят... Майстора ми каза, че трябва да я смъкне да види какък луфт има и тогава ще ми кажи кой от 2та варианта да избера или по точно:

Ако е само средна част работи с хора от варна праща турбото там сменят всички видове фтулки сегменти и каквото има там и ми дава гаранция 6 месеца за цена 400 лв

2рия вариант е, Ако е задрала и студената част .. сменят се двете плюс гаранция отново 6 месеца на цена 700 лв и по негови приказки Турбото ставало като ново.

Та какво да избера .... Да ремонтирам старото за цена от 400до700 според зависи както обясних по горе, или да търся 2ра ръка и да се моля да издържи поне 6 месеца за по ниска цена.

Замислил съм се също за хибрид .. доста хора вече са на тоя принцип и не съм чувал оплаквания ! След празниците ще се прави цялата работа та имам време да помисля и да събера повече мнения. От Горна оряховица съм близо до В.Търново ако някой познава човек който разбира нека сподели ! Поздрави !

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 11 апр 2015 11:08

Колега и аз отскоро карам сеат 110 тди,и веднага след като го купих се сблъсках с подобен проблем.Геометрията блокира ,изчистихме я и след 2СЕДМИЦИ ПАК БЛОКИРА.оглед на маркучетата показа сцепвания на няколко места ,особенно това ,което излиза от ЕГР-а беше като срязано с нож.Ново чистене на геометрията при ИВО-IFIDIK-Варна и колата литна.Та мисълта ми е че геометрия може да блокира за 2 седмици дори ,а не за два месеца както си писал.Моят съвет е обади се на Иво Варна-много е в час,обясни му проблема-просто още едно мнение на спец винаги е добре дошло.700ЛВ. за ремонт не са малко пари,така че според мен бъди абсолютно сигурен какво правиш преди да почнеш.Успех и весели празници.

Leonydas

Мнениеот Leonydas » Съб 11 апр 2015 11:31

Благодаря за мнението колега !

При мен всичко е сменено плюс геометрията както съм споменал по горе ! Забравих да добавя думите на майстора, та той каза, че от прекаленото много изхвърляне на масло актуатора дори не отваря милиметър.. опита се да го раздвижи, но без успех.. Явно всичко вътре е масло :mad Мога да се свържа с него, но майстора ми каза да не я карам въобще, а 1 ходене до Варна от В.Търново ми се струва прекалено сериозно. :rolleyes Вързан съм.. и трябва да я правя в града, но мисля, че майсторчето си разбира тей като прави турбини и диагностики.

Незнам дали ако я дам отново за чистене и да се раздвижи актуатора нещата ще се оправят поне малко, колкото да се стигне до по голям град и да не е толкова рисковано :rolleyes ?

Върни се в “Дизелови агрегати”