Кой акумулатор е по-добър за дизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Кой акумулатор е по-добър за дизел

Мнениеот radi_nrj » Пет 10 апр 2015 8:23

milmar написа:
Zinoto написа:.... когато го купувах, че уж 610 А, а на тестера показа 617 А.

Не 610, а 617 :eek , и мерено с тестер, голям колкото GSM и жици на сондите като за телефонна линия? Браво, знаеш какъв акумулатор да си вземеш, евала :bowdown
:biggrin. И щом перфектно се представя в този студ :th_up .

Най-вероятно са го мерили с Midtronics Micro. Машинките не са лоши и моделите, които масово се ползват са между 500 и 900 евра. Oсновно гледа вътрешното съпротивление и напрежението на батерията като по тях смята колко ток би могла да даде. Реално погледанто няма как да ти измери наистина колко стартов ток ама ти това много добре го знаеш, аз за Zinoto го пиша :mhihi :mhihi :mhihi Още повече, че стартовия ток пo EN стандарт, който го пише на етикета го трябва да се мери с батерията охладена до -18 градуса целзий.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пет 10 апр 2015 9:24

Тук съм съгласен с колегата, личи се когато човек пише да участва в дискусията и когато някой със самочувствие че "знае много" само спами и хората, които си нямат хал хабер не могат да се ориентират. И аз съм наясно с това за стартовия ток при минус 18 градуса. Мерси, че ми го припомни. Факт е, че малкия акумулатор на голям студ ще се озори бая, особено и ако и маслото е 10 или 15 W. Обаче колко пъти стават тук такива температури, особено напоследък, а и доста хора си държат колите в гараж. Да имаш голям акумулатор целогодишно, понеже един път ще стане -15 или -20 градуса не ми се струва много смислено. Освен това има едно много важно условие. Акумулатора, колкото и да е голям ако няма гъстота на електролита 1.27 при - 20 градуса, няма особена полза от него. Така, че ако не е зареден дори и да успееш да запалиш после иска зареждане, което няма как да стане за едно градско от 15 минути работа на мотора.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 10 апр 2015 9:37

Любопитно четиво за рамисъл, близко до тази и други теми.
Да си само "практик" или само "теоретик" е еднакво безполезно в живота.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 10 апр 2015 9:46

radi_nrj написа:Най-вероятно са го мерили с Midtronics Micro. Машинките не са лоши и моделите, които масово се ползват са между 500 и 900 евра. Oсновно гледа вътрешното съпротивление и напрежението на батерията като по тях смята колко ток би могла да даде. Реално погледанто няма как да ти измери наистина колко стартов ток ама ...

Естествено, това "стартовият ток" е някакъв показател, някаква теоретина стойност, която не всеки може и трябва да мери като реална стойност. Аз например имам уред за измерване на ESR на електролити и понякога, на добрите кондензатори ми показва стойности 0.00xx Ohm, естествено че ще е съмнителна стойността. За мен е сравнителен показател, не конкретна стойност.

А разликата между 610 и 617 е точно 1%.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пет 10 апр 2015 9:47

Мда четивото се отнася в пълна сила за теб, предвид мненията ти, а и аватара ти намеква за същото. Поредното доказателство, че не знаеш защо пишеш тук - този 1% разлика от 617 до 610 ли те впечатли толкова? Написах го, защото досега други нови в магазина акумулатори, които съм гледал показваха по-ниски стойности от написаните на етикета. Може да е защото са се заседяли.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 10 апр 2015 10:01

Zinoto написа:Мда четивото се отнася в пълна сила за теб...

Така е. Това четиво се отнася за всички, освен за тези, дето са твърде високо по графиката и то в началния и етап :smile .
Никъде аз не коментирах аватара ти, или до колко си умен или не, колко компетентен или не, коментирам само това, което си написал.
От тук нататък, все едно не виждам мненията ти.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 10 апр 2015 11:34

Zinoto написа:.... Написах го, защото досега други нови в магазина акумулатори, които съм гледал показваха по-ниски стойности от написаните на етикета. Може да е защото са се заседяли.

Преди време, с такъв уред бе замерен акумулатора на моя кола, "Показа" ми стартов ток 770А при "оригинално" 740, майсторчето каза: екстра е , ще те зарови :mhihi
След три месеца умря до степен, само да "мъца" при палене и това стана посред лято.
Много им нямам вяра на тия ..."мултицети", друго си е товарната вилка, старата товарна вилка с дебелия кантал и 25 квадрата кабели.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пет 10 апр 2015 12:06

milmar написа:
Zinoto написа:Мда четивото се отнася в пълна сила за теб...

Така е. Това четиво се отнася за всички, освен за тези, дето са твърде високо по графиката и то в началния и етап :smile .
Никъде аз не коментирах аватара ти, или до колко си умен или не, колко компетентен или не, коментирам само това, което си написал.
От тук нататък, все едно не виждам мненията ти.

Не се прави на обиден, вместо да беше коментирал, това което съм написал да беше казал твоята теза и да беше се опитал да я защитиш. Моята теза беше и все още е, че всичко над предписаното като Ач от производителя на автомобила е излишно и излишен раход, и ако няма вреда от няколко Ач горница няма и полза. Полза може да има с цената на повече обгрижване на акумулатора и често дозареждане, освен ако не се кара предимно извънградско. Ако не бях разяснявал защо е така нямаше да коментираш нищо и нямаше да има обидени.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 10 апр 2015 14:12

най-добрият акумулатор за дизел е сравнително новият мога да кажа от опит карайки с 7 годишен след 3-4 дни едвам запалва а сигурно след 7-8 хептен няма да запали

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 10 апр 2015 14:32

Единсвеният минус на голям акумулатор, като пренебрегнем теглото, е голямото товарене на генератора след стартиране. Особено ако акумулатора не е първа младост и напрежението му пада повечко. Тогава генератора дълго време работи на голям товар и понякога диодите дават фира. Инак всички плюсове са за големите, особено в студеното време. Тезета, че трябва да се дозарежда, не е състоятелна, колкото точиш - толкова вкарваш.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 10 апр 2015 15:05

между другото имам наблюдения над по-нови автомобили.които нямат много екстри акумулатора е малък 60 A а алтернатора е 90,110,120 A

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 10 апр 2015 17:37

Zinoto написа:Не се прави на обиден, вместо да беше коментирал, това което съм написал да беше казал твоята теза и да беше се опитал да я защитиш. Моята теза беше и все още е, че всичко над предписаното като Ач от производителя на автомобила е излишно и излишен раход, и ако няма вреда от няколко Ач горница няма и полза. Полза може да има с цената на повече обгрижване на акумулатора и често дозареждане, освен ако не се кара предимно извънградско. Ако не бях разяснявал защо е така нямаше да коментираш нищо и нямаше да има обидени.

Твоята теза беше, че ако се сложи по-голям от предписания акумулатор алтернатора няма да успява да го зарежда. Това обаче е една от най-големите глупости дето се разпространяват от некомпетентни хора.

Такя и не се опита да обясниш как един и същ алтернатор монтиран на различни двигатели зарежда различно?

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пет 10 апр 2015 19:05

Най-голямата глупост е, че един и същи алтернатор, натоварен с още консуматори освен акумулатора ще зареди за едно и също време два акумулатора разредени на 50% в еднаква степен, ако единия е 60 aч, а другия е 80 ач.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 10 апр 2015 19:47

Колега нещо не схванах поста ти ..уж не съм чак толкоз слаб в акъла, ма...как ще се заредят в еднаква степен?! По-мощният ще черпи от алтернатора малко повече , пък и как ще се разредят двата на еднакви проценти , ако на 80Ач акумулатор, някакъв консуматор ( забравена крушка прим) му е одумкал 40Ач , кофти, но има шанс да оцелее , ама на 60Ач ако му ги няма 40Ач ( не се подвеждай, че 30 трябва да са , нали говорим за един и същ консуматор и време ) вече с останалите теоретично 20 Ач е кофти...
tdi fen написа:между другото имам наблюдения над по-нови автомобили.които нямат много екстри акумулатора е малък 60 A а алтернатора е 90,110,120 A

Е то ясно защо, още едно перо за "кратък" живот и едни бързи пари в последствие. Пък и вероятността да ти вземат парички с думите : ами стартера ти е "заминал" и затова трудно палиш
Айде ревизия стартер, айде и едно ново акумулаторче, айде дано пак скоро дойдеш в сервиза :censored2
Всичко е навързано като свински черва.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 10 апр 2015 20:10

Zinoto написа:Най-голямата глупост е, че един и същи алтернатор, натоварен с още консуматори освен акумулатора ще зареди за едно и също време два акумулатора разредени на 50% в еднаква степен, ако единия е 60 aч, а другия е 80 ач.

Двата акумулатора може да оприличим на 2 съда с вода - 60 и 80 литра, а алтернатора - с помпа за вода. Точиш 20 литра и помпиш 20 литра - кой, ако не е абсолютен неграмотник, не го е разбрал?
Вярно, много глупости битуват по форумите...

Върни се в “Дизелови агрегати”