Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
84
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
64
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
1%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
8
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 337
Rosenrot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот Rosenrot » Сря 15 апр 2015 11:59

Колеги, възнамерявам да подменя 2 от летните гуми на стария звяр (Голф 3, 97г.).
В момента съм с 4 Firestone-ки, но вече са доста стари, да не говорим, че едната я лепих 2 пъти миналата година.

За момента съм се спрял на Fulda Ecocontrol - 152 лева за двете, размери 185/60/14.
Видях, че има сравнително добри отзиви за тях, а и като гледам цената, са по-скоро среден клас.
Все пак дали някой, който кара с тях повече време, може да ме посъветева, дали си заслужават.

Честно казано, все още се колебая дали да не взема по-евтини гуми - Firestone Firehawk са ми по 55 лева парчето, а има и Kormoran на по-ниска цена.
Идеята е, че следващата година вероятно ще купувам нов автомобили затова не искам да давам много пари. Но все пак, не искам и да купувам боклук.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 15 апр 2015 12:28

Фулда може да са хубави гуми, аз търсех същия размер като теб. Като ги пипнах отстрани моментално се отказах. Пичовете в гумаджийницата се изказаха, че такива не слагат на жени-шофьори, помислих, че се бъзикат, но управителят ми каза, че е съвсем сериозен. Прекалено нежни са според мен като борд, но все пак отиди и ги виж лично.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 15 апр 2015 12:32

Тази година сложих TOYO PROXES T1-R205/55 ZR16 91W. Засега не мога да кажа лошо за тази гума. Държи се добре както на сух асфалт, така и на мокро. http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/toyo/proxes-20555-zr16-p-123615.html

Rosenrot
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Rosenrot » Сря 15 апр 2015 13:49

Със сигурност ще ги погледна и на място.
Просто се чудя за алтернатива на подобна цена, ако все пак се откажа от Фулда.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Сря 15 апр 2015 14:06

Uniroyal и Vredestein са на същите пари. Аз бих погледнал някоя от тези.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 15 апр 2015 14:25

DaDiablo написа:... Vredestein ...
:th_up
Карам летни Спортрак 5 втори сезон и съм доволен.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 15 апр 2015 19:42

stefan4o написа:...Като ги пипнах отстрани моментално се отказах...

не е критерий за здравина на борда това - повечето гуми от един размер на стелажа са почти еднакви при пипане на борда (без рънфлат разбира се) :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 15 апр 2015 19:59

Знам, че не е критерий и малко е субективно усещането, ама тия си бяха меки като зимна Дебица... достраша ме да кача такива гуми, като знам как целя дупките понякога :wink Викинга, който купих вместо тях не са толкова меки и може би с малко по-твърд (субективно) борд, освен това Фулдата беше с индекс Т, а аз исках да взема с индекс H. Аз затова посъветвах колегата да отиде да ги пипне лично, може моето възприятие да не е толкова точно и обективно.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 15 апр 2015 20:08

nokiangage написа:Колега, с извинение ако може да попитам какъв е тоя демонтаж, монтаж на гуми, баланс и изправяне на 4 джанти за 115 лева? Гледам, че гумите които си взел са 17-ки, та колко взимат в Търново за изправяне на 17-ка? Във Варна ми взимат по 12-16 лева за демонтаж,монтаж и баланс на 4 гуми, били те от 15-ки до 17-ки джанти, изправянето е по лев на цол, тоест 17 лева за 17-ка и после на баланс винаги показват 0:0 и за тази гимнастика бих платил около 85 лева тук... Едно време в Плевен ме драха 30 лева за изправяне на лята 14-ка, което няма да си го простя, но там нямах избор откъм качествени гумаджии за тази цел :banghead

Ами не това е общата цена за гумаджията и то с отстъпка.Честно казано нямам разбивка на нещата но са в този ред-смъкване на гумите от колата и демонтажа им от джантите,изправяне на джантите 17 лв брой това поне питах,което е малко в сравнение с 20 в съседната гумаджийница,монтаж на гумите върху джантите,баланс със лепящи тежести и въртене на гумата спрямо джантата ако има нужда,и монтаж на колата.След това демонтаж на резервната гума от джантата шлайфане на същата от ръждата монтаж + смяна вентил и баланс.Принципно само там ходя познават ме хората и не мисля че ще ме натоварят умишлено.Гумите които купих са Nexen N'Fera SU1 с усилен борд,засега на сухо се справят добре ще видим на мокро как са все пак са висок клас откъм поведение на мокро,и най вече след година две как ще са.

пп какво ще рече това "после на баланс винаги показват 0:0" :rolleyes само на джантите или и с гумите защото не вярвам да има гума която е идеално балансирана още повече и след като джантите са с датчици за налягане(всъщност може и заради това да е нагоре цената понеже трябва да се внимава да не ги закачат)

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Сря 15 апр 2015 20:25

Привет колега, колкото толкова - стига да са си свършили работата както трябва - това е по-важното, защото ако някъде ги сменят за по-малка сума примерно, не можеш да бъдеш сигурен, дали няма да си намериш някоя спаднала на другия ден, което би коствало повече пари и време и го знам от опит :th_up . А относно 0:0, имах предвид, че след монтажа на гумата на джантата са идеално балансирани, понеже на други места са ми слагали гуми и малко баланса им е крив с някакви грамове. И да, прав си - на новите гуми затова им слагат едни цветни точки на борда, които показват точното място на гумата, което трябва да отговаря на вентила, понеже съвременните автомобили имат и датчици, с цел да може да се балансират както трябва. :drunk

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 15 апр 2015 21:00

Ха тия имат една червена точка на външния борд и се чудех за какво е а забравих да питам гумаджиите.Но щом се налагаше да се въртят някои гуми спрямо джантата надали и те знаят.Виж вкара ме в размисъл :eek утре ще погледна дали съвпадат с вентила и колко точно грама баланс са сложили.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Сря 15 апр 2015 21:12

Точно, но да ти кажа честно супер много чисто нови автомобили виждам, които са с гуми с тези цветни индикации и изобщо не си отговарят на позицията на която трябва да са. Това или е показателно, че не се знае тези точки кавто индикират или не им се занимава на гумаджиите да си играят, което според мен би резултирало в малко повече тежести за баланс.

ПС. Аз при последната смяна на 17-ките, от таква радост забравих да сложа една втулка :Mr Green Fun

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 15 апр 2015 21:20

Точката няма нищо общо с вентила, не се излагайте пред гумарите.
Че и повечето от тях също не знаят за какво е...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 15 апр 2015 21:24

Според ауто билд е точно за това тази маркировка. :th_up

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 15 апр 2015 21:54

Стана ми любопитно и на мен и попаднах на това от дачия форума

...че червената точка се монтира до надпис L на джантата...
Червена точка на борда на гумата показва най-леката част на гумата - тоест, гумата трябва да се монтира така, че червената точка да е до вентила - както са монтирани при теб. Освен това червената точка означава, че гумата е качествена (клас А и клас B) - ако е жълта (клас С) или зелена (клас D), значи гумата е с производствен дефект.
Тази L точка (lowest point) на джантата показва най-ниското место (местото с най-малък диаметър) и правилото е, че ако няма отбелязана таква точка на джантата - червената точка от гумата се пасва с вентила.

Мото.бг

Някои гуми имат червена точка на стената, която посочва най-леката точка, което изисква точката да е до вентила.

Мерцедес българия

Какво означават цветните точки от вътрешната страна по една гума?

Задавали ли сте си този въпрос?
Значи от вътрешна страна в повечето случай или там, където пасва с джантата, но от отвътре на гумата има цветна точка. Точно това е маркировката която Ви трябва. Нашите търговци на дребно купуват гуми от запад по-евтини и не мислят за риска на чуждият (нашият) живот: купуват преоценени гуми и трият маркировката. Но дори и да не го направят, задайте си въпроса Вие знаехте ли за това и това ли щяхте да гледате?

EUROPE / USA standard colors
Червен цвят
Kлас А – O.K.
Клас В – малки козметични дефекти – няма проблем, гумата е с гаранция
Жълт цвят
Клас С – нарушен е състава на каучуковата смес – няма гаранция, бързо износване или дисбаланс ,не отговаря на изискванията за този модел
Зелен цвят
Клас D – вътрешни дефекти – VERY DANGER!!!

Какво означават цветните точки, които са отвън на гумата?

Червена - Трябва да съвпада с отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Бяла - Трябва да бъде на 180 градуса от отметката L на алуминиевата джанта при монтажа на гумата.
Жълта - Използва се при железните джанти. Трябва да съвпада с вентила.

Още обозначения по гумата:

TREADWEAR - Това е индекс на износването. Колкото е по-голям, толкова повече ще се таркалят на Вашият автомобил
TEMPERATURE - За лятото маркировката е А
TRACTION - Индекс на сцеплението, от А до С, но е много условно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”