Какво става с нощната тарифа?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Какво става с нощната тарифа?

Мнениеот инжектопляктор » Вто 14 апр 2015 20:54

В последно време сметките за ток ми се струват доста сериозни. Електромери многократно се сменяха, последно стигнаха до електронните. Оказва се, че се отчитат 2 тарифи, но се смята само по 1 - дневна. Партидата на тоя имот е още отпреди края на комунизма. При справки преди смяната - въобще не е начислявана нощна поне в последните няколко месеца(от престоя на старият електромер). Какво според вас може да се направи по въпроса? Много често съм ползвал уреди вечерта, докато съм си мислел, че това ще ми излезе по-евтино. Купувам LED лампи, които хабят по-малко ток. Отоплението не е било на ток. Интересното е, че тези неща не излизат в сайта на ЕРП-то, излизат само на разширената(книжна) фактура.
Някой да е чувал за регламенти, според които са задължени с битовите абонати да оперират по 2 тарифи? Какви са тия абсурди? Значи аз колкото съм учил - учил. Колкото ще продължа да уча до живот - ще уча. Обаче формулите по електротехника очевидно нямат нищо общо с действителността от ЕРП-тата, които противоречат и на нормалната логика, и на здравият разум.
п.п Много съм разочарован от тази държава. :thumb_down

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Re: Какво става с нощната тарифа?

Мнениеот transform » Вто 14 апр 2015 22:11

инжектопляктор написа:п.п Много съм разочарован от тази държава

В кръга на шегата - учи езици и отивай в чужбина, така ще имаш шанс да се разочароваш и от други държави :biggrin .
А това за тарифирането по една тарифа си е направо грабеж. Мисля, че е така на доста места. Например на село преди 10-тина години си откривахме партида за вилата и тогава са питали баща ми дали да му сложат часовник в таблото(на улицата) и така да имаме и нощна тарифа, естествено часовника е заплатен от нас. Съседа, който взема ток от същото табло е питал техниците дали не може и неговия електромер(който е в същото табло) да бъде свързан към часовника, те му казали, че може, но трябва да си плати за часовника - демек и той трябва да го плати - е колко човека трябва да го плащат? И е изключително кожодерско в 21-и век да се кара по една тарифа и ако искаш да си тарифиран и по нощна тарифа да си платиш за "удоволствието". За мен това въобще не трябва да е въпрос на избор, а направо енергото да са задължени да поддържат двете тарифи и то без да карат хората да си плащат за това!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 14 апр 2015 22:40

transform написа:А това за тарифирането по една тарифа си е направо грабеж.

В момента имам електронен електромер с вграден часовник, който отчита отделно дневна и нощна енергия. Имам в новите фактури двете отделно. И въпреки всичко - и за двете се смята по 1 тарифа и тя не е нощната. Не виждам за какво по-точно трябва да се плаща за новите електромери? Понеже сметките стават все по-високи и гледам как да ги намаля, почнах да се ровя в сметките и намерих това, което казах по-рано. Оказва се, че за последните 4 месеца са надписани 300лв по тоя начин. Как така ще се отчита от електромер с вграден часовник като 2 отделни тарифи, а после и на двете ще им се слага една цена? Това ми се вижда абсурдно.
Как по-точно може да се справи човек с това? Някой сблъсквал ли се е? Тези пари не ги печатам в гаража, та да не ми пука за тях.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 14 апр 2015 23:19

Консултация с адвокат занимаващ се с такива дела. В google има достатъчно :th_up

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 15 апр 2015 0:50

Дали ще помогне не знам, но със сигурност няма да навреди. Минимум ще хвърли някаква светлина по въпроса:
http://www.kzp.bg/index.php?mode=sendComplaint&document_id_header=48&document_id_office=26

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Сря 15 апр 2015 5:07

Първо, проверете партидата Ви дали е двойнотарифна или не е... Второ, ако не е, а търговското средство позволява (има часовник)- трябва да се подаде молба до ЕРП-то за да стане двойнотарифна. Те сами няма да се самосезират. А ако е двойно тарифна партидата- се подава молба.. С такава молба при нас на целия вход служебно от EVN преизчислиха електромерите два месеца назад, защото часовника който е външен работеше когато си поиска... И приспаднаха сумите от следващата сметка!

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 15 апр 2015 7:54

инжектопляктор написа:...Обаче формулите по електротехника очевидно нямат нищо общо с действителността от ЕРП-тата, които противоречат и на нормалната логика, и на здравият разум.
п.п Много съм разочарован от тази държава. :thumb_down
Коречибабиното?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 15 апр 2015 9:48

не забравяй, че нощната тарифа от м.април е от 23 до 7 ч.
А досега къде си дремал ? Откога плащаш само по 1 тарифа ?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 15 апр 2015 10:43

kris11 написа:А досега къде си дремал ? Откога плащаш само по 1 тарифа ?

Тоя имот, за който коментирам - в него живеят моите родители. Там през повечето време те си плащат сметките.
krraynov написа:Първо, проверете партидата Ви дали е двойнотарифна или не е...

Не ми трябва часовник, след като електромерът е електронен, има вграден и отчита по 2 тарифи, но се таксува по 1. Какви са тия "еднотарифни" партиди и кой по-точно би искал да плаща повече, какви са тия измами? Значи години наред никой не му е правило впечатление това, преди аз да се поровя из документацията. Къде да я търся тази информация, като тази партида е там сигурно от 40години и няколко пъти е сменяла собственици? И да е била еднотарифна, как в момента се отчитат 2 тарифи от електромера(електронен), а отдолу в сметката се пише и за двете една цена? Какви молби да подаваш, като то си ги пише двете разделно, не е като навремето да се слагат външни часовници?
Какви са тия "молби", за да може човек да плаща и на нощна тарифа, а иначе навсякъде убеждават, че нощната задължително си я имало? Това тук е чиста долнопробна измама според мен. Значи и старите електромери, които са слагани в имота преди това - винаги са били с 2 скали - двойнотарифни, а се е отчитало по 1. Как стават тия номера? Не е имало часовници, но винаги в имота са били инсталирани двойнотарифни електромери. Как така, ако е 1 тарифа? В по-старите фактури пише, че нощна = 0. Правих справки из документите нарочно. Иначе хубаво са го изтествали електромера, да показва и някакви цифри за нощна, да се заблуждават хората, че върти и по нея, а те всъщност да не се менят, ако внимателно се загледаш.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 15 апр 2015 10:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 15 апр 2015 10:56

transform написа:
инжектопляктор написа:п.п Много съм разочарован от тази държава

В кръга на шегата - учи езици и отивай в чужбина, така ще имаш шанс да се разочароваш и от други държави :biggrin ......

:th_up

Аз имам такъв имот, където само лятото има хора, аз плащам тока, има моно- и трифазен електромер, но не съм гледал дали се тарифира нощна-дневна, понеже сметките не са големи, сега ме замисли :rolleyes ...
Иначе вкъщи сме си на две тарифи.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 15 апр 2015 11:00

milmar написа:понеже сметките не са големи

Милмар, това е понеже в момента там където моите родители живеят, плащат сметки по 100лв, а се топлят на дърва. И очевидно има точно 0 начина да спестят от ток. Защото така са го направили мръсниците от EVN. Олио да ги попари всичките.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Сря 15 апр 2015 17:45

Колега не упостосвай така и не кълни.Знаеш ли,че в EVN и ЧЕЗ и тн. има много хора които си изкарват хляба с честен труд и то не само денем ,а и нощем когато ти спинкаш,и при дъжд и при вятър,и при сняг и лед и при минус 25,само и само на теб да ти е светло.И въобще нямат вина ,че фирмата им е монополист.Иначе всеки сам избира по колко тарифи ще плаща.Първоначално се въвежда една тарифа/дневна/.След заплащане на еднократна такса,се активира и нощната тарифа,иначе часовника си работи и показва часа.И 100 години да минат нощната му се запазва.Иначе и 100 години да са минали не е ли платена такса за нощна тарифа,такава от сомосебеси няма да има.Трифазен ел.мер също може да се отчита по две тарифи,като мисля че дневната леко се завишава при въвеждане на нощната.Хайде със здраве.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 15 апр 2015 17:55

ел.техника написа:Колега не упостосвай така и не кълни.

Коригирам си мнението - Защо се слагат електромери с 2 тарифи, както и преди индукционните са били с 2 тарифи в този имот? Да, изказвам се остро за ЕРП, защото това го чувствам като измама. Как така по подразбиране е пуснат по-скъпият, а по-евтиният ток не е пуснат? Това е абсурдно. Още повече не виждам защо ще се плаща такса, като за разлика от навремето, сега се отчитат двете тарифи, електромерът е с вграден часовник. Изисква се само корекция в базата данни на ЕРП, не инсталиране и закупуване на часовници? С какво ще се оправдае подобно нещо?
В момента, понеже родителите ми са на години и се чувствам, все едно са излъгани, също както и ще изнемогват с тия сметки, ако са самички, искам да намеря начин в бъдеще тези сметки да бъдат по-малки и по-възможност да се правят корекции със задна дата. Много искам, знам.
За техниците в ЕРП - виновни са шефовете им. Саможертвата им както я обясняваш всъщност е за шефовете им, да си приберат приходите, не за нас, защото за качествена услуга не може да се говори. Ако бяха отделили пари да се търси начин за подземни трасета сняг, лед върху кабелите и вятър нямаше да са фактори, водещи до спиране на електроподаването при всяка малко по-снежна зима.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 15 апр 2015 20:25

инжектопляктор написа:Ако бяха отделили пари да се търси начин за подземни трасета сняг, лед върху кабелите и вятър нямаше да са фактори, водещи до спиране на електроподаването при всяка малко по-снежна зима.

Само се замисли! Това е несериозно. По- лесно ще е да се доразвие безжичното предаване на електричество :a045

При положение, че искаш да намалиш сметките за ток на родителите си, е добре да забиеш в друга насока- енергийна ефективност, алтернативни източници и т.н.
Вкарването на нощна тарифа няма да намали месечните сметки драстично, даже при 100лв. сметка няма да е и осезаемо.
Не знам, може и да не мисля правилно, но дали 90 или 100... Проблема не е в разходите, а в приходите. Вярно е, че има и принципи, но...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 15 апр 2015 20:56

calm написа:При положение, че искаш да намалиш сметките за ток на родителите си, е добре да забиеш в друга насока- енергийна ефективност, алтернативни източници и т.н.

Не знам за енергийна ефективност. Климатици няма, отоплението е на дърва, тока е за готвене, светене, пране и къпане. Освен да тегля кредит да сменям уредите им на поразия с по-енергийно ефективни уж и при следващото поскъпване на тока пак отиваме на кота нула. Ето за това бях питал за нощна тарифа, защото е близо двойно по-евтина. Проблема не знам къде е, но при 350лв заплата 120лв сметка за ток е много неприятна. Това си говорим примерно. Не знам просто какво може да се направи, за да последва видимо намаление. При условие, че отоплението не е на електричество, за да е фактор и неща като саниране да помогнат. Що иде реч до кабелите - в населените места над 10,000 няма вече нито един електрически стълб. Само лампи. Кабелите за електричество са под земята.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”