ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

Мнениеот anonym0us » Пон 11 май 2015 0:53

Аз не ти говоря, че НЕ можеш да се пречукаш с нова кола, или със стара. Умишлено всеки може, стига да има здрави т***и. Едва ли някой направил ПТП е искал това да стане? Мисля, че няма такива, или ако има са психически нередовни. Аз говоря, за ситуация в която и да реагираш няма как да промениш нещата. Например, шофирането с висока скорост с нова и стара кола, усещането е едно, но спирането при новата е по-добро, и това няма кой да го отрече. Ако имахме преди 50 години наше производство на автомобили и цените бяха сносни и можехме да си ги закупим, доста хора сега щяха да са м-у живите. Поне тези дето имат акъл и няма да си купят стара кола пред нова за същите пари. Но това е моето виждане и не го налагам на никой. Според мен никой не се качва в колата с цел да иде да се убие някъде или да закара някой с него. Просто стекли се неприятни обстоятелства, било то и счупен преден мост от ръжда, което съм го изпитвал и не е приятно. Добре, че стана в града с 30км/ч. :horror Та не си прав, да казваш, че повечето катастрофи стават едва ли не, защото шофьора иска да се убие.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 11 май 2015 1:18

anonym0us написа:Едва ли някой направил ПТП е искал това да стане? Мисля, че няма такива, или ако има са психически нередовни.

Добре, на техническият преглед не са ли видели, че структурно автомобилът не е наред? Аз в такъв автомобил не бих се качил. Със стила ми на шофиране би било смъртоносно. И то не защото съм рацер, а малко по-динамично шофирам. Всъщност да - човек, който кара в града със 100км/ч не знам с колко трезва мисъл е. Всеки нормален би осъзнал, че това е безумие. Така че не знам тия просто дебили ли са, при което автомобилът няма значение, а е трябвало да не вземат книжка, или просто са самоубийци/убийци, с ясна мисъл да убиват, щом карат с магистрална скорост в града. Нямам друго обяснение за такова поведение. Във всички случаи не би трябвало да имат книжка и да се качват на кола. Психични болните или безотговорните дебили нямат място на кола.
А автомобилите преди 50 години и тези сега нямат кой знае колко общо. Ако-то цапа и мирише. Мислиш си, че с 50 годишни рена, сглобявани в България, днес когато са на има-няма 50 години, ще са по-безопасни? Няма да го бъде това - БГ кола на цена под 10,000лв. Тъжно, но факт. И ще продължаваме да си караме скрапове и това си е. Свиквай.
И шофирането с висока скорост с нова и стара кола е различно като усещане. Като цяло, много от старите са по-високи, а гумите не чак толкова широки. Не са толкова стабилни някои, поне не и както са излезли заводски, особено в завои с по-висока скорост. Моята кола може и да ги прави до 200. Не става обаче много стабилна над определена скорост. Това е проблем с окачване, сцепление/гуми и аеродинамика.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 11 май 2015 2:32

Значии, щом си позволяваш лукса да надвишаваш скоростта с над 50-60 км/ч над ограничението, ти отиваш да убиваш ! Оправдание няма ! Тези ограничения са измислени да предпазят всички от най-лошото. Било то с тор на 20 години или кенеф 2014та. Наскоро докато бях в България, жената ме вози....кара колата по пътя от Пловдив за Димитровград. Движим се нормално, скорост в диапазона 70-90км/ч. Нашата вижда знак 60км/ч, но продължава да поддържа 80км/ч. 1вия път си замълчах. Стигаме участък с 2ри такъв знак от 60км/ч. Нашата пак държи 80км/ч. Викам и отбий сега където е възможно. Спира тя и започваме да обсъждаме 2те ситуации. 1вата ситуация беше на една отбивка с заведение. Питам я аз защо там има ограничение, тя наща ми отговаря, че не знае, а и било тъпо все пак е извънградско, завоя не бил толкова голям имала видимост....Най-спокойно и обясних, че 2те ограничения не бяха заради завоите, а заради това, че там има заведения..следователно хора, влизащи и излизащи с колите си. Обясних и ситуациите и някак си така я усетих, че схвана за какво и говоря(тоя разговор съм го провеждал с доста мои приятели, обаче файда...никс) . На връщане от Димитровград минахме по същия път. Зарадвах се, след като тя спази ограниченията навсякъде, и нито 1 път не превиши скоростта. Даже по пътя ми каза, че така и било доста приятно и комфортно, и някак си като знаела къде са тези опасни участъци се чувствала по-сигурна в шофирането и в пътуванията. Хубавото е, че дори и от 2 месеца да има книжка, вече започна да пресмята нещата по от рано. Замисля се какво може да стане и така нататък. Сега дори ми я похвалиха хора, как внимателно карала и как спазвала ограниченията....Ми хубаво ми стана, но като знам какви нещастници карат срещу нея и всичко настръхва в мен....Няма да се оправим. За много хора да караш над ограничението с 20-30-40-50км/ч не е проблем и си било нормално...тяхната преценка била, че пътя е хубав....Е да де, те като слагаха ограниченията Вас Ви викаха....Сега паметниците Ви са там, да ни показват на нас ограниченията icon_idea
От една страна ми е жал, а от друга искам гражданската отговорност да стане едни 700-1000лева..... :bishop

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 11 май 2015 8:20

vucata написа:Значии, щом си позволяваш лукса да надвишаваш скоростта с над 50-60 км/ч над ограничението, ти отиваш да убиваш ! Оправдание няма ! Тези ограничения са измислени да предпазят всички от най-лошото.

Надвишавам извънградско. Градско ме гледаш как се движа с не повече от 49.9км/ч :mhihi Особено предвид факта, че често минавам на едно място, до едно кръстовище, където блъснаха и убиха малко дете, всяко преминаване от там ми напомня защо в града не трябва в града да се кара бързо или безразсъдно. Или на друго място в Бургас, където кифла блъсна дете на пешеходна пътека с превишена скорост.
Извънградско, обаче има ограничения, които са сложени нарочно като хранило на КАТ. Равен и прав път с ограничение 60км/ч извънградско. Дори и да тръгна да го спазвам, което е абсурдно, ще започнат да ме заобикалят, да бибиткат и да ме псуват, с което създавам по-голяма опасност от ПТП.
И честно казано не съм почитател да намалявам до 40км/ч на всеки изход на бетонов възел или на всяка отбивка, където на половин километър навътре има заведения. Според мен просто не им е мястото там. Не може цяла България да се съобразява с някого, който си плеснал заведението по средата на нищото. Да, извънградско карам и над ограничението. Обаче с ясна преценка за ситуацията. Ако няма никой на пътя и е равен участък през светлата част на деня - защо не? През нощта си залепвам на 80км/ч - не повече.
И още нещо откровено - в града постоянно газ - спирачка. И извън града ли така да правя бе, човек? Къде ми е икономията на гориво, че какво става със съединители и спирачки? Ще кажеш безотговорен съм - защото не си виждал прав, равен път, където няма отбивки, заведения, нищо, завои няма и цял участък с 60км/ч. Или имаше в едно предаване абсурдни примери на 3 противоречащи си една след друга разположени табели. На коя да вярва човек? Още 5 стотинки - дори е имало случаи с нарочно местене на знаци.
Та само един пример за абсурд - караш на хубав, относително прав, с лек завой участък. Ограничение 80км/ч. Изведнъж става 50км/ч. Защото има отбивка. Ама от другата страна на 4 лентов път, разделен с мантинела. Останало от времето преди години, когато тая мантинела я е нямало. Е?
Що иде реч до застраховка от 1000лв. Не знам къде живееш и къде работиш. Явно не е тук. Ако беше тук, едва ли щеше да можеш да си позволиш да платиш застраховка от 1000лв. Така че при българска действителност да се дава немски акъл малко не върви. И знаеш ли защо? Защото там КАТ не мести знаци, не слага противоречиви знаци, не се създават всякакви абсурди.
С цялото ми уважение - акъл от немско не искам. Първо ще направиш заплатите в БГ, така че да може да си плащаме 1000лв гражданска, после ще я правиш. Без това положението тук е зле. То от хубаво се излиза в чужбина. Тука си нямаме аутобахни без ограничения, само да ти кажа. А къде беше в Германия аутобахна/ите, които натискаш, колкото искаш? Немците най-малко може да ми дават акъл за превишаване на скорост. Просто имат места без ограничение.
И другите поддръжници на намаляването на скоростите уж за икономия на гориво като Франция и т.н - 70км/ч извънградско. Аз искам да се движа, не да спя. Тенденцията в 21 век е времето да е пари и по-бързото придвижване от А до Б да е ключово. Скоростта на придвижването и комуникациите по света трябва да се увеличава, не да се намалява. Тя и пра-пра-пра баба ми е пътувала с дни с каруцата и кончето от Бургас до София. Това време ли ще връщаме?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 11 май 2015 9:37

Тая презумпция, че времето е пари ни докара дотам, че гледаме паметниците по пътя. Тия, за които времето е наистина пари ползуват частни самолети и хеликоптери. Правилата са за това, да се спазват. Аз невинаги го правя, признавам си. Но е редно да се позамислим всички накъде сме се разбързали :gruebel По-вероятно е в стремежа да стигнем по-бързо да ни се случи нещо лошо на нас или околните, отколкото да ни порасте портфейлът :rolleyes Сигурно 95 процента на тези, които твърдят, че времето им е пари са "заплатаджии" като мен и горния колега... :a045

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 11 май 2015 10:38

Незнам, аз пък се чудя няма ли начин, нормалните шофьори да противодействат на джигитите по пътя. Защо като се обадиш на 112 и караш колата ХХХ с номер ХХХ кара опасно не следва нищо. Хич да не е, може да го спрат, една проверка да му направят, пък може да се окаже, че има да плаща маса актове от камери, или да е пил, или да няма книжка или ... Викате за новите коли, да новите коли, особенно безпоасните такива на реномирани производители ти дават много по - голям шанс да овладееш колата или оцелееш при зблъсък. Но хора, които изпреварват на Зиг-Заг, в трафик, независимо градско или магистрала, тия дето карат със 100 в населено място (тука невлизат булеварди като Цариградско в София, но и там ограничението е 80), тия дето изпреварват на магия, на тях каквато и кола да му дадеш, да може да не направи катастрофа от първия път а от 10 -тия, ама е въпрос на време, той може и да оцелее, ама тия отсреща ? Всеки път като пътувам извънградско по някой по натоварен път, а и не само се наглеждам на простотии. Неможе при скорост от 140 на магистралата, кретена да е на 2 метра от бронята ти. Неможе на 2-лентов път при положение, че ме вижда и съм близо до него, да тръгва да изпреварва тир, и да разчита, че ще набия спирачките за да може да се прибере в платното си и да не се челосаме. Неможе да намалям влизайки в село, и той да ме минава като спрял, че и ако има още някой "неблагоразумно намалил" направо и него. Немога да приема факта, да минавам прохода "Шипка" и не само, и както си карам, в завоя да ми изкача някой в моето платно, който е решил, че ще сече завоя. Неможе да има коли на по 20 - 30 метра 1 от друга и ти да ги изпреварваш на Зиг - Заг, защото си готин. И най - страшното е, че тези случай не са изключения, а по - скоро правило :banghead :banghead :banghead И на такъв като му кажеш, защо караш така, той вика да не съм като другите кретени "дето немогат да карат" или "да няма да се влача като п*тка".

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 11 май 2015 10:40

stefan4o написа: Но е редно да се позамислим всички накъде сме се разбързали

И смяташ, че карането извънградско със 120 при ограничение 90 е смъртоносно? По-смъртоносно от нарочно блъскане на моторист с VW Gof? Знаеш ли, тези които ги правят катастрофите карат със 120 градско и с 200 извънградско? 20 километра над ограничението извънградско на прав равен път не е фатално. Можеш да си удържаш колата. Имаш видимост и време за реакция. Тези, които пострадват в катастрофи карат с подобни скорости, но далеч не преценят ситуацията. Те не карат със 120 на прав път, те влизат в остър завой със 120. С цялото ми уважение, предпочитам да пристигна бързо(до колкото е безопасно), а не да си губя времето по пътувания от 30мин-1час.
Значи като говориш така, явно не си виждал джигит истински, че така малко квалифицираш. Тези не признават предимство, светофар и пешеходна пътека. Аз спирам на пътеката в града, като има хора наоколо намалявам скоростта и карам с повишено внимание и гледам светофарите.
То в града няма къде и как да се движиш бързо и безопасно. Извънградско обаче нещата, поне през светлата част на деня и хубаво време на прав и равен път са различни. Да, бързам. Вместо да се тътря като пенсионер с 50км/ч извънградско и да изляза 30 минути по-рано, мога да си пия кафето.
И подчертавам изрично, че ако е мокро, мокро и тъмно, заледено, заснежено, заснежено/заледено и тъмно поведението ми е коренно различно и започвам малко да се влача дори. Па нека ако някой не му харесва да ме заобикаля. Много са коварни ледът и водата.
gugun4u написа:Защо като се обадиш на 112 и караш колата ХХХ с номер ХХХ кара опасно не следва нищо.

"Кара опасно" е много субективно. Аз например съм изпреварвал извънградско кола след кола без да превишавам много над ограничението. Просто не знам какви пенсионери бяха излязли, всичките се влачиха със 70км/ч сигурно. И като карам динамично, карам опасно за теб примерно. Да, ама не. И да ти кажа, при сблъсък не знам какво точно ще овладяваш. Стига с тия коли. Колата е парче желязо, каквато и да е. Докато човека е зад волана, а действията на колата са пряко зависими от крайниците на тоя, който кара - това е ключовият фактор. Дали ще имам ABS или няма да имам, дали ще имам EPS или няма да имам, дали ще имам парктроник или не - това са странични неща. Като правя нещо винаги си правя сметката дали ще мога да спра, дали колата ще е стабилна. И винаги намалявам плавно.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 11 май 2015 10:58

.
gugun4u написа:Защо като се обадиш на 112 и караш колата ХХХ с номер ХХХ кара опасно не следва нищо.

"Кара опасно" е много субективно. Аз например съм изпреварвал извънградско кола след кола без да превишавам много над ограничението. Просто не знам какви пенсионери бяха излязли, всичките се влачиха със 70км/ч сигурно. И като карам динамично, карам опасно за теб примерно. Да, ама не. И да ти кажа, при сблъсък не знам какво точно ще овладяваш. Стига с тия коли. Колата е парче желязо, каквато и да е. Докато човека е зад волана, а действията на колата са пряко зависими от крайниците на тоя, който кара - това е ключовият фактор. Дали ще имам ABS или няма да имам, дали ще имам EPS или няма да имам, дали ще имам парктроник или не - това са странични неща. Като правя нещо винаги си правя сметката дали ще мога да спра, дали колата ще е стабилна. И винаги намалявам плавно.[/quote]
Никой не казва да не се изпреварва, естествено и нормално е, когато имаш видимост и нямаш хора отсреща да изпревариш, и да нормално е за някакъв къс отрязък от време да се привиши скороста, просто защото ако изпреварваш превозно средство двищо се с 85 км/ч е много по - опазно да го изпревариш с 90, отколкото със 100-110, никой нетвърди обратното. Но ако виждаш как срещу теб идва кола, и тази кола не е много далече, ще разчиташ тоя отпред да набие спирачки или просто няма да изпревариш? И не, АБС и ESP - то далеч не са безполезни и без значение, но те са от значение за нормалните шофьори, ако ти излезне нещо на пътя да можеш да спреш по бързо, ако стъпиш без да очакваш на пасък или заледен очастък в завой, определено помагат да хванеш колата(не че е невъзможно и без тях, но помагат много), но немогат да надмогнат физиката ако караш като идиот. :scare3 :banghead :banghead

black_903
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black_903 » Пон 11 май 2015 11:09

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 11 май 2015 11:35

Момчета, не хранете трола! :mhihi

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 11 май 2015 12:47

myrshavija написа:Момчета, не хранете трола!

Ей за това моряците не харесват шопландците. :no Просто имам мнение. Явно според теб никой няма право да има. Освен теб.
gugun4u написа:Но ако виждаш как срещу теб идва кола, и тази кола не е много далече, ще разчиташ тоя отпред да набие спирачки или просто няма да изпревариш?

ОК, съгласих се с теб. Това никога не съм го правил. Явно тези разчитат на това, че ще намалиш, за да не си потрошиш и своята глава. Такива камикадзета нямат място на пътя. Просто казвам, че колата се управлява от човек. И нови, и стари - човекът зад волана ако му е грешна преценката, почти няма значение каква е. Както сам каза - системите за безопасност не могат да превъзмогнат законите на физиката.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пон 11 май 2015 15:54

Обучението, колеги, обучението...... Возил съм се при не един и двама с наскоро изкарана книжка- извънградско, въпреки, че карат внимателно и спазват ограниченията- ТЕ СЕ ПАНИРАТ НА МОМЕНТИ И НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ПОСТЪПЯТ В ЕЛЕМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ... :eek - кара с 90, вижда знак 60, намаля, но завоя му се струва по остър, хака спирачки, а отзад на една педя - няква скъпа тупалка- и момчето- пълна паника - не знае къде да гледа- колата отзад ли, пътя ли, знаците ли, мотора му затриса- иска 4та.... аз - пътник - косата ми се изправя...Аз обяснявам- спокойно, без резки движения- бързи , но плавни... но обяснявай на паникьосан човек как да кара....- Питам що така не знаеме какво да прайме? - Ами никога с инструктора не съм карал на натоварено извънградско и тем подобни. Оооооо и зимата - возя се при нов шофьор с на 2 3 месеца книжка- поледица, аз давам акъли, той карас 30, налага се да спре- натиска спирачката, АБС-а почва да тресе педала, тоя пуска спирачката и ще се блъсне, аз викам натискай бе- той - тресе педала и го пускам...... :no не му е обяснено що е то АБС и той кара и не спира... след кратък инструктаж хвана цаката, но на пътя си беше :death
Просто си нямате идея какви елементарни неща не знаят повечето млади шофьори.... не става дума само за Кърджали...

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пон 11 май 2015 17:13

Е колега, то всеки е бил новобранец, няма как. Трябва да се мине тоя период. По-лошото е, че има новобранци с по 20-30г стаж
И все пак младия шофьор може да е паника, може да е каквото ще, но той преди всичко кара бавно и предпазливо. И да направи беля ще е с малка скорост. По-страшни са самонадеяните с високите скорости, страшния поглед, силната музика, големи джанти, изтърканите гуми..

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 11 май 2015 17:22

Колега polovera_9n3, всичко става с практика. И когато нещо не го знаеш, избягваш да го правиш докато не го научиш. Аз примерно зимата когато имах книжка още отначалото не карах колата. Нямам опит и не карам, и така когато ми се наложи да излизам, почнах да се уча. А не няма какво да прави вкъщи и се качил на колата и обикаля улиците, и после няма да има ПТП-та. Сега може и да имам повече стаж, но пак има моменти в които не си сигурен в колата и по-добре да ги избягваш от колкото да ходиш да се пробваш, при положение, че знаеш какъв ще е резултата. И в повечето случаи особено зимата, катастрофите стават от невнимание и не следене на обстановката, като прибавиш и по-високата скорост, и ето ти ПТП, а паниката си идва при всеки човек в зависимост от ситуацията. И при мен и при теб, при всеки я има, но се отключва в различни степени и ситуации. Затова човек не трябва да се надценява. Има неща които в живота не можеш да ги научиш, и трябва да свикваме в това. И не от всеки става шофьор, ако си няма нюх, и да спи зад волана та си е!

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 11 май 2015 19:41

gugun4u написа:Незнам, аз пък се чудя няма ли начин, нормалните шофьори да противодействат на джигитите по пътя.

Почвам да се замислям за видеорегистратор (камера в колата). Вече са по 100-150 лв.
За съжаление записите май не се приемат за доказателство в съда :thumb_down , но като го изтипосаш джигита в YouTube или като го покажат по новините в 20:00 ч.,може би ще се засрами. :a045
Видеорегистраторите са много популярни в Русия.

Последна промяна от НарКол на Пон 11 май 2015 19:53, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”