Първо искам да кажа, че съм любител и не съм много в час с електрониката и програмирането и да не ми се смеете. Бих искал който има идеи, предложения и може да помогне с нещо, да се включи в темата.
Какво съм използвал:
1: Платформа Arduino (в моя случай UNO), която ще се ползва за тест и за програмиране на микроконтролерите.

2: Микроконтролер - ATMEGA328P-PU. Един за бутона и един за алармата.

3: PIR - пасивен инфрачервен сензор като тези които се ползват в СОТа, но в умален размер. Той ще стои някъде в колата и ще следи да движение (счупване на прозорец), при наличието на което ще подава сигнал към микроконтролера.

4: Модул с 8 релета. 1 - отключване, 2 - заключване, 3 - светлини, 4 - сирена, 5 - аксесоари (първа позиция на контактния ключ), 6 - контакт, 7 - стартер (ще затваря 30А реле) и 8то, за което още не съм му измислил приложение.

5: Bluetooth модул HC - 05. Този модул има възможност да му се смени името и паролата и някои други настройки, което ще ми позволи да го ползвам за активиране и деактивиране на алармата от телефона. Намерил съм начин алармата да се деактивира/активира сама, когато се приближа/отдалеча до/от колата (и телефона е в мен), но батерията ще пада малко по бързо и за това все още го обмислям.

6: Трябват да се напишат и 2 кода, един за алармата и един за запалването.
7: И разни други дреболии, като бутон за запалването, жици, съпротивления, кондензатори и други елементи.
До къде съм стигнал:
Написал съм код за алармата, сглобил съм едно прототипче и я тествам. За сега всичко е наред като изключим това, че не съм вързал модула с релетата, а само светодиоди, за да наблюдавам какво се случва. Алармата ще следи за отваряне на врата (капак, багажник) и за движения засечени от датчика. Ще направя клипче, за да видите за какво става дума.
Също така имам и тестван код за паленето, което ще се извършва на няколко етапа (натискания). 1 - аксесоари, 2 - контакт, 3 - всичко се изключва ..... 1 - аксесоари, 2 - контакт, при натиснат съединител (спирачка) 3 - стартер (бутона се държи, докато колата запали). При следващото натискане, колата ще изгасне. Евентуално ще добавя при гасенето да има натиснат и някой педат, за да няма случайно натискане на бутона и да изгасне в движение.
Имам няколко идеи и за алтернативно отключване, до което мисля, че няма да се стигне, но ще се застраховам.
Ще се погрижа и за имобилайзера по подходящ начин.
Сега с въпросите:
Модула с релетата има постояно захранване, а самите релета се управляват с - (минус, LOW) сигнал. Аз съм написал кодовете така, че релетата да се управляват с подаването на +5в (HIGH). Разбира се не е проблем да обърна HIGH на LOW, но дали това, че на някои от пиновете постояно ще има +5в няма да повиши консумацията?
Мога ли да използвам NPN транзистор? Базата да е закачена за някой PIN на микроконтролера, Емитера към маса и Колектора към PINа на съответното реле? Така при подаване на +5в на базата, транзистора ще се отпуши и ще подаде маса към релето или греша?
PIR сензора функционира, като мерин инфрачервената радиация от обектите. Дали ще имам проблем с този датчик в жегите, когато в колата температурата ще достига до 40 градуса (примерно) през деня? Температурната промяна ще е постепенна, а не рязка, но все пак дали датчика би отчел някакво лъжливо движение причинено от жегата?
Притеснява ме и консумацията. На цялата платформа е 80 - 60мА в активирано положение, като се надявам да падне, след като оставя микроконтролера в това състояние:

само че, при мен всичко ще е захранено с 5в от DC/DC понижаващ модул.
Също може да се вкара в спящ режим микроконтролера, но не съм стигнал до там.
За сега толкова. Тези дни ще направя клипче с прототипчето на алармата, после и на бутона за палене. Ако някой има идеи, предложения или да ме поправи в нещо, да заповяда :)